Δάσκαλοι και καθηγητές, που διαμένουν στον Βόλο και υπηρετούν σε σχολεία στο Πήλιο, διαθέτουν πλέον τα 2/5 του μισθού τους για βενζίνη
«Υποφέρουμε». Με αυτή τη λέξη και την κάθε συλλαβή της υπερτονισμένη ο διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Ζαγοράς, Κυριάκος Τάσιος, περιγράφει το δυσβάστακτο οικονομικό βάρος, που σηκώνουν εκπαιδευτικοί, που αναγκάζονται να μετακινούνται εκτός Βόλου καθημερινά, προκειμένου να πηγαίνουν στα σχολεία τους, σε χωριά του Πηλίου ή στην περιοχή του Αλμυρού. Η αύξηση της τιμής της βενζίνης, που χθες έφθασε στα 2,13 ευρώ το λίτρο και συνεχίζει να «καλπάζει», εξανεμίζει τους μισθούς των εκπαιδευτικών, οι οποίοι διαθέτουν πλέον τα 2/5 των αποδοχών τους για να γεμίζουν τα ρεζερβουάρ των αυτοκινήτων τους.
Ο κ. Τάσιος διανύει καθημερινά περί τα 100 χλμ. πήγαινε – έλα για τη μετάβαση από τον Βόλο προς το Δημοτικό Σχολείο Ζαγοράς και το αντίστροφο. Οι μετακινήσεις των εκπαιδευτικών ήταν πάντα ένα «αγκάθι» από τη στιγμή που δεν προβλέπονται οδοιπορικά. Τα μόνα οδοιπορικά, που δικαιολογούνται, είναι αυτά μεταξύ ενός σχολείου που έχει οργανική θέση και υπηρετεί ένας εκπαιδευτικός και ενός δεύτερου ή και τρίτου προκειμένου να καλύπτει υπηρεσιακές ανάγκες. Για όσους όμως διανύουν χιλιόμετρα καθημερινά για να πάνε στα σχολεία τους δεν προβλέπονται οικονομικές ενισχύσεις.
Ηδη από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, εκπαιδευτικοί έδωσαν μόνοι τους εν μέρει λύση στο πρόβλημα αποφασίζοντας να μετακινούνται σε γκρουπ των τριών ατόμων κατά μέσο όρο προκειμένου να μοιράζονται τα έξοδα της βενζίνης. Πλέον ούτε αυτό αρκεί, με τη βενζίνη να έχει φθάσει στα 2,13 ευρώ το λίτρο. «Μετακινούμασταν δύο και τρεις συνάδελφοι μαζί και βάζαμε ρεφενέ 10 ευρώ την ημέρα για τη βενζίνη. Πλέον χρειαζόμαστε πάνω από 20 ευρώ την ημέρα για να μετακινούμαστε στα σχολεία μας ή αντί για δύο – τρία άτομα ανά αυτοκίνητο, μπαίνουμε τέσσερα και πέντε», περιγράφει ο κ. Τάσιος.
Οπως εξηγεί, τα μηνιαία έξοδα μόνο για τη βενζίνη για τη μετακίνηση στο σχολείο είναι 300 ευρώ, τα 2/5 δηλαδή του μισθού ενός νεοδιόριστου εκπαιδευτικού. «Τι να μείνει από τον μισθό και τι να προλάβεις να καλύψεις; Λυπάμαι πραγματικά τα νέα παιδιά, που μπαίνουν στον χώρο», ανέφερε ο ίδιος.
24 χρόνια δρομολόγιο Βόλος – Τσαγκαράδα
Επί 24 ολόκληρα χρόνια κάνει καθημερινά το δρομολόγιο από Βόλο προς Τσαγκαράδα η Πολυξένη Μητσοπούλου, διευθύντρια του Γενικού Λυκείου Τσαγκαράδας. Η ίδια διαμένει στον Βόλο και μετακινείται καθημερινά προς την Τσαγκαράδα.
«Τα πράγματα είναι πλέον πολύ δυσκολότερα. Οι μετακινήσεις μας γίνονται σε γκρουπ των τεσσάρων, φορώντας μάσκες για τον κορονοϊό και μοιραζόμαστε τα έξοδα για τη βενζίνη. Μέχρι πρότινος χρειαζόμασταν 20 ευρώ την εβδομάδα ο καθένας. Τώρα το κόστος έχει διπλασιαστεί και χρειαζόμαστε 40 ευρώ μόνο για να πηγαίνουμε στο σχολείο. Δεν θα αναφερθούμε στη φυσιολογική φθορά των αυτοκινήτων μας, σε ένα ανταλλακτικό που θα χρειαστούν», τονίζει η κ. Μητσοπούλου.
Ο νόμος προβλέπει οι εκπαιδευτικοί να διαμένουν στα χωριά, στα οποία υπηρετούν. «Και πάλι όμως δεν συμφέρει. Τι να πληρώσεις; Ενοίκιο, λογαριασμούς ηλεκτρικού και θέρμανσης; Ακόμη και μόνος να είναι κάποιος στη ζωή, είναι δύσκολο. Πόσο μάλλον όταν υπάρχει οικογένεια από πίσω», εξηγεί η διευθύντρια του ΓΕΛ Τσαγκαράδας.
ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ