ΤΟΠΙΚΑ

Εργατικό Κέντρο: Δε θ’ αφήσουμε να μπουν σε καραντίνα τα εργασιακά δικαιώματα

εργατικό-κέντρο-δε-θ-αφήσουμε-να-μπο-107145

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Βόλου, τιμώντας το διαχρονικό σύμβολο των αγώνων, την Εργατική Πρωτομαγιά, απευθύνει σε όλους τους εργαζόμενους θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό και κάλεσμα, να σταθούν δυνατοί και συσπειρωμένοι απέναντι στη νέα μεγάλη αυτή δοκιμασία και στις αντίξοες συνθήκες, που προκάλεσε και στη χώρα μας η υγειονομική κρίση του covid 19.

Σε ανακοίνωση του ΕΚΒ, αναφέρονται τα εξής:

«Δυστυχώς –όπως εγκαίρως προβλέψαμε και από την αρχή καταγγείλαμε– από την κρίση αυτή, και με αφορμή τη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εξέδωσε η Κυβέρνηση, προφανώς κατά παραγγελία και πάλι του ΣΕΒ, έσπευσαν να επωφεληθούν, οικονομικά και κομματικά, οι συνήθεις «ύποπτοι»:

Από τη μια, οι εργοδότες εκείνοι, που παρά τη μη ζημιογόνα πορεία των επιχειρήσεών τους, έβαλαν στο ζύγι της κερδοφορίας τους τούς εργαζόμενους, καταπατώντας κατάφωρα τα εργασιακά τους δικαιώματα και

Από την άλλη, οι γνωστοί κομματικοί «κορωνοϊοί» της διάσπασης, που, με τοξική «ταξικότητα» και συνδικαλιστική μικροψυχία, δεν έχασαν την ευκαιρία να αυτοανακηρυχθούν ξανά, σε δήθεν υπερασπιστές των δικαιωμάτων των εργαζόμενων, πατώντας πάνω στα επιχειρηματικά και εργατικά «κουφάρια» της κρίσης!

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΜΕ την Κυβέρνηση ότι δεν θ’ αφήσουμε να μπουν σε καραντίνα τα δικαιώματα των εργαζομένων. Η συνειδητή επίδειξη ανοχής από μέρους της στα αλλεπάλληλα επικίνδυνα αντεργατικά φαινόμενα, που τείνουν να πάρουν μορφή νέας (μετα-μνημονιακής) χιονοστιβάδας, δεν πρόκειται να περάσει και θα προσκρούσει στα αγωνιστικά και νομικά όπλα, που διαθέτει το Συνδικαλιστικό Κίνημα.

ΑΞΙΩΝΟΥΜΕ την άμεση νομοθετική προστασία των εργατικών δικαιωμάτων και την ουσιαστική αντιμετώπιση (με τη διάθεση επαρκών πόρων και όχι φιλοδωρημάτων), του οικονομικού-αντιαναπτυξιακού «Αρμαγεδδώνα», που είναι βέβαιο πως θ’ ακολουθήσει μετά το τέλος της υγειονομικής κρίσης. Δεν θ’ ανεχθούμε «μέτρα», που θα πέσουν ξανά στις πλάτες των εργαζόμενων, όπως έγινε και με τα μνημόνια.

ΣΥΣΤΗΝΟΥΜΕ στο ΠΑΜΕ… αυτοσυγκράτηση. Στην παρούσα φάση της υγειονομικής (και της απότοκης αυτής) οικονομικής κρίσης, η κομματική και συνδικαλιστική «πτωματοφαγία» δεν είναι μόνον τοξική, αλλά και συνδικαλιστικά δια(σ)τροφική!

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, Οι μέρες που διανύουμε δεν είναι μόνον πονηρές. Είναι και εξαιρετικά κρίσιμες. Σε παγκόσμια κλίμακα, η υγειονομική κρίση λειτουργεί σαν «κερκόπορτα» για την μεθοδική αποσάθρωση των κερδισμένων, με αγώνες και αίμα, δικαιωμάτων των εργαζόμενων. Την ίδια ώρα, οι άκρως ανησυχητικές προειδοποιήσεις Παγκόσμιων Οργανισμών, πως Χώρες που δοκιμάζονται από την υγειονομική κρίση, απειλούνται ακόμη και με αφανισμό, εξ αιτίας της επερχόμενης γενικευμένης λιμοκτονίας, αλλά και των συνεχιζόμενων πολέμων, στο όνομα των οικονομικών και γεωστρατηγικών συμφερόντων των ισχυρών της Γης, επιβάλλουν την διαρκή επαγρύπνηση και τη συντονισμένη αντίδραση όλων μας στα σκοτεινά αυτά σχέδια.

Ευχολόγια του τύπου «κρίση είναι και θα περάσει και, τότε, όλοι μαζί θα δουλέψουμε για να ξαναστήσουμε τη Χώρα στα πόδια της», που, με περισσή… συμπάθεια και πολιτική υποκρισία, εκστομίζονται από την Κυβέρνηση και αναπαράγονται από συστημικά μηντιακά «παπαγαλάκια», δεν μας καθησυχάζουν, αντίθετα, μας ανησυχούν και μας εξοργίζουν!

Οι εργαζόμενοι και τα φτωχά κοινωνικά στρώματα, σε παγκόσμια κλίμακα –κυρίως, όμως, στη Χώρα μας, που πλήρωσε βαρύτατα τα 10ετή μνημόνια– αρκετά έδωσαν μέχρι τώρα. Καιρός να δώσουν και αυτοί που προκάλεσαν την κρίση και όσοι επωφελήθηκαν και επωφελούνται και σήμερα, κερδίζοντας από τον ανθρώπινο πόνο και φόβο.

Αυτό ήταν και συνεχίζει να παραμένει και το παγκόσμιο και διαχρονικό μήνυμα της Εργατικής Πρωτομαγιάς, όσο και αν κάποιοι βολεύονται να το μετατρέπουν μονοπωλιακά σε ιδεολογικό «πυρσό» κομματικής επιδίωξης.

ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ και ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

  1. Άμεσα μέτρα θωράκισης της εργασίας και στήριξης των εισοδημάτων των εργαζόμενων που επλήγησαν από την κρίση ή με άλλοθι την κρίση.
  2. Επαναφορά και επανίσχυση των εργασιακών σχέσεων και συμβάσεων σε κάθε επιχείρηση, στα προ της κρίσης ισχύοντα. Η κρίση να μην αποτελέσει το επιδέξιο κυβερνητικό εργαλείο, για την υλοποίηση των σχεδίων του ΣΕΒ και του Κεφαλαίου.
  3. Μόνιμη και σταθερή εργασία (7ωρο-5νθήμερο-35ωρο).
  4. Κατάργηση ΟΛΩΝ των Αντεργατικών – Αντιασφαλιστικών Νόμων.
  5. Κατάργηση όλων των διατάξεων, που ενισχύουν την ευελιξία στην εργασία
  6. Άμεση επαναφορά του πλαισίου προστασίας των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.
  7. Αποκατάσταση του κατώτατου μισθού, έτσι όπως προεκλογικά μας υποσχόταν και αυτή η κυβέρνηση.
  8. Καθολική, υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση, με οικοδόμηση ενιαίου συστήματος, που να περιλαμβάνει τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, τις υπηρεσίες πρόληψης και αποκατάστασης της υγείας.
  9. Πολιτικές για την προστασία των ανέργων.
  10. ΟΧΙ στην περαιτέρω διάλυση της Δημόσιας Δωρεάν Υγείας και της εμπορευματοποίησής της. Τα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα του κορωνοϊού παγκοσμίως –και στη Χώρα μας– εν πολλοίς οφείλονται στην μεθοδική αποδόμησή της, υπέρ των Ιδιωτικών Συμφερόντων. Η τακτική αυτή αποδεικνύεται εγκληματική και πρέπει να σταματήσει.

ΤΟ ΕΚΒ θα συνεχίσει να παρακολουθεί διαρκώς και από κοντά την κατάσταση, να καταγράφει και να ομαδοποιεί τα «κρούσματα» κατά των εργαζομένων, ΚΑΛΕΙ δε τους εργαζόμενους, που πέφτουν θύματα εργοδοτικών αυθαιρεσιών, να συνεχίσουν να τα καταγγέλλουν. Παραμένουμε ΟΛΟΙ σε αγωνιστική ετοιμότητα».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου