ΤΟΠΙΚΑ

Οκτακόσιοι μαθητές επισκέφτηκαν το Συνεταιρισμό «Ηλιοτρόπια»

οκτακόσιοι-μαθητές-επισκέφτηκαν-το-σ-107455

Ανοιγμα στη εκπαιδευτική κοινότητα πραγματοποιούν τα μέλη του Συνεταιρισμού Ατόμων με Αναπηρίες «Ηλιοτρόπια», τα οποία υποδέχτηκαν 800 παιδιά στη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς, στο πλαίσιο της υλοποίησης βιωματικών δράσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Το μεγάλο ανθοκήπιο παραγωγής φυτών, (άνθη και βότανα) το οποίο αποτελεί το χώρο δραστηριοποίησης του Συνεταιρισμού Ατόμων με Αναπηρίες «Ηλιοτρόπια», προσελκύει σταθερά το ενδιαφέρον επισκεπτών από την περιοχή μας αλλά και το εξωτερικό, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται νεανικές ομάδες από χώρες του εξωτερικού, όπως Αμερική και Ρουμανία, που είχαν πραγματοποιήσει ταξίδι γνωριμίας με τη Μαγνησία, τα προηγούμενα χρόνια. Το αγρόκτημα έκτασης 5 περίπου στρεμμάτων, που βρίσκεται στη συνοικία του Αγίου Γεωργίου-Κήπια Ανακασιάς και έχει παραχωρηθεί από το Δήμο Βόλου, αποτελεί χώρο επαγγελματικής δραστηριότητας για τα μέλη του συνεταιρισμού, αλλά και πραγματοποίησης, παράλληλα, εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Η δομή που λειτουργεί με την υποστήριξη της ΚΕΚΠΑ -ΔΙΕΚ και του Δήμου Βόλου, στοχεύει στην επαγγελματική αποκατάσταση και κοινωνική ενσωμάτωση 11 ατόμων με αναπηρίες, ενώ όπως αναφέρει η συντονίστρια της δράσης Νικολέτα Τσαμάνδουρα, κοινωνική λειτουργός της ΚΕΚΠΑ- ΔΙΕΚ: «στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων δίνεται η δυνατότητα στους επισκέπτες να συναναστραφούν, να συνεργαστούν και να επικοινωνήσουν με τα μέλη του συνεταιρισμού, καταφέρνοντας με αυτό τον τρόπο να κατανοήσουν αλλά και να εξοικειωθούν με τη διαφορετικότητα».

Ταυτόχρονα δίνεται η δυνατότητα στα μέλη του συνεταιρισμού να φιλοξενήσουν στο χώρο που δραστηριοποιούνται τους νέους μας φίλους και να αναδείξουν τις ικανότητες, αλλά και τη γνώση και την εμπειρία που έχουν αποκτήσει με τη γη, τη φύση και την τέχνη.

Στο πεδίο δράσης του συνεταιρισμού, καταγράφονται το Βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ηλιοτρόπια» που έχει ως στόχο να γνωρίσουν τα μικρά παιδιά τα αρωματικά φυτά και τις ευεργετικές τους ιδιότητες, αλλά και να ευαισθητοποιηθούν, πάνω σε περιβαλλοντικά ζητήματα. Παράλληλα οι επισκέπτες του αγροκτήματος έχουν τη δυνατότητα να εξοικειωθούν με «Χρώματα κι Αρώματα», να γνωρίσουν το ανθοκήπιο, το βοτανόκηπο, να ενημερωθούν για τα αιθέρια έλαια των φυτών και τις ευεργετικές ιδιότητες προς τον άνθρωπο.

Το πρόγραμμα «Παίζοντας με την Τέχνη», η εκπαίδευση των παιδιών στα ανθρώπινα δικαιώματα και το μικρό Πλανητάριο που λειτουργεί στο χώρο, συνθέτουν ένα κύκλο διαδραστικών και βιωματικών δράσεων, οι οποίες αποσκοπούν στην ευαισθητοποίηση και την κινητοποίηση της σχολικής κοινότητας, δίνοντας παράλληλα στα μέλη του συνεταιρισμού τη χαρά της επικοινωνίας και της ισότιμης συμμετοχής στο επαγγελματικό και κοινωνικό πεδίο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου