ΤΟΠΙΚΑ

Αμεση επέμβαση για οικόπεδα – «βόμβες»

αμεση-επέμβαση-για-οικόπεδα-βόμβες-1049805

Τη δυνατότητα δίνει νέα πυροσβεστική διάταξη – Απλουστεύει η διαδικασία για τις ιδιωτικές εκτάσεις που παραμένουν ακαθάριστες

Δυνατότητα άμεσης επέμβασης σε ιδιωτικά περιφραγμένα οικόπεδα που λειτουργούν ως βραδυφλεγείς βόμβες κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, καθώς οι ιδιοκτήτες τους δεν φροντίζουν για τον καθαρισμό τους, όπως υποχρεούνται, δίνει νέα πυροσβεστική διάταξη, που αναμένεται να ενεργοποιηθεί από την ερχόμενη αντιπυρική περίοδο που ξεκινά την 1η Μαΐου.

Από το δημοτικό συμβούλιο Βόλου εγκρίθηκε το Σχέδιο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βόλου για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, που ουσιαστικά αποτελεί τον «μπούσουλα» των ενεργειών που απαιτούνται σε επίπεδο πρόληψης και επέμβασης.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Απ. Μαλαματίνη, κατά την περσινή αντιπυρική περίοδο, ο Δήμος Βόλου, κατάφερε στο πλαίσιο της πυροπροστασίας να καθαρίσει περισσότερα από 630 στρέμματα οικοπέδων από χόρτα και σκουπίδια. «Φέτος θα καθαρίσουμε περισσότερα, καθώς με τη νέα πυροσβεστική διάταξη έχουμε τη δυνατότητα άμεσης επέμβασης σε ιδιωτικά οικόπεδα που θεωρούνται επικίνδυνα», σημείωσε ο ίδιος.

Απόστολος Μαλαματίνης:
Φέτος θα καθαρίσουμε περισσότερα οικόπεδα, που αποτελούν κίνδυνο για πρόκληση πυρκαγιών, καθώς με τη νέα πυροσβεστική διάταξη έχουμε τη δυνατότητα άμεσης επέμβασης σε ιδιωτικά οικόπεδα που θεωρούνται επικίνδυνα

Τα οικόπεδα με τα αγριόχορτα, συνιστούν ανοιχτή «πληγή», καθώς εκτός από την άγρια βλάστηση, πολλές φορές γίνονται και εστίες μόλυνσης μέσα στις γειτονιές, από ασυνείδητους που πετούν σκουπίδια, ενώ υπάρχουν διαμαρτυρίες δημοτών για την ύπαρξη τρωκτικών και ερπετών.

Προβλήματα με ακαθάριστα οικόπεδα εντοπίζονται παντού, το μεγαλύτερο πρόβλημα ωστόσο αποτελούν τα οικόπεδα ιδιωτών για τα οποία οι υπάλληλοι αναγκάζονται να μπαίνουν σε ρόλο ντετέκτιβ για να εντοπίσουν τους κατόχους τους, να τους ειδοποιήσουν για την υποχρέωσή τους να τα καθαρίσουν και για το πρόστιμο που θα τους επιβληθεί αν αδιαφορήσουν.

Για τις περιπτώσεις όσων αδιαφορούν, ενημερώνεται η διεύθυνση Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και στη συνέχεια η Εισαγγελία Βόλου, με εντολή της οποίας, μηχανήματα του Δήμου μπαίνουν σε ιδιωτικές εκτάσεις για καθαρισμό και ο λογαριασμός αποστέλλεται στους ιδιώτες.

Ωστόσο, η διαδικασία είναι χρονοβόρα. Πλέον θα υπάρχει η δυνατότητα εισόδου του Δήμου για καθαρισμό με εντολή Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι οι εκτάσεις είναι επικίνδυνες για την πρόκληση πυρκαγιάς.

Σε συνάντηση που είχε ο κ. Μαλαματίνης με στελέχη της Πυροσβεστικής μπήκαν όλα τα ζητήματα επί τάπητος, προκειμένου ο Δήμος, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, να παρέμβει όπου απαιτείται για την αντιπυρική θωράκιση της περιοχής, η οποία πέρυσι δοκιμάστηκε από τις καταστροφικές πυρκαγιές που ξέσπασαν στα τέλη Ιουλίου και είχαν ως αποτέλεσμα να φθάσουν μέχρι τις αποθήκες πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης στη Ν. Αγχίαλο, όπου μάλιστα σημειώθηκαν και εκρήξεις, εξαιτίας των οποίων προκλήθηκαν εκτεταμένες ζημιές.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου