ΤΟΠΙΚΑ

Νέες καθιζήσεις και ζημιές στο Πήλιο

νέες-καθιζήσεις-και-ζημιές-στο-πήλιο-105629

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκεται πλέον το Πήλιο που δοκιμάζεται για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα από ισχυρές βροχοπτώσεις. Ο μετεωρολογικός σταθμός του Εθνικού Αστεροσκοπείου στη Ζαγορά Πηλίου έχει ήδη καταγράψει 840 χιλιοστά βροχής, μόνο μέσα στον Φεβρουάριο, ενώ μόνο τα τελευταία τέσσερα 24ωρα καταγράφηκαν 650 χιλιοστά.

Τα προβλήματα είναι πολύ σοβαρά στο οδικό δίκτυο όπου καταγράφονται καθιζήσεις – καταπτώσεις σε πολλά σημεία. Έχουν καταγραφεί 30 σημεία καθίζησης στον άξονα από Ξουρίχτι μέχρι Ζαγορά και τρία νέα στον άξονα από Καράβωμα μέχρι Χάνια. Οι τρεις νέες καθιζήσεις, κινδυνεύουν σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας, Δωροθέα Κολυνδρίνη, να θέσουν εκτός λειτουργίας, το μοναδικό ασφαλές δίκτυο από και προς το Δήμο Ζαγοράς, απ’ όπου διέρχονται λεωφορεία και φορτηγά και το Πήλιο να κοπεί στα δύο. Ο δρόμος Χάνια –Κισσού δεν ενδείκνυται για την κίνηση φορτηγών και λεωφορείων, καθώς οι κλίσεις είναι πολύ μεγάλες, ενώ στον νότιο άξονα, από Ξουρίχτι προς Ζαγορά, η κ. Κολυνδρίνη ζήτησε από την Τροχαία να απαγορεύσει την κίνηση λεωφορείων και φορτηγών, καθώς οι δρόμοι είναι επικίνδυνοι να καταρρεύσουν. Μάλιστα χθες το πρωί, δόθηκε εντολή σε δύο τουριστικά λεωφορεία που κινούνταν στον νότιο άξονα να επιστρέψουν.

Χαρακτηριστικό της άνισης μάχης με τα καιρικά φαινόμενα και τις καταστροφές που προκαλούνται, είναι σύμφωνα με την κ. Κολυνδρίνη ότι μόνο για την περιοχή της Μαυρούτσας όπου η καθίζηση του οδοστρώματος είναι μισό μέτρο, μηχανήματα της περιφέρειας ρίχνουν συνεχώς υλικό, περίπου 100 φορτηγά συνολικά από την πρώτη ημέρα, που όμως καταρρέει μέσα σε τρεις ώρες.

Συνολικά στο Πήλιο επιχειρούν 20 μηχανήματα της περιφέρειας, μπουλντόζες, φορτωτές, τσαπάκια. Μέχρι και τα λατομεία ήταν χθες ανοιχτά για να μπορούν τα μηχανήματα να παίρνουν υλικό για την πρόχειρη αποκατάσταση των καθιζήσεων.

Η περιοχή βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ενώ αναμενόταν νέα επιδείνωση του καιρού από χθες το βράδυ.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός ο οποίος χθες πραγματοποίησε αυτοψία σε όλο το Πήλιο δήλωσε τα εξής: «Πρόκειται για ένα φαινόμενο που όμοιό του δεν έχει καταγραφεί ξανά στο Πήλιο. Δεν θα αφήσουμε τους πολίτες απροστάτευτους. Καθώς όμως τα φαινόμενα βρίσκονται σε εξέλιξη, οι όποιες αποκαταστάσεις γίνονται, λόγω της έντασης των φαινομένων υποχωρούν. Μόλις ολοκληρωθούν τα φαινόμενα η Περιφέρεια Θεσσαλίας προχωρά σε άμεση και ολοκληρωμένη καταγραφή των ζημιών ώστε να ζητήσουμε άμεση χρηματοδότηση από το αρμόδιο Υπουργείο για να πραγματοποιηθούν οι αποκαταστάσεις στο σύνολό τους. Θα πρέπει όμως να βρεθεί ο νόμιμος τρόπος έτσι ώστε να προχωρήσει άμεσα και χωρίς καθυστερήσεις η όλη διαδικασία. Αν είχαν εισακουστεί από το 2011 οι προτάσεις μας προς το Υπουργείο Υποδομών για τα 25 σημεία του οδικού δικτύου του Πηλίου, δεν θα είχαμε σήμερα τόσα πολλά προβλήματα».

Από την πλευρά της η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων κα Δωροθέα Κολυνδρίνη τόνισε τα εξής: «Πρόκειται για μια τραγική κατάσταση που όμοιά της δεν έχουμε συναντήσει ξανά. Έχουμε δυναμικές καθιζήσεις ανά μία ώρα και φαινόμενα σε εξέλιξη σε όλο το Πήλιο. Από την πρώτη στιγμή πραγματοποιούμε αποκαταστάσεις και καταγράφουμε τις ζημιές οι οποίες ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ. Έχουμε καταφέρει το ακατόρθωτο, να υπάρχει βατότητα στο οδικό δίκτυο, παρά τα πρωτοφανή φαινόμενα και τις μεγάλες υψομετρικές διαφορές των καθιζήσεων. Συστήνουμε στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην πραγματοποιούν άσκοπες μετακινήσεις έως ότου σταματήσουν τα φαινόμενα».

Καταστροφές στο Λεφόκαστρο

Τεράστιες είναι όμως οι καταστροφές και στο Νότιο Πήλιο από τον κατακλυσμό της προηγούμενης Πέμπτης.

Οι φωτογραφίες δείχνουν εικόνες αποκάλυψης, με τον Πρόεδρο του εξωραϊστικού συλλόγου, Γιάννη Διανελλάκη, να μιλά για καταστροφές στο οδικό δίκτυο που είναι απροσπέλαστο, σε κρηπιδώματα, τοιχία αντιστήριξης, αγωγούς ύδρευσης. Ακόμη και ο αγωγός του φράγματος Παναγιώτικο έχει αποκαλυφθεί εξαιτίας των κατολισθήσεων ενώ οι παραλίες έχουν «εξαφανιστεί». Ζητά άμεση χρηματοδότηση και αποκατάσταση των ζημιών και μεταφέρει την ανησυχία των επαγγελματιών του τουρισμού για την θερινή περίοδο που έρχεται.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου