ΤΟΠΙΚΑ

Ανεβαίνει κι άλλο επίπεδο το Νοσοκομείο Βόλου

ανεβαίνει-κι-άλλο-επίπεδο-το-νοσοκομε-107412

Ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, υποδομές και έργα που θα αναβαθμίσουν το επίπεδο υπηρεσιών υγείας, διευρύνοντας παράλληλα το εύρος τους, περιλαμβάνει η πρόταση του Νοσοκομείου Βόλου στο Υπουργείο Υγείας και την 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας για χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ.

Η πρόταση, η οποία εγκρίθηκε από το Επιστημονικό Συμβούλιο και το Δ.Σ. του Νοσοκομείου Βόλου, κινείται στην κατεύθυνση εκσυγχρονισμού, αναβάθμισης ή συμπλήρωσης της υλικοτεχνικής υποδομής και του εξοπλισμού, καθώς και της ανάπτυξης της έρευνας, της καινοτομίας, της εκπαίδευσης και της χρήσης των τεχνολογιών πληροφορικής για την κάλυψη των αναγκών του οργανισμού και την ενίσχυση και σε προσωπικό για την αποτελεσματική παροχή υπηρεσιών.

Ο εκτελών χρέη Διοικητής, αναπληρωτής Διοικητής του Νοσοκομείου Βόλου κ. Χαρ. Μπαλής, με κεκτημένο την αποτελεσματική πολιτική που ακολούθησε το Νοσοκομείο στην προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ ΙΙ, προχώρησε έγκαιρα στην προετοιμασία της πρότασης και σε συνεργασία με όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, παρουσίασαν ένα τεκμηριωμένο σχέδιο εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης του Νοσοκομείου.

Οι σημαντικότερες προτάσεις που περιλαμβάνονται στο αίτημα ένταξης στο νέο ΕΣΠΑ ΙΙΙ, είναι οι εξής:

  • Προμήθεια – εγκατάσταση Μαγνητικού τομογράφου (1,5 TESLA), εκτιμώμενου προϋπολογισμού περίπου 1.000.000 ευρώ. Αφορά και καλύπτει το σύνολο του πληθυσμού της Μαγνησίας, πρωτίστως όμως αντιμετωπίζει θέματα ανισότητας πρόσβασης σε υψηλού κόστους και τεχνολογίας εξετάσεις για τις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες.
  • Στεφανιογράφος – Αιμοδυναμικό εργαστήριο, 650. 000 ευρώ. Καλύπτει πληθυσμό περίπου 250.000 ατόμων που διπλασιάζεται το καλοκαίρι. Ανάγκη κάλυψης περίπου 200 επειγόντων (απειλητικών για τη ζωή) περιστατικών και περίπου 300 επεμβάσεων ανά έτος.
  • Ολοκληρωμένη ψηφιακή χειρουργική αίθουσα (Λαπαροσκοπικό χειρουργείο). Προϋπολογισμός περίπου 500.000 ευρώ. Ανάπτυξη σύγχρονων και εξελιγμένων – καινοτόμων χειρουργικών επεμβάσεων.
  • Σύστημα λιθοτριψίας παλμικού LASER 2100nm
  • Προμήθεια δέκα μηχανημάτων αιμοκάθαρσης, προϋπολογισμού 150.000 ευρώ.
  • Νέα κινητή μονάδα αιμοληψίας τριών κλινών.
  • Εξοπλισμός ΜΕΘ και συγκεκριμένα οκτώ κλίνες, τέσσερις αναπνευστήρες βαρέως τύπου.
  • Διαμόρφωση χώρων και εγκαταστάσεων για έναρξη λειτουργίας Μονάδας υπερβαρικού οξυγόνου με αξιοποίηση του θαλάμου που έχει δωρηθεί στο Νοσοκομείο Βόλου.
  • Αυτόνομη Μονάδα παραγωγής ιατρικού οξυγόνου (300.000 ευρώ).
  • Ψηφιοποίηση ιατρικού φακέλου ασθενών – ιστορικού.
  • Διαδικτυακή πύλη ασθενούς (Patient Portal). Υλοποίηση μιας διαδικτυακής πύλης (Patient Portal) για την παροχή προσωποποιημένης πληροφορίας προς τον ασθενή, παρέχοντάς του τη δυνατότητα ασφαλούς διαδικτυακής πρόσβασής του στον ιατρικό του φάκελο.
  • Ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων (Paperless Hospital). Ψηφιοποίηση, κεντρική αποθήκευση και αρχειοθέτηση σε ηλεκτρονική μορφή οποιουδήποτε εγγράφου παράγεται εντός Νοσοκομείου ή λαμβάνεται από εξωτερική πηγή και καθιέρωση της ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων με τη χρήση ψηφιακής υπογραφής.
  • Εγκατάσταση PACS και RIS. Εγκατάσταση συστήματος διαχείρισης και αποθήκευσης ακτινοδιαγνωστικής εικόνας (PACS: Picture Archiving and Communication System) και πληροφοριακού συστήματος ακτινοδιαγνωστικού (RIS: radiology information system), η διασύνδεση αυτών με το πληροφοριακό σύστημα του Νοσοκομείου καθώς και η προμήθεια σύγχρονων διαγνωστικών σταθμών εργασίας.
  • Προμήθεια ξενοδοχειακού και εκπαιδευτικού εξοπλισμού ψυχιατρικού τομέα ενηλίκων, παίδων και εφήβων. Σύντομα πρόκειται να παραδοθεί η νέα πτέρυγα του Ψ.Τ. και Π/Ψ. Προκειμένου για τον εξοπλισμό της πτέρυγας είχε υποβληθεί αναλυτικό τεχνικό δελτίο. Τι κόστος του εξοπλισμού ήταν της τάξης των 350.000 €.

Αυτό το τεχνικό δελτίο εξοπλισμού πρέπει τώρα να επικαιροποιηθεί και να υποβληθεί εκ νέου. Εννοείται ότι θα χρειαστούν και ενέργειες συμπλήρωσης της στελέχωσης καθώς υπό τις παρούσες συνθήκες είναι αδύνατη η πλήρης ανάπτυξη στην νέα πτέρυγα.

Παραγωγή Ηλεκτρικού ρεύματος με χρήση ανανεώσιμων πηγών – Φωτοβολταϊκά στην ταράτσα της παλαιάς πτέρυγας (~2.000τ.μ.) 50KW.

Αξιοποίηση Τσιτσιλιάνειου Νοσοκομείου στα Καλά Νερά ως Μονάδα Αποκατάστασης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου