ΤΟΠΙΚΑ

Αποκλείονται δεκάδες μαθητές ~ Με βάση το Ενιαίο Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο

αποκλείονται-δεκάδες-μαθητές-με-βάση-10694

Για να παρακολουθήσουν μαθήματα πέραν του σχολικού ωραρίου θα πρέπει να έχουν εργαζόμενους και τους δύο γονείς και να το αποδεικνύουν

Αποκλεισμό εκατοντάδων παιδιών από τα ολοήμερα τμήματα στο δημοτικό σχολείο, έρχεται να φέρει η απόφαση του υπουργείου Παιδείας για το ενιαίο ολοήμερο δημοτικό σχολείο, που θα εφαρμοστεί από το νέο σχολικό έτος και στη Μαγνησία. Το ολοήμερο πρόγραμμα θα μπορούν να παρακολουθούν μόνο παιδιά των οποίων εργάζονται και οι δύο γονείς και μπορούν να το αποδείξουν με δικαιολογητικά από τον ασφαλιστικό τους φορέα.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η κατάργηση των 19 σχολείων ΕΑΕΠ στη Μαγνησία (ενιαίου αναμορφωμένου προγράμματος), δεν είναι η μοναδική αλλαγή που επέρχεται στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και ήδη έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις εκπαιδευτικών.

Την απόφαση για τη λειτουργία ενιαίου ολοήμερου δημοτικού σχολείου, έχει ήδη παραλάβει η διεύθυνση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Μαγνησίας.

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια διευθύντρια πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Μαγνησίας, Μερόπη Καζανίδου, οι αλλαγές αφορούν στο ωράριο λειτουργίας των σχολείων, που ορίζεται από τις 8 το πρωί έως τη 1:15 το μεσημέρι (αντί για δύο), στην κατανομή των μαθημάτων στο ωρολόγιο πρόγραμμα αλλά και στον τρόπο λειτουργίας των ίδιων των συλλόγων διδασκόντων. Ωστόσο, η σημαντικότερη αλλαγή είναι αυτή που αφορά στα ολοήμερα τμήματα, που θα λειτουργούν μετά το πέρας των μαθημάτων και έως τις 4 μ.μ. Τα τμήματα θα μπορούν να παρακολουθούν προαιρετικά μόνο οι μαθητές των οποίων εργάζονται και οι δύο γονείς. Μαθητές με έναν εργαζόμενο γονέα ή και τους δύο άνεργους θα αποκλείονται. Ακόμη κι αν γονέας εργάζεται αλλά δεν μπορεί να το αποδείξει και πάλι, ο μαθητής θα αποκλείεται από τα τμήματα. Αυτό σημαίνει ότι εκατοντάδες παιδιά δεν θα μπορέσουν από το νέο έτος να παρακολουθήσουν μαθήματα. Επιπλέον, εντάσσεται υποχρεωτικά στο ολοήμερο, η σίτιση των μαθητών, από τη 1:20 έως τις 2 το μεσημέρι, ενώ προηγουμένως ήταν προαιρετική. Προβλέπεται μία ώρα μελέτης και μία ώρα ειδικοτήτων. Ρητώς επίσης ορίζεται σύμφωνα με την κ. Καζανίδου, ότι οι μαθητές δεν θα μπορούν να φεύγουν από τα ολοήμερα τμήματα πριν τις 3 μ.μ.

Επίσης, οι γονείς των μαθητών που θέλουν τα παιδιά τους να παρακολουθήσουν ολοήμερο τμήμα και πληρούν τις προϋποθέσεις, θα πρέπει να το δηλώσουν αυστηρά έως τις 21 του ερχόμενου Ιουνίου.

Σημαντικός είναι ο αντίκτυπος και για το εκπαιδευτικό προσωπικό. Δεν θα υπάρχει εκπαιδευτικός υπεύθυνος ολοημέρου. Η λειτουργία του τμήματος θα καλύπτεται από εκπαιδευτικούς του ίδιου του σχολείου, που θα πρέπει να αναμορφώσουν το ωράριό τους. Αυτό όμως σημαίνει ότι χάνονται επίσης δεκάδες θέσεις εργασίας εκπαιδευτικών.

Χθες, κλιμάκιο του υπουργείου Παιδείας, βρέθηκε στην έδρα της περιφερειακής εκπαίδευσης Θεσσαλίας, στη Λάρισα, προκειμένου να ενημερώσει τους διευθυντές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης για τις αλλαγές που επέρχονται στη δομή και λειτουργία του δημοτικού σχολείου, που θα κληθεί να λειτουργήσει σε νέα βάση από το νέο σχολικό έτος. Ανάμεσά τους ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Γ. Πολύζος. «Πήραμε μια πρώτη εικόνα προκειμένου να μπορέσουμε να κάνουμε τον προγραμματισμό για τη νέα σχολική χρονιά», σημείωσε ο ίδιος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου