ΤΟΠΙΚΑ

Στην πρώτη γραμμή ο καπετάνιος Σάκης Κομπογιάννης

στην-πρώτη-γραμμή-ο-καπετάνιος-σάκης-κ-106774

Ο καπετάνιος του «Εξπρές Σκιάθος» Σάκης Κομπογιάννης μιλά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για τις δυσκολίες της θάλασσας εν μέσω πανδημίας

Παραμένει στην πρώτη γραμμή κρατώντας ζωντανή τη συγκοινωνία των νησιών με τη χερσαία Μαγνησία και στην περίοδο της πανδημίας. Ακόμη και κάτω από δύσκολες συνθήκες, με λιγότερα δρομολόγια και ελάχιστους επιβάτες, ο καπετάνιος του «Εξπρές Σκιάθος» Σάκης Κομπογιάννης και το πλήρωμα του πλοίου παραμένουν στις επάλξεις του καθήκοντος, εξυπηρετώντας τις ανάγκες των νησιών.

Τριάντα χρόνια βρίσκεται στη θάλασσα και δώδεκα χρόνια στο τιμόνι του «Εξπρές Σκιάθος», του μοναδικού πλοίου που βρίσκεται τη συγκεκριμένη περίοδο στη γραμμή Βόλου – Βορείων Σποράδων κι όπως αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, παρ’ ότι έχει ταξιδέψει στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, η πανδημία σηματοδοτεί πρωτόγνωρες καταστάσεις για όλους.

Αυστηρά τα μέτρα λόγω της πανδημίας, με ελάχιστους επιβάτες λόγω των απαγορεύσεων που ισχύουν και τον καπετάνιο να επισημαίνει ότι: «Ισχύει προγραμματισμός από την πλοιοκτήτρια εταιρεία σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνονται. Πριν ακόμη αρχίσει η κατάσταση των απαγορευτικών μέτρων, εμείς είχαμε ήδη προετοιμαστεί με τον ανάλογο εξοπλισμό και τα μέτρα, φυσικά με την πάροδο του χρόνου. Είμαστε από τους ανθρώπους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και τηρούμε όλα τα μέτρα. Το πλήρωμα είναι στην πρώτη γραμμή και από τη στιγμή που αρχίζει το ταξίδι, με δική μας πρωτοβουλία συνεχίζουμε την απολύμανση των χώρων, τους χειραγωγούς, τα πόμολα, ούτως ώστε να μηδενίζουμε όσο το δυνατόν την πιθανότητα διασποράς του ιού».

Περιγράφοντας τα συναισθήματα που βιώνει την περίοδο της πανδημίας, επισημαίνει ότι αναμφίβολα επηρεάζεται ο ανθρώπινος και ο συναισθηματικός παράγοντας. «Νιώθεις όπως όταν ξεκινάς το πρωί και αντικρίζεις άδεια την πόλη. Στο καράβι και στη διάρκεια του ταξιδιού υπάρχει εναλλαγή εικόνων, οπότε μετριάζεται η κατάσταση όταν έχεις να αντιμετωπίσεις και άλλους παράγοντες, όπως οι καιρικές συνθήκες», επισημαίνει.

Ο καπετάνιος, που βρίσκεται στο τιμόνι και στη διάρκεια της πανδημίας, διακρίνει φόβο στα βλέμματα των ανθρώπων που συναντά, ενώ εκφράζει την ανησυχία του για την επόμενη μέρα και τις επιπτώσεις στην οικονομία.

Γόνος οικογένειας ναυτικών και αλιέων από το Κεραμίδι Πηλίου, ταξιδεύει με ούριο άνεμο, αλλά και αντίξοες καιρικές συνθήκες, πιστός στο καθήκον, αλλά και το υψηλό αίσθημα ευθύνης που τον διακρίνει.

Οι δυσκολίες του επαγγέλματος πολλές και το αίσθημα της ευθύνης υψηλό. Δεν είναι λίγες οι φορές που έκανε κυριολεκτικά αγώνα δρόμου στα κύματα για να σωθεί η ζωή ασθενούς, ενώ δεν έλειψαν και τα γεννητούρια εν πλω, όταν βρισκόταν στη γραμμή των Κυκλάδων. «Πάνω απ’ όλα ο άνθρωπος και οι επιβαίνοντες στο πλοίο» επισημαίνει ο ίδιος, ενώ τονίζει παράλληλα ότι πολλές φορές έχει πάρει το ρίσκο της προσέγγισης των λιμανιών των νησιών των Βορείων Σποράδων, ακόμη και κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Ο καπετάν Σάκης Κομπογιάννης βρίσκεται στη θάλασσα με μπουνάτσες και Μποφόρ, έχοντας το βλέμμα στραμμένο στον ορίζοντα, στο λιμάνι που θα προσεγγίσει με ασφάλεια, μεταφέροντας επιβάτες και εμπορεύματα για την κάλυψη των αναγκών των νησιών. Η παραίνεσή του σε όλους αποτυπώνεται στη δήλωση: «Κρατάμε ψηλά το κεφάλι και τηρούμε τα μέτρα, αλλά και τις συμβουλές των ειδικών», ενώ εκφράζει την ευχή η επόμενη μέρα να είναι καλύτερη για όλους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου