ΤΟΠΙΚΑ

«Τσουχτερό» το σαρακοστιανό τραπέζι – Από 3,5 ως 3,7 ευρώ η λαγάνα

τσουχτερό-το-σαρακοστιανό-τραπέζι-82-1055396

Εντατικοί έλεγχοι από μικτά κλιμάκια Εμπορίου και Υγείας της Π.Ε. Μαγνησίας και ανήμερα την Καθαρά Δευτέρα

«Φωτιά» βάζουν στο σαρακοστιανό τραπέζι της Καθαράς Δευτέρα τα σαρακοστιανά. Οι τιμές σε ορισμένα είδη, όπως η ταραμοσαλάτα ή τα κατεψυγμένα θαλασσινά και ψάρια, δείχνουν να παίρνουν την ανιούσα, αυξάνοντας το κόστος του οικογενειακού τραπεζιού.

Η παραδοσιακή λαγάνα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Αρτοποιών Μαγνησίας, Κωνσταντίνο Τσουράπα, αναμένεται να κυμανθεί στα ίδια με τα περσινά επίπεδα. «Μολονότι κάθε αρτοποιός προσδιορίζει την τιμή μόνος του με βάση το κόστος, η τιμή της λαγάνας θα κυμανθεί στα ίδια με τα περσινά επίπεδα, από 3,50 έως 3,70 ευρώ το κιλό. Κάνουμε προσπάθεια παρά την αύξηση της τιμής των πρώτων υλών και του κόστους λειτουργίας των αρτοποιείων να κρατήσουμε σταθερή την τιμή της λαγάνας, που και φέτος, την Καθαρά Δευτέρα θα είναι το πιο φθηνό προϊόν. Και καλούμε τους καταναλωτές να επιλέξουν τον φούρνο της γειτονιάς τους για να πάρουν λαγάνα με φρέσκια ζύμη», τόνισε ο κ. Τσουράπας.

Στα ίδια επίπεδα, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, αναμένεται να κυμανθεί και η τιμή στα ψάρια, σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη του ιχθυοπωλείου Ξηρακιάς, κ. Βασίλη Ξηρακιά. Ενδεικτικά ανέφερε ότι το φρέσκο χταπόδι πωλείται προς 15 -18 ευρώ το κιλό, οι γαρίδες προς 9,80 ευρώ το κιλό, τα μύδια προς 6 ευρώ το κιλό.

Εκεί που φαίνεται ο προϋπολογισμός για το σαρακοστιανό τραπέζι να παίρνει φωτιά είναι με τα κατεψυγμένα ψάρια και θαλασσινά αλλά και με είδη όπως η ταραμοσαλάτα που ξεπερνά τα 7 ευρώ το κιλό.

Η τιμή του χαλβά κυμαίνεται από 5,75 έως και πάνω από 10 ευρώ το κιλό, ανάλογα με το είδος και την εταιρία ενώ τσιμπημένες είναι οι τιμές σε ελιές συσκευασίας, ντολμαδάκια και τουρσί.

Ηδη από χθες, σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας, Αννα Μαρία Παπαδημητρίου, έχουν ξεκινήσει έλεγχοι τιμών σε μανάβικα, σούπερ μάρκετ, φούρνους και ιχθυοπωλεία, οι οποίοι θα κορυφωθούν σήμερα, ενώ θα γίνουν έλεγχοι και ανήμερα της Καθαράς Δευτέρας. Μάλιστα από σήμερα τα κλιμάκια ελέγχου θα είναι μικτά αποτελούμενα από στελέχη των διευθύνσεων εμπορίου και υγείας που δεν θα ελέγχουν μόνο τις τιμές, αλλά τυχόν παραπλανητικές πινακίδες και ποιότητα προϊόντων.

«Θέλουμε καταναλωτής να νιώθει ασφάλεια ότι γίνονται έλεγχοι και προστατεύονται», ανέφερε η κ. Παπαδημητρίου.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου