ΤΟΠΙΚΑ

Ημέρα… Θεσσαλίας στο Μαξίμου

ημέρα-θεσσαλίας-στο-μαξίμου-1053898

Ενημέρωση για το σχέδιο των Ολλανδών – Τι είπε για τις καλλιέργειες βαμβακιού – «Θα γίνει πόλεμος αν φύγουν από τη Θεσσαλία», προειδοποιούσε ο Δημ. Κουρέτας

Το master plan της ολλανδικής εταιρείας HVA International «αποτελεί την πρώτη ολιστική προσπάθεια διαχείρισης του προβλήματος των υδάτινων πόρων της Θεσσαλίας» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη σύσκεψη που είχε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον περιφερειάρχη, Δημήτρη Κουρέτα και το σύνολο των δημάρχων της Θεσσαλίας, ανάμεσά τους και οι πέντε δήμαρχοι της χερσαίας Μαγνησίας: Αχ. Μπέος (Βόλου), Δημ. Εσερίδης (Αλμυρού), Δημ. Νασίκας (Ρ. Φεραίου), Μιχ. Μιτζικός (Ν. Πηλίου) και Κων. Καραγεωργίου (Ζαγοράς- Μουρεσίου).

Κατά την παρουσίαση του master plan, το οποίο την περασμένη εβδομάδα είχε παρουσιαστεί στους βουλευτές της Θεσσαλίας, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε αριθμούς. Το σχέδιο ξεπερνά τις 400 σελίδες, εργάστηκαν για αυτό 40 επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων οι οποίοι αφιέρωσαν πάνω από 150.000 ώρες για να ακτινογραφήσουν τις πληγείσες περιοχές και να προτείνουν λύσεις. Σημειώνεται ότι οι Ολλανδοί προτείνουν μεταξύ άλλων πολλά μικρά έργα ορεινής υδρονομίας, μερική εκτροπή του Αχελώου, επέκταση της λίμνης Κάρλας, αποφυγή υδροβόρων καλλιεργειών.

«Η σημερινή (σ.σ. χθεσινή) συνάντηση είναι η πρώτη ευκαιρία παρουσίασης των συμπερασμάτων της μελέτης αυτής, μια μελέτη που πρέπει να δούμε από το πρίσμα του επιστημονικού χαρακτήρα που τη διέπει» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας πως το master plan «δεν είναι θέσφατο, αλλά δίνει πολύ σαφείς κατευθύνσεις».

«Θα ήταν ευχής έργο αν μπορούσαμε να συμφωνήσουμε ότι αποτελεί έναν οδικό χάρτη ώστε να έχουμε την καλύτερη δυνατή συνεργασία η κυβέρνηση, η αυτοδιοίκηση και οι τοπικοί φορείς, ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε μια δραστική παρέμβαση στη Θεσσαλία και να μετατρέψουμε μια μεγάλη καταστροφή για τη Θεσσαλία σε ευκαιρία ουσιαστικής αναδιάρθρωσης του τρόπου που αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα αυτά» επισήμανε.

Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική μνεία στη διάσταση της μελέτης που αφορά το ζήτημα των υπόγειων υδάτινων πόρων της Θεσσαλίας. «Δεν έπρεπε να περιμένουμε τον Daniel για να αντιληφθούμε το γεγονός πως οι υδάτινοι πόροι της Θεσσαλίας βαίνουν προς εξάντληση» σημείωσε.

Διευκρίνισε, πάντως, πως «αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση – επειδή είδα και τις δηλώσεις του κ. Περιφερειάρχη – ότι αύριο πρέπει να εγκαταλείψουμε το βαμβάκι και να πάμε σε δραστικές παρεμβάσεις αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών στη Θεσσαλία».

«Δεν προτείνει κάτι τέτοιο η μελέτη και θα ήταν άδικο από όλη αυτή τη δουλειά που έχει γίνει να εστιάσουμε μόνο σε αυτή τη διάσταση. Ξεκαθαρίζω ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα» τόνισε.

Από την άλλη, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, θα πρέπει «να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας ώστε να μη βρεθούμε στην τραγική κατάσταση σε κάποια χρόνια από τώρα η ζημιά που θα έχει γίνει στη Θεσσαλία από την εξάντληση των υδάτινων πόρων να είναι μη αναστρέψιμη. Και σε αυτό έχουμε ευθύνη όλοι να τοποθετηθούμε» πρόσθεσε.

Κλείνοντας την εισήγησή του ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε πως «αυτή είναι η πρώτη από πολλές άλλες συναντήσεις που θα έχουμε» καθώς – όπως σημείωσε – «η δύσκολη δουλειά τώρα ξεκινά».

«Θα γίνει πόλεμος», προειδοποιούσε ο Δημ. Κουρέτας

Λίγες ώρες πριν τη συνάντηση αιρετών με τον πρωθυπουργό, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας προειδοποιούσε ότι θα «γίνει πόλεμος» εάν υπάρχουν σκέψεις να φύγουν οι καλλιέργειες βάμβακος από τη Θεσσαλία.

Συγκεκριμένα, σε ανάρτησή του ανέφερε τα εξής:

«Η μεταποίηση του ελληνικού βαμβακιού μειώνει τις εισαγωγές για τον Έλληνα καταναλωτή και αυξάνει τις εξαγωγές φέρνοντας συνάλλαγμα στην Χώρα.

Ειδικά για την Θεσσαλία.

Το εισόδημα των 15.000 αγροτικών οικογενειών από την πώληση του συσπόρου βαμβακιού είναι 210 εκατ.€ και επιπλέον συνδεδεμένη επιδότηση από την ΚΑΠ 65 εκ€.

Οι εξαγωγές του εκκοκκισμένου βαμβακιού για την Θεσσαλία είναι περίπου 200 εκατ.€ και του βαμβακόσπορου 45 εκατ.€ ετησίως.

Η μεταποίηση των 50.000 τόνων (100.000 τόνοι ετήσια παραγωγή) εκατ. βαμβακιού στη Θεσσαλία θα φέρει έσοδα στην τοπική οικονομία τουλάχιστον 2 δισ. € ετησίως μέσω των εξαγωγών και αποτροπής των εισαγωγών.

Επίσης θα δημιουργήσει περίπου 6.500 άμεσες θέσεις εργασίας και τουλάχιστον 2.000 έμμεσες θέσεις εργασίας, μόνο στον μεταποιητικό τομέα στην Θεσσαλία. Αποφέροντας τουλάχιστον 200 εκατ.€ σε μισθούς, εισφορές κλπ στην τοπική οικονομία.

Η μεταποίηση αυτή θα απαιτήσει περίπου επενδύσεις αξίας 600-700εκ€.

0,7 δισ.€ επενδύσεις θα φέρουν 20 δισ.€ τζίρο και 5 δισ.€ έσοδα στην τοπική οικονομία στη δεκαετία.

Αυτά για όσους αρχίζουν να σκέπτονται το βαμβάκι να φύγει από τη Θεσσαλία.

Θα γίνει πόλεμος».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου