ΤΟΠΙΚΑ

Μαθητές γίνονται ΧΟΠΑ ήρωες και σώζουν τους παππούδες τους από εγκεφαλικό

μαθητές-γίνονται-χοπα-ήρωες-και-σώζου-1050717

Το 6ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου συμμετέχει σε παγκόσμια καμπάνια για την αναγνώριση των συμπτωμάτων και τον τρόπο αντίδρασης

ΧΟΠΑ ήρωες γίνονται οι μαθητές του 6ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου, που συμμετέχουν, στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων, σε παγκόσμια καμπάνια με στόχο την αναγνώριση των συμπτωμάτων του εγκεφαλικού επεισοδίου και την ανάγκη για άμεση δράση. Μαθητές μέσα από το πρόγραμμα μαθαίνουν να αναγνωρίζουν τα συμπτώματα του εγκεφαλικού και τι πρέπει να κάνουν για να σώσουν ίσως τα πιο αγαπημένα πρόσωπα μετά τους γονείς, αυτά των παππούδων και των γιαγιάδων τους.

Το πρόγραμμα ΧΟΠΑ ήρωες ξεκίνησε στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου, στις αρχές της εβδομάδας και οι μαθητές ενθουσιάστηκαν με την προοπτική να μάθουν για να μπορέσουν να προστατεύσουν τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους. Πρόκειται για μία εκστρατεία που γίνεται σε παγκόσμιο επίπεδο και αποτελεί μια βραβευμένη εκπαιδευτική πρωτοβουλία.

«Αξιοποιεί τον ενθουσιασμό που έχουν τα παιδιά να μαθαίνουν και να μοιράζονται και ενθαρρύνει τη μεταλαμπάδευση της γνώσης στην υπόλοιπη οικογένειά τους, ιδιαίτερα στους παππούδες και τις γιαγιάδες τους», αναφέρει η υποδιευθύντρια του σχολείου και υπεύθυνη για το πρόγραμμα, Σοφία Κροτοπούλου.

Οι ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο χρειάζονται ιατρική περίθαλψη το συντομότερο δυνατό, οπότε η ευαισθητοποίηση για τα συμπτώματα ενός εγκεφαλικού μπορεί να σώσει ζωές.

Η εκστρατεία προσφέρει δωρεάν εκπαιδευτικό υλικό ώστε να διευκολύνει τη μαθησιακή διαδικασία στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία. Επιπλέον, μέσω των παιδιών επιχειρείται να μεταφερθεί η γνώση που λαμβάνουν στο σχολείο τόσο στην οικογένειά τους όσο και στην ευρύτερη κοινότητα.

Οι τρεις συνταξιούχοι υπερήρωες και ο εγγονός τους έχουν ο καθένας μια υπερδύναμη που θα βοηθήσει να θυμάται κανείς τα πιο κοινά συμπτώματα εγκεφαλικού. Χρησιμοποιούν τον αριθμό έκτακτης ανάγκης 112, ως ένα κόλπο απομνημόνευσης των συμπτωμάτων:

«1» πλευρά του προσώπου που ξαφνικά στραβώνει

«1» χέρι που ξαφνικά γίνεται αδύναμο

«2» χείλη που ξαφνικά δεν μπορούν να βγάλουν σωστή ομιλία

Αποστολή τους είναι να εκπαιδεύσουν τον κόσμο σχετικά με τα συμπτώματα του εγκεφαλικού και πώς πρέπει να αντιδράσουν.

Το εγκεφαλικό είναι η δεύτερη αιτία θανάτου, η τρίτη αιτία αναπηρίας και ένας από τους κύριους λόγους που τα παιδιά χάνουν τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους. Η θλιβερή πραγματικότητα είναι ότι οι περισσότεροι ασθενείς με εγκεφαλικό δεν λαμβάνουν θεραπεία, επειδή φθάνουν στο νοσοκομείο πολύ αργά. Όμως, οι ασθενείς με εγκεφαλικό μπορούν να συνεχίσουν τη ζωή τους χωρίς κανένα κατάλοιπο εφόσον λάβουν γρήγορη και αποτελεσματική εντατική θεραπεία.

«Το σημαντικό είναι όχι να προβάλλουμε τη δράση στην οποία λαμβάνουμε μέρος, αλλά να το μάθουν και οι γονείς και να ενδιαφερθούν και να ενημερωθούν κι άλλα σχολεία για να το εντάξουν στο πρόγραμμά τους. Πρόκειται για μία εξαιρετική εκστρατεία μέσα από την οποία όλοι μπορούμε να μάθουμε και να συμβάλλουμε να σωθούν ζωές», σημείωσε η κ. Κροτοπούλου.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου