ΤΟΠΙΚΑ

Μητροπολίτης Δημητριάδος για ουκρανικό: Ολέθριος ο θρησκευτικός διχασμός

μητροπολίτης-δημητριάδος-για-ουκραν-106206

Τη στάση της Ρωσικής Εκκλησίας κατακεραύνωσε ο κ. Ιγνάτιος, τονίζοντας ότι «ταυτίζεται με πολιτικά καθεστώτα, που φέρνουν πόλεμο σε ένα κράτος»

Στις ολέθριες επιπτώσεις του θρησκευτικού διχασμού αναφέρθηκε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος, κατακεραυνώνοντας τη Ρωσική Εκκλησία για τη στάση της. Στο πλαίσιο της χθεσινής συνέντευξης Τύπου σχετικά με τις εκδηλώσεις μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, ο Σεβασμιώτατος επέρριψε ευθύνες στη Ρωσική Εκκλησία, αναφέροντος ότι «δυστυχώς, ταυτίζεται πολιτικά με καθεστώτα, που φέρνουν τον πόλεμο σε ένα κράτος και σε μια ελεύθερη πατρίδα».

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Με αφορμή την ανακοίνωση – παρέμβαση της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου, με την οποία καλεί τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο «να αρθεί, έστω και τώρα, στο ύψος των περιστάσεων, όχι μόνο ασκώντας την επιρροή του στον Ρώσο πρόεδρο για τον άμεσο τερματισμό του πολέμου, αλλά και εν γένει ασκώντας την προφητική λειτουργία, που αυτονοήτως αναμένει κανείς από τον Πρωθιεράρχη Εκκλησίας», ο κ. Ιγνάτιος ανέφερε ότι «πολλές φορές προηγείται ο θρησκευτικός και έπεται ο εθνικός διχασμός».

Αναφερόμενος στο κύμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης, που εκδηλώνεται για τον ουκρανικό λαό, ο Μητροπολίτης Δημητριάδος τόνισε ότι «ήδη ο «Εσταυρωμένος», που είναι η ναυαρχίδα της τοπικής Εκκλησίας στα κοινωνικά θέματα, άρχισε την προσπάθεια. Υπάρχει έτοιμο υλικό, το οποίο δίδεται άμεσα, εφόσον ζητείται. Βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με όσους έχουν την ευθύνη, από την Αθήνα, για να συγκεντρωθεί και άλλο υλικό».

Πανέτοιμη η Μητρόπολη Δημητριάδος να προσφέρει χέρι βοήθειας και φιλοξενία σε πρόσφυγες από την Ουκρανία, με τον κ. Ιγνάτιο να τονίζει ότι «είμαστε σε πλήρη συνεννόηση και με την Ιερά Σύνοδο, που έχει ζητήσει από όλες τις Μητροπόλεις να θέσουν στη διάθεσή της χώρους φιλοξενίας και νομίζω ότι αρχίζουν όλα και θα εξελίσσονται μέρα με την ημέρα».

Αναφερόμενος στην παρέμβαση της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου, ο Σεβασμιώτατος υπενθύμισε ότι «είναι το πρώτο ίδρυμα στην Ελλάδα, που ήρθε σε επαφή με την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, την αυτοκέφαλη, που αναγνωρίστηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Εχουμε ήδη φιλοξενήσει φοιτητές και θεολόγους καθηγητές, βρισκόμαστε σε διαδικτυακή, πλέον, επικοινωνία συνεχώς μαζί τους και είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε ανθρώπους από αυτήν την πλευρά».

Παράλληλα επεσήμανε ότι «η Ακαδημία παρενέβη με εκκλησιαστικό και θεολογικό λόγο, γιατί είναι αδιανόητο σήμερα να υπάρχει αυτή η διένεξη ανάμεσα σε ομοδόξους και κυρίως όταν δυστυχώς φαίνεται, πολλές φορές, μια Εκκλησία να αναλαμβάνει ευθύνες και να ταυτίζεται με πολιτικά καθεστώτα, που φέρνουν τον πόλεμο σε ένα κράτος και σε μια ελεύθερη πατρίδα».

Με την ευχή να τελειώσει σύντομα ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο κ. Ιγνάτιος είπε μεταξύ άλλων: «Ας ελπίσουμε ότι ο Θεός θα φωτίσει να διευθετηθούν τα ζητήματα το συντομότερο δυνατόν, αλλά αυτήν τη στιγμή υπάρχει και αυτή η ρήξη, που προηγήθηκε δυστυχώς και θα το επαναλάβω μια ακόμη φορά, πολλές φορές προηγείται ο εκκλησιαστικός διχασμός και ο θρησκευτικός και έπεται ο εθνικός».

Κλείνοντας, ο Σεβασμιώτατος ανέτρεξε με νόημα στην ιστορία, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά: «Ας ελπίσουμε ότι στην Ελλάδα και την πατρίδα μας δεν θα ξαναζήσουμε τέτοια γεγονότα. Ακόμη και το Μικρασιατικό είχε παρόμοιες, δυστυχώς, εμπειρίες εκκλησιαστικού διχασμού. Για αυτό και με ακούτε πάντοτε να μιλώ για την ενότητα, γιατί όποιος διαβάζει ιστορία, ξέρει τις συνέπειες, που έχει οποιοσδήποτε διχασμός και μάλιστα ο θρησκευτικός, που είναι ο πιο φανατικός».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου