ΤΟΠΙΚΑ

Ερευνα του 1ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας: Ελλειψη σεξουαλικής αγωγής στους εφήβους

ερευνα-του-1ου-επαλ-ν-ιωνίας-ελλειψη-σε-106242

Τα ευρήματα αποτέλεσαν αφορμή για διαδικτυακή ενημέρωση μέσω WEBEX

Ελλειψη σεξουαλικής αγωγής στους εφήβους έρχεται να καταδείξει έρευνα, που διενήργησε το 1ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας.

Η έρευνα διενεργήθηκε το δίμηνο Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου, μέσω ερωτηματολογίου σε δείγμα 150 μαθητών του σχολείου, ηλικίας από 15 έως 20 ετών, οι οποίοι κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις που έχουν σχέση με επιδημιολογικά δεδομένα, με σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, με ζητήματα εφηβικής εγκυμοσύνης και αντισύλληψης.

Σύμφωνα με τον καθηγητή του τομέα Υγείας, Πρόνοιας και Ευεξίας Γιάννη Καραδόντα διαπιστώθηκε ότι οι μαθητές δεν είναι ενημερωμένοι ή δεν είναι σωστά ενημερωμένοι γύρω από ζητήματα σεξουαλικής αγωγής. Μάλιστα ένα από τα κυριότερα ευρήματα της έρευνας συνιστά το γεγονός ότι οι έφηβοι ενημερώνονται για θέματα σεξουαλικής αγωγής μέσω από το διαδίκτυο ή φίλους κι όχι από την οικογένεια ή το σχολείο, που βρίσκονται στην προτελευταία και στην τελευταία θέση ως πηγή πληροφόρησης των εφήβων.

Η ίδια έρευνα κατέδειξε ότι το 40% των εφήβων έχει λανθασμένη πληροφόρηση για ζητήματα σεξουαλικού περιεχομένου. Ενθαρρυντικό είναι το στοιχείο, ότι από τα κορίτσια που συμμετείχαν στην έρευνα το 50% δήλωσε ότι έχει κάνει το εμβόλιο κατά του τραχήλου της μήτρας.

«Δυστυχώς ακόμη και σήμερα, υπάρχει έλλειψη σωστής ενημέρωσης σε σεξουαλικά θέματα για τους εφήβους» σημείωσε ο κ. Καραδόντας.

Μάλιστα, τα ευρήματα της έρευνας αποτέλεσαν την αφορμή για τη διοργάνωση διαδικτυακής συνάντησης μέσω Webex για τη «σεξουαλική αγωγή» που πραγματοποίησε το 1ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας.

Καλεσμένος στη συνάντηση ήταν ο Αντώνιος Γκαράς, επίκουρος καθηγητής μαιευτικής – γυναικολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και εισηγητής ο εκπαιδευτικός του τομέα Υγείας – Πρόνοιας – Ευεξίας, Ιωάννης Καραδόντας.

Στην παρουσίαση συμμετείχαν μαθητές των έξι τμημάτων της α’ τάξης που παρακολούθησαν με ενδιαφέρον την ενημέρωση έστω και εξ αποστάσεως μέσω του εγκατεστημένου εξοπλισμού για τον οποίο φρόντισε ο υποδιευθυντής του σχολείου Παναγιώτης Τουλιάτος.

Το πρόγραμμα ενημέρωσης θα συνεχιστεί τμηματικά και στις άλλες τάξεις του 1ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας, καθώς όπως επισημαίνει ο κ. Καραδόντας αποτελεί αδήριτη ανάγκη να μπει η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία, για την αποτελεσματικότερη υποστήριξη και προστασία της σεξουαλικής ανάπτυξης των εφήβων, καθώς και ως ουσιαστική προϋπόθεση πρόληψης σε θέματα υγείας.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου