ΤΟΠΙΚΑ

O Ντάλτον «φύλακας» της άγριας πανίδας

o-ντάλτον-φύλακας-της-άγριας-πανίδας-1059002

Μαζί με τον χειριστή του Γιάννη Βεργή, κρατά το Πήλιο, την Κάρλα και άλλες περιοχές, μακριά από δηλητηριώδη δολώματα

Από το Πήλιο ως τα Άγραφα και τα Μετέωρα, ο Ντάλτον (ένας Βέλγος σκύλος Μαλινουά), μαζί με τον χειριστή του Γιάννη Βέργο από τον Βόλο, είναι έτοιμοι να επέμβουν για να κρατήσουν τις προστατευόμενες περιοχές από δηλητηριώδη δολώματα, διαφυλάσσοντας με αυτόν τον τρόπο την άγρια πανίδα της περιοχής, από «παγίδες» που απειλούν την ύπαρξή τους.

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ έφτασε στα ίχνη του Ντάλτον και του Γιάννη Βέργου και τούς «συστήνει» στο κοινό, μετά τον εντοπισμό 195 δηλητηριασμένων δολωμάτων που εντοπίστηκαν από τις ειδικές ομάδες ανίχνευσης δηλητηριασμένων δολωμάτων (ΕΜΑΔΔ) του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), αλλά και αρκετά νεκρά ζώα που εντοπίστηκαν, όπως 12 σκύλοι, 1 καλαμόκιρκος,1 γερακίνα, 1 κουρούνα και 1 κοτσύφι στα σύνορα μεταξύ Λάρισας και Τρικάλων.

Το συμβάν έγινε γνωστό την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο οι έρευνες στην περιοχή συνεχιζόταν μέχρι χθες με περιπολίες. Ο Ντάλτον μαζί με τον κ. Βεργή και χθες «όργωναν» τη συγκεκριμένη περιοχή.

Πρόκειται για ένα από τα πιο σοβαρά περιστατικά παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια, το οποίο κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι Ειδικές Μονάδες Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων (ΕΜΑΔΔ) του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑΠ).

Η καταγγελία έγινε από τον κυνηγετικό σύλλογο Ελασσόνας που προειδοποιούσε για πιθανή ύπαρξη νεκρών ζώων από δηλητηριασμένα δολώματα, σε ορεινή περιοχή ανάμεσα στον νομούς Τρικάλων και Λαρίσης. Πραγματοποιήθηκε έρευνα και εντοπίστηκαν τα δηλητηριασμένα δολώματα από τις ΕΜΑΔΔ της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θεσσαλίας και Ολύμπου.

Περιπολίες στη Μαγνησία χωρίς «θύματα»

Το ευτύχημα είναι πως στη Μαγνησία τα τελευταία χρόνια δεν έχουν καταγραφεί συμβάντα με δηλητηριώδη δολώματα. Αυτό επισημαίνει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Βεργής αν και όπως λέει «ποτέ δεν εφησυχάζουμε, γι’ αυτό και οι περιπολίες είναι συχνές».

Η ειδική ομάδα ανίχνευσης δηλητηριασμένων δολωμάτων με τον Ντάλτον και τον κ. Βεργή εντάσσεται διοικητικά στη Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θεσσαλίας, με έδρα την Καλαμπάκα με υποκατάστημα στα Κανάλια Μαγνησίας.

Ο Ντάλτον είναι ειδικά εκπαιδευμένος στην εξεύρεση των δηλητηριασμένων δολωμάτων, τα οποία συναντώνται σε πολλές μορφές. «Μπορεί να πρόκειται για ένα κομμάτι κρέας, ένα ολόκληρο κουφάρι ζώου, ένα κομμάτι τυρί, ένα φρούτο ή ψάρι, ένα κομμάτι δέρματος ή σπλάχνων εμποτισμένα με κάποιο φυτοφάρμακο ή με άλλη ισχυρά τοξική ουσία» εξηγεί ο κ. Βεργής.

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται ουσιαστικά για «παγίδες» εμποτισμένες με τοξικές ουσίες, οι οποίες οδηγούν σπάνια είδη πουλιών, αλλά ακόμη και σκύλους εργασίας ή κυνηγετικούς στον θάνατο.

Το μέτωπο στο οποίο διεξάγει περιπολίες στη Μαγνησία το «δίδυμο» Ντάλτον και Γιάννης Βεργής εκτείνεται στον ταμιευτήρα της Κάρλας και στην ευρύτερη περιοχή Κάρλα- Μαυροβούνι- Κεφαλόβρυσο Βελεστίνου- Νεοχώρι, στο όρος Μαυροβούνι και στα στενά Καλαμακίου, στο Κουρί Αλμυρού, στο Πήλιο και την Όθρυ, ενώ στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας «οργώνει» συγκεκριμένα σημεία Natura και όχι μόνο στην περιοχή της Λίμνης Ταυροπού, στην περιοχή Φαρσάλων, στον Τύρναβο, στην Ελασσόνα, στα Άγραφα, στον Κόζιακα, στα Μετέωρα κ.α..

Θα πρέπει να σημειωθεί πως τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλά βήματα για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου εγκλήματος, όπως η δημιουργία των Ειδικών Μονάδων Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων (ΕΜΑΔΔ) και η θεσμοθέτηση των Τοπικών Σχεδίων Δράσης.

Στην Ελλάδα, η χρήση ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων για την ανίχνευση δηλητηριωδών δολωμάτων ξεκίνησε το 2014, στο πλαίσιο χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Τότε αποκτήθηκαν και τα πρώτα δύο τετράποδα που ήταν ειδικά εκπαιδευμένα στην Ισπανία.

Σήμερα οι 12 Ειδικές Μονάδες Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων (ΕΜΑΔΔ) που ανήκουν στον ΟΦΥΠΕΚΑ είναι στελεχωμένες με 13 ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους, που περιπολούν επί τόπου στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της δράσης τόσο της NECCA όσο και άλλων ιδιωτικών φορέων.

Τέλος, αυτό που είναι άξιο επισήμανσης είναι πως πλέον οι ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι αναγνωρίζονται ως σκύλοι εργασίας, σύμφωνα με τον Νόμο 4830/2021, ο οποίος ορίζει το πλαίσιο για την καλή διαβίωση των κατοικίδιων ζώων.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου