ΤΟΠΙΚΑ

Επιχειρήσεις με άδεια ταμεία – Ερευνα ΓΣΕΒΕΕ: Το 2023 έφερε κερδοφορία αλλά…

επιχειρήσεις-με-άδεια-ταμεία-ερευνα-1059051

Εξι στις δέκα επιχειρήσεις παρουσίασαν κέρδη, αλλά η ρευστότητά τους παραμένει το μεγάλο «αγκάθι» – Βρόγχος η αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών

Κερδοφόρο ήταν το 2023 για περίπου 6 στις 10 ελληνικές μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις της χώρας, οι οποίες όμως εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σημαντικά ζητήματα ρευστότητας καθώς 1 στις 2 διαθέτουν μηδενικό ταμείο ή το ταμείο τους επαρκεί το πολύ για ένα μήνα.

Τα παραπάνω στοιχεία συμπεριλαμβάνονται στην τελευταία εξαμηνιαία έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ που δημοσιεύτηκε χθες και αποτυπώνει το οικονομικό κλίμα μεταξύ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Την ίδια στιγμή, ιδιαίτερα υψηλό παραμένει το ποσοστό (30,6%) των επιχειρήσεων που έχουν καθυστερημένες ή ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις.

Για τις επιχειρήσεις αυτές, τα προβλήματα ρευστότητας είναι εντονότερα, καθώς αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να ξεφύγουν από τον φαύλο κύκλο της υπερχρέωσης, όπως επισημαίνεται στην έρευνα.

Αναφορικά με την κερδοφορία καλύτερες είναι οι επιδόσεις στον τομέα των υπηρεσιών, ενώ στο εμπόριο και την εστίαση επικρατούν πιο έντονες πιέσεις.

Για ποιους βελτιώθηκε ο τζίρος

Τα ευρήματα αναφορικά με τα κέρδη είναι καλύτερα σε σχέση με το 2022. Ειδικότερα, περίπου 6 στις 10 επιχειρήσεις (57,3%) δήλωσαν ότι είχαν κέρδη το 2023, ποσοστό αυξημένο σε σχέση με το 2022 (51%). Από την άλλη μεριά, το 19,2% των επιχειρήσεων δήλωσε ζημίες (22,4%) το αντίστοιχο ποσοστό το 2022), ενώ το 13,7% των επιχειρήσεων δήλωσε πως δεν είχε ούτε κέρδη, ούτε ζημίες (16,1% το αντίστοιχο ποσοστό το 2022).

Το 29,1% δήλωσε ότι ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε το δεύτερο εξάμηνο του 2023, έναντι 34,2% που δήλωσε ότι μειώθηκε και 34,6% που δήλωσε ότι παρέμεινε ο ίδιος. Η εικόνα είναι καλύτερη για τις επιχειρήσεις του τομέα των υπηρεσιών έναντι των μεταποιητικών και εμπορικών επιχειρήσεων.

Μείωση ρευστότητας το β΄ εξάμηνο

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, περισσότερες από 4 στις 10 (42,4%) μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις δήλωσαν μείωση της ρευστότητας το δεύτερο εξάμηνο του 2023. Από την άλλη μεριά, το 21,5% δήλωσε αύξηση, ενώ για το 35,6% η κατάσταση δε μεταβλήθηκε.

Όσον αφορά τη ρευστότητα, το 25,5% των επιχειρήσεων έχουν μηδενικά ρευστά διαθέσιμα, ενώ για το 25,1% των επιχειρήσεων τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν το πολύ για ένα μήνα.

Εξάλλου με βάση τον κύκλο εργασιών τα μεγαλύτερα προβλήματα ρευστότητας αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις εστίασης όπου το ποσοστό εκείνων που δεν έχουν ταμειακά διαθέσιμα, ή τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν το πολύ για ένα μήνα, ανέρχεται στο 61,3%, ενώ το 30,7% δεν έχει καθόλου ταμειακά διαθέσιμα και 30,7% έχει ταμειακά διαθέσιμα που επαρκούν το πολύ για ένα μήνα.

Βρόγχος οι υποχρεώσεις και οφειλές

Ακόμη, το 30,6% των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων έχει τουλάχιστον μία ληξιπρόθεσμη οφειλή. Μείωση καταγράφεται στα ποσοστά των επιχειρήσεων με πολλαπλές ληξιπρόθεσμες οφειλές. Συγκεκριμένα, οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις με 3 ή και περισσότερες ληξιπρόθεσμες οφειλές υποχωρούν στο 10,1%, έναντι 12% που ήταν το προηγούμενο εξάμηνο, ενώ από την άλλη μεριά αυξημένα είναι τα ποσοστά των επιχειρήσεων με δύο καθυστερημένες υποχρεώσεις (7,4%, έναντι 5,6% το προηγούμενο εξάμηνο) και με μία ληξιπρόθεσμη οφειλή (13,1%, έναντι 9,6% το προηγούμενο εξάμηνο).

Οι επιχειρήσεις εστίασης φαίνεται πως αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα υπερχρέωσης, καθώς το 14,7% αυτών έχει τρεις ή και περισσότερες ληξιπρόθεσμες οφειλές. Το ίδιο ισχύει για τις επιχειρήσεις χωρίς προσωπικό (13,2%) και τις επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών έως 50.000 € (15,5%).

Τέλος, σχεδόν 9 στις 10 επιχειρήσεις δήλωσαν ότι το κόστος λειτουργίας τους αυξήθηκε. Μεσοσταθμικά, για αυτές τις επιχειρήσεις το κόστος λειτουργίας αυξήθηκε κατά 35%. Τομεακά, το λειτουργικό κόστος των εμπορικών επιχειρήσεων αυξήθηκε μεσοσταθμικά κατά 34,6%, στη μεταποίηση κατά 39,2% και στις υπηρεσίες κατά 33,1%, ενώ στις επιχειρήσεις εστίασης το λειτουργικό κόστος αυξήθηκε μεσοσταθμικά κατά 46%.

Χρειάζεται ολιστική παρέμβαση

Σχολιάζοντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ τα ευρήματα της νέας έρευνας ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς επισήμανε πως παρά τα βήματα που γίνονται η επιχειρηματικότητα σήμερα βρίσκεται σε μια κρίσιμη συγκυρία καθώς καλείται να ανταπεξέλθει των δυσκολιών και των πληγών που προκάλεσε η δωδεκαετής οικονομική κρίση δημιουργώντας ένα δυσανάλογο βάρος για τις επιχειρήσεις.

Όπως είπε, οι επιχειρήσεις έχουν να αντιμετωπίσουν τρία σημαντικά προβλήματα τα οποία συνοψίζονται στην περιορισμένη ρευστότητα και τα χαμηλά ταμειακά διαθέσιμα τους, την ενέργεια καθώς και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και τόνισε ότι θα πρέπει άμεσα η κυβέρνηση να εφαρμόσει σε συνεννόηση με τους εκπροσώπους των παραγωγικών δυνάμεων ένα ολιστικό πρόγραμμα στήριξης, που θα αντιμετωπίζει αυτά τα προβλήματα που αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων και ιδιαίτερα των μικρών και πολύ μικρών.

«Δυστυχώς οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις είναι αποκλεισμένες από το τραπεζικό σύστημα. Οι περισσότερες δεν έχουν δυνατότητα πρόσβασης κι αυτό είναι ένα μειονέκτημα σοβαρό, διότι δεν τους δίνεται η δυνατότητα να πάρουν ανάσα και να καλύψουν το χαμένο έδαφος», παρατήρησε επίσης ο ίδιος, χτυπώντας καμπανάκι για τη βιωσιμότητά τους.

Γιώργος Καββαθάς: «Δυστυχώς οι πολύ μικρές επιχειρήσεις είναι αποκλεισμένες από το τραπεζικό σύστημα κι αυτό δημιουργεί προβλήματα ρευστότητας

Στο ίδιο ύφος κινήθηκε και η πρόεδρος της τοπικής Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Μαγνησίας Δώρα Καναβιτσά, η οποία ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ πως τα ευρήματα και της νέας έκθεσης της ΓΣΕΒΕΕ έρχονται να επιβεβαιώσουν το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον στο οποίο καλούνται να παραμείνουν όρθιες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

«Σε μία περίοδο ακρίβειας και υψηλού πληθωρισμού, η αύξηση του κόστους των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχει σοβαρές επιπτώσεις στην εύρυθμη λειτουργία τους. Σε συνδυασμό μάλιστα με το νέο φορολογικό, οι επιχειρήσεις πλέον δουλεύουν μόνο και μόνο για να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους και να ρυθμίζουν χρέη. Ακόμη και η κερδοφορία που μπορεί κάποιες να εμφανίσουν είναι ουσιαστικά άνευ λόγου και αντικρίσματος, καθώς δεν υπάρχει ρευστότητα. Όσον αφορά την πρόσβαση σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα ή σε δανεισμό από την τράπεζα, γνωρίζουμε πλέον όλοι ότι δεν αφορά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες εξαιρούνται με το παραμικρό, καθώς οι προϋποθέσεις που τίθενται είναι σχεδόν απαγορευτικές», υπογράμμισε χαρακτηριστικά η πρόεδρος.

Δώρα Καναβιτσά:
Σε μία περίοδο ακρίβειας και υψηλού πληθωρισμού, η αύξηση του κόστους των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχει σοβαρές επιπτώσεις

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου