ΤΟΠΙΚΑ

Κλειστό το εκκλησάκι στη Γορίτσα

κλειστό-το-εκκλησάκι-στη-γορίτσα-108285

Για πρώτη φορά στα χρονικά δεν θα πραγματοποιηθεί σήμερα και αύριο η πανήγυρη της Ζωοδόχου Πηγής που συγκέντρωνε πλήθος κόσμου

Κλειστό θα παραμείνει για πρώτη φορά στα τοπικά χρονικά το ιστορικό εκκλησάκι στον λόφο της Γορίτσας, που αποτελούσε ανέκαθεν πόλο έλξης για πλήθος προσκυνητών στο πανηγύρι της Ζωοδόχου Πηγής.

Βουβός και άδειος από κόσμο, για πρώτη φορά, ο λόφος της Γορίτσας σήμερα και αύριο, λόγω της πανδημίας που έχει φέρει τα «πάνω – κάτω», διαφοροποιώντας ακόμη και τα Εκκλησιαστικά δεδομένα.

Για πρώτη φορά στα χρονικά, οι Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας, η Αναστάσιμη Λειτουργία και ο Εσπερινός της Αγάπης τελέστηκαν κεκλεισμένων των θυρών στους ναούς, με τον Μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνάτιο να επισημαίνει ότι προτεραιότητα της Εκκλησίας, σε ευθεία και συντεταγμένη γραμμή με τα μέτρα της πολιτείας και των επιστημόνων, είναι η διασφάλιση της υγείας των πιστών, για να μην κινδυνεύσει καμία ζωή.

Τηρώντας τα μέτρα της πολιτείας, η Μητρόπολη Δημητριάδος έλαβε την απόφαση να μην πραγματοποιηθεί, λόγω ειδικών συνθηκών, για πρώτη φορά η καθιερωμένη μεταφορά της εικόνας από το ναό των Εισοδίων της Παναγίας που βρίσκεται στον Ανω Βόλο στο εκκλησάκι στο λόφο της Γορίτσας, με την συνοδεία πλήθος κόσμου. Κατά συνέπεια, λόγω των μέτρων κατά της διασποράς του κορονοϊού που βρίσκονται σε ισχύ, δεν θα πραγματοποιηθεί η θρησκευτική πανήγυρη και το ιστορικό εκκλησάκι θα παραμείνει για πρώτη φορά κλειστό σήμερα παραμονή και αύριο ανήμερα της εορτής της Ζωοδόχου Πηγής.

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ επικοινώνησε με τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Μητρόπολης Δημητριάδος π. Μάξιμο Παπαϊωάννου, υπεύθυνο ταυτόχρονα, για το εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής στο Λόφο της Γορίτσας, ο οποίος επιβεβαίωσε τα παραπάνω, υπογραμμίζοντας ότι η Μητρόπολη Δημητριάδος τηρεί απαρέγκλιτα τα μέτρα που έχουν ληφθεί από την πολιτεία.

Παράλληλα, ανέφερε ότι υπάρχει η σκέψη, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες, να μετατεθεί χρονικά η πανήγυρη της Ζωοδόχου Πηγής το Σαββατοκύριακο πριν την απόδοση του Πάσχα στις 23 και 24 Μαΐου, καθώς η απόδοση του Πάσχα τιμάται στις 27 Μαΐου.

Το πανηγύρι της Ζωοδόχου Πηγής αποτελεί διαχρονικά σημείο αναφοράς για την περιοχή, συγκεντρώνοντας πλήθος προσκυνητών, όχι μόνο από το Βόλο αλλά και ολόκληρη τη Μαγνησία. Για την εξυπηρέτηση του πλήθους των προσκυνητών που κατευθύνονταν προς το λόφο της Γορίτσας, την παραμονή και ανήμερα της εορτής της Ζωοδόχου Πηγής, το Αστικό ΚΤΕΛ Βόλου προγραμμάτιζε ειδικά δρομολόγια τα προηγούμενα χρόνια, που για πρώτη φορά δεν θα πραγματοποιηθούν λόγω της πανδημίας και των απαγορευτικών μέτρων που βρίσκονται σε ισχύ, μέχρι νεωτέρας.

Παλιός αγγειοπλάστης θυμάται

Οι εικόνες του παρελθόντος ζωντανεύουν μέσα από την παραστατική αφήγηση του γνωστού Βολιώτη καλλιτέχνη, κεραμίστα – αγγειοπλάστη Βαγγέλη Ανετόπουλου, ο οποίος αφηγήθηκε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στιγμιότυπα από παλαιότερες εποχές που πέρασαν, αλλά δεν ξεχάστηκαν.

Οπως αναφέρει ο ίδιος «στο πανηγύρι της Γορίτσας πήγαινα από μικρή ηλικία, από το 1940 περίπου αλλά και προπολεμικά, από το 1938, όταν ήμουν ακόμη 10 χρονών. Την παραμονή της γιορτής της Ζωοδόχου Πηγής, έφερναν την εικόνα με άλογα πάνω στην Παναγία τη Γορίτσα, γινόταν αγρυπνία και την επομένη, ανήμερα της γιορτής, λειτουργία».

Ο Βαγγέλης Ανετόπουλος θυμάται ότι ο πατέρας του έφτιαχνε κανατάκια και τα πουλούσαν στο πανηγύρι της Γορίτσας, που έσφυζε πάντα από ζωή. «Ηταν πάρα πολύ ωραίες εποχές. Ηταν μοναδικό το συναίσθημα να κοιμάσαι μέσα στην Εκκλησία και να σηκώνεσαι το πρωί πάνω στον λόφο και να βλέπεις τον κόσμο να ανεβαίνει με τα πόδια από το μονοπάτι, γιατί δεν υπήρχε τότε δρόμος», συνεχίζεται η αφήγηση.

Οι κεραμίστες του Βόλου και της Μαγνησίας που διατηρούσαν εργαστήρια, ετοίμαζαν αρκετό καιρό πριν τα μικρά κανατάκια, τα σφυριχτράκια, τα οποία χρησιμοποιούσαν οι προσκυνητές για να παίρνουν αγίασμα από το πηγάδι της Γορίτσας, και το κυριότερο «έπαιζαν τα παιδάκια, διότι το σφυριχτράκι, σφύριζε και όταν γέμιζε με αγίασμα, ακουγόταν σαν να κελαηδούσε αηδονάκι», θυμάται ο αειθαλής δημιουργός, ανατρέχοντας από το χθες στο σήμερα, που είναι τελείως διαφορετικό.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου