ΤΟΠΙΚΑ

Ζωντανή η μνήμη της Μικρασίας 100 χρόνια μετά την καταστροφή

ζωντανή-η-μνήμη-της-μικρασίας-100-χρόνια-106193

Κύκλος εκδηλώσεων σηματοδοτεί τη συμμετοχή της Μαγνησίας στο φετινό επετειακό έτος

Συνολικά σαράντα εκδηλώσεις με επετειακό χαρακτήρα περιλαμβάνονται στον κύκλο δράσεων της φετινής χρονιάς, οι οποίες έχουν ως στόχο να υπογραμμίσουν τη σημασία των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, σε μια περίοδο που σημαδεύεται και πάλι από εικόνες προσφυγιάς. Στη βαρύνουσα σημασία των επετειακών εκδηλώσεων, που διοργανώνονται φέτος, κατόπιν συνεργασίας της Μητρόπολης Δημητριάδος με τους τοπικούς φορείς και τους Μικρασιατικούς Συλλόγους, αναφέρθηκαν οι συντελεστές, στη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου στο Πνευματικό Κέντρο της Ευαγγελίστριας Νέας Ιωνίας.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Στη σημασία της συνεργασίας, της ενότητας και της δημιουργικής συνένωσης δυνάμεων αναφέρθηκε κατ’ αρχάς ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος «προκειμένου αυτό το έτος, που είναι έτος μνήμης μιας καταστροφής, αλλά ταυτόχρονα και έτος που μπορούμε, πλέον, να καταγράψουμε και τα οφέλη, που προέκυψαν από την παρουσία των Μικρασιατών στον τόπο μας, οι εκδηλώσεις να είναι συντονισμένες» όπως υπογράμμισε.

Παράλληλα τόνισε την αγαστή συνεργασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Δήμου Βόλου, τη συμμετοχή των Μικρασιατικών Συλλόγων, της «Μαγνήτων Κιβωτός» και τον συντονιστικό ρόλο του π. Αμφιλόχιου Μήλτου, προϊσταμένου του Ιερού Ναού Ευαγγελίστριας Νέας Ιωνίας, προκειμένου να διοργανωθεί ο επετειακός κύκλος εκδηλώσεων «για να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη και να τιμήσουμε την επέτειο όπως πρέπει και μάλιστα μέσα σε τραγικά γεγονότα, που βιώνουμε αυτή την περίοδο».

Αναλύοντας τον χαρακτήρα των επετειακών εκδηλώσεων υπογράμμισε ότι «θα δώσουν την ευκαιρία οι νέοι να μάθουν, οι παλαιότεροι να θυμηθούν και κυρίως να διασώσουμε τη μνήμη των γεγονότων, αλλά και τα οφέλη που προκύπτουν στο να μην επαναληφθούν τυχόν σφάλματα και κυρίως να τιμήσουμε και αυτούς οι οποίοι κατέγραψαν έναν πολιτισμό στον τόπο μας, όταν ήρθαν από τη Μικρά Ασία».

Εμφανώς συγκινημένη πήρε τον λόγο η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Το Εγγλεζονήσι» Ουρανία Σταματιάδου – Κουτσογιάννη, η οποία ανακοίνωσε ότι με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου πραγματοποιείται ένα όνειρο ετών, καθώς παραχωρείται στον Σύλλογο προσφυγικό σπίτι στα Τσιμεντένια της Νέας Ιωνίας, προκειμένου να αναβιώσει το Μικρασιάτικο Σπίτι. Παράλληλα αναφέρθηκε στην επέτειο τιμής και μνήμης «σε όσους άφησαν τα κόκκαλά τους στα άγια χώματα και σε όσους κατάφεραν να ριζώσουν στη Νέα Ιωνία, μεταφέροντας πολιτισμό, αξίες της ζωής, παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν».

Στη δημιουργία της στέγης των Ιώνων, που θα αποτελέσει «κιβωτό ιστορίας και πολιτισμού των Μικρασιατών πατέρων μας» αναφέρθηκε από την πλευρά της η πρόεδρος των «Ιώνων» Αννα Πετσιάβα -Παπανικολάου. Οπως είπε χαρακτηριστικά, γίνεται πραγματικότητα το όνειρο της αείμνηστης Αννας Αϊβαζόγλου, των μελών των διοικητικών συμβουλίων, από τη δημιουργία ακόμη της Πολιτιστικής Εστίας, και της ιωνικής οικογένειας, με τη συνδρομή της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Παράλληλα υπογράμμισε τη σημασία των επετειακών εκδηλώσεων, «για να διατηρηθεί ζωντανή η προσφυγική μνήμη και να αναδειχθεί η συμβολή των προσφύγων στη ζωή του τόπου».

Με ανάλογη συγκινησιακή φόρτιση κατέθεσε τις σκέψεις του ο πρόεδρος του Συλλόγου «Μνήμες Προσφύγων» Γιώργος Φατσής, ο οποίος ανέφερε ότι η δράση του Συλλόγου έχει ως στόχο να ενώσει τους απανταχού Μικρασιάτες. «Χαίρομαι, διότι πέρα από τη μνήμη της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, θα τιμήσουμε όσους χάθηκαν και όσους με πόνο και κόπο κατάφεραν να ορθοποδήσουν. Εχουμε πάρα πολλά να μοιραστούμε. Δεν έχουμε τίποτα να μοιράσουμε» είπε μεταξύ άλλων, υπογραμμίζοντας τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ φορέων και συλλόγων.

Στη φιλοσοφία των εκδηλώσεων αναφέρθηκε, κατόπιν, ο π. Αμφιλόχιος Μήλτος, ο οποίος επεσήμανε ότι «το πρόγραμμα των επετειακών εκδηλώσεων είναι συλλογικό». Ο π. Αμφιλόχιος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην έλευση της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας Βουρλιώτισσας, την οποία θα κομίσει στον Ιερό Ναό Ευαγγελίστριας Νέας Ιωνίας Βόλου ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας της Αθήνας Γαβριήλ την Παρασκευή 18 Μαρτίου, εδραιώνοντας δεσμούς συνεργασίας μεταξύ των δύο περιοχών. Οι εκδηλώσεις μνήμης, αναφοράς και τιμής θα συνεχιστούν μέχρι το τέλος της χρονιάς και όπως υπογραμμίστηκε στο πρόγραμμα ενδέχεται να προστεθούν και άλλες δράσεις με ανάλογο χαρακτήρα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου