ΤΟΠΙΚΑ

Οι μαθητές του 2ου ΓΕΛ Ν. Ιωνίας μυούνται στα μυστικά της επιχειρηματικότητας

οι-μαθητές-του-2ου-γελ-ν-ιωνίας-μυούντα-107483

Το 2ο Γενικό Λύκειο ΝέαςΙωνίας Βόλου συμμετέχει σε τρία ευρωπαϊκά Erasmus+ προγράμματα διετούς διάρκειας, με περίοδο υλοποίησης από το 2015 έως το 2017.

Ενα από αυτά είναι το πρόγραμμα των Νέων Επιχειρηματιών. Κατά το χρονικό διάστημα από 17/01/2016 έως 23/01/2016 ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η δεύτερη συνάντηση -πρώτη μαζί με μαθητές- στο πλαίσιο του συγκεκριμένου ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+, με τίτλο: «Young Entrepreneurs At Start»: «Οι Νέοι Επιχειρηματίες Στο Ξεκίνημα!», στο οποίο συμμετέχει το 2ο Γενικό Λύκειο Νέας Ιωνίας.

Πέντε μαθητές του σχολείου οι Καραλευθέρη Χριστίνα, Καραλευθέρης Ελευθέριος, Καρμαγάλου Μαρία, Καρμάλη Ειρήνη, Μαγιόγλου Ιωάννα, συνοδευόμενοι από τους καθηγητές του σχολείου Δημήτριο Αποστόλου ΠΕ02 και Δέσποινα Τσιαχρή ΠΕ04.02 ταξίδεψαν στο Calw της Γερμανίας κοντά στη Στουτγκάρδη, στις παρυφές του Μέλανα Δρυμού, όπου εντρύφησαν στις αρχές της επιχειρηματικότητας.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης διενεργήθηκαν εκπαιδευτικές επισκέψεις σε επιχειρήσεις της περιοχής με κορυφαία την επίσκεψη στο Daimler Benz Museum, ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα, όπου οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί θαύμασαν τη διαχρονικότητα και την επιχειρηματική αρτιότητα της εν λόγω αυτοκινητοβιομηχανίας, η οποία θεωρείται εκ των σπουδαιοτέρων επιχειρηματικών επιτευγμάτων της χώρας με μακρόχρονη πορεία στην ιστορία του αυτοκινήτου και παγκοσμίου φήμης αντίκτυπο στο είδος της. Στους συμμετέχοντες έγινε λεπτομερέστατη ξενάγηση και απαντήθηκαν ερωτήσεις και απορίες. Επίσης, έγινε εκπαιδευτική επίσκεψη σε τοπικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρονικών εξαρτημάτων αυτοκινήτων με την ονομασία Seuffer-Hirsau. Η εν λόγω εταιρεία στελεχώνεται από νεαρής ηλικίας εργαζόμενους, οι οποίοι μόλις έχουν ολοκληρώσει τις πανεπιστημιακές τους υποχρεώσεις, αλλά και από φοιτητές, οι οποίοι τελειοποιούν τα προσόντα τους εκεί και αποτελούν εν δυνάμει προσωπικό της εταιρείας. Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στους χώρους του εργοστασίου και τους έγινε παρουσίαση της επιχειρηματικής δράσης του. Εκτός αυτών, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί παρακολούθησαν ενημερωτικές παρουσιάσεις πάνω στις πτυχές της επιχειρηματικότητας από επιχειρηματίες της περιοχής σε πάνελ που διοργανώθηκαν στους χώρους του σχολείου, όπως και ομιλίες από επιχειρηματικούς φορείς της περιοχής, και είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν και να τους απαντηθούν απορίες και προβληματισμούς τους πάνω σε θέματα επιχειρηματικότητας. Το θέμα της εβδομαδιαίας συνάντησης ήταν η εκπόνηση ενός Σχεδίου Επιχειρηματικότητας. Οι Ελληνες μαθητές συνεργάστηκαν με συμμαθητές τους από τη Γερμανία, την Καταλονία, την Πολωνία, τη Σλοβακία. Με το χρήσιμο υλικό που είχαν από τις επισκέψεις και τις παρουσιάσεις, κατά ομάδες, εμπνεύστηκαν, δημιούργησαν και παρουσίασαν ενώπιον επιχειρηματιών της περιοχής τις επιχειρηματικές τους ιδέες. Όλη η έρευνα, η εργασία, η δημιουργία και η τελική παρουσίαση έγινε από τους ίδιους τους μαθητές, οι οποίοι εργάστηκαν απρόσκοπτα με ιδιαίτερο ζήλο και ευσυνειδησία, προκειμένου να επιτευχθεί το καλύτερο αποτέλεσμα. Κατά τη διάρκεια των παρουσιάσεων οι τοπικοί επιχειρηματίες αξιολόγησαν τα έργα των μαθητών, ζήτησαν αποσαφηνίσεις και έκαναν χρήσιμες παρατηρήσεις πάνω στην αξιολογότατη εργασία των μαθητών. Το αποτέλεσμα ήταν να αποκτήσουν πολύτιμες γνώσεις πάνω στο χτίσιμο ενός επιχειρηματικού σχεδίου και να μάθουν πώς αυτό υλοποιείται στην πράξη, ενισχύοντας την επιχειρηματική τους συνείδηση.

Οι μαθητές απόλαυσαν την συναναστροφή με παιδιά διαφορετικών εθνοτήτων, αποκομίζοντας τις καλύτερες εντυπώσεις. Ως συνομήλικοι βρήκαν τους κοινούς τους κώδικες επικοινωνίας και δημιούργησαν μία αξέχαστη πολυπολιτιστική και πολυπολιτισμική εμπειρία. Γεύτηκαν τοπική κουζίνα, γνώρισαν τις συνήθειες άλλων λαών, ενώ αντάλλαξαν εμπειρίες, απόψεις και στοιχεία των πολιτισμικών τους καταβολών. Μέσα από τις εργασίες του προγράμματος ανέδειξαν την συνεργασία, την ομαδοσυνεργατικότητα, το σεβασμό,την ευγενή άμιλλα, αρχές που διέπουν την ανθρώπινη, και όχι μόνο την επιχειρηματική υπόσταση. Οι μαθητές δημιούργησαν φιλίες ζωής, απόκτησαν αυτοπεποίθηση και αισθάνθηκαν αναπόσπαστο κομμάτι μιας μικρής κοινότητας. Όλα αυτά έκαναν τον αποχαιρετισμό πολύ δύσκολο, όμως το ελληνικό καλοκαίρι θα αποτελέσει τη συνέχεια σε αυτό το διετές επιχειρηματικό ταξίδι!

Οπως ανέφερε ο διευθυντής του σχολείου Παναγιώτης Μανδράκης, «το σχολείο μας πρωτοπορεί υλοποιώντας ταυτόχρονα 3 διαφορετικά προγράμματα σχολικών συμπράξεων με ποικίλη θεματολογία. Συνεργαζόμαστε με πάνω από 20 διαφορετικά σχολεία, από τη Γαλικία μέχρι τη Λετονία κι από την Αγγλία μέχρι τη Σικελία. Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί μας έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν διαφορετικά εκπαιδευτικά συστήματα και να έρθουν σε επαφή με μαθητές και εκπαιδευτικούς άλλων χωρών,με τους οποίους μπορούν να ανταλλάξουν απόψεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου