ΤΟΠΙΚΑ

Λύση σε κυκλοφοριακό και ρύπανση – Εφαρμογή προτείνουν οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

λύση-σε-κυκλοφοριακό-και-ρύπανση-εφα-1049169

Το «Bimo» απέσπασε το πρώτο βραβείο στο Hackathlon, την πρώτη δράση της Μονάδας Καινοτομίας – Μεταφοράς Τεχνολογίας και Κέντρου Επιχειρηματικότητας του ιδρύματος

Κυκλοφοριακό και περιβαλλοντική ρύπανση. Δύο προβλήματα που απασχολούν έντονα την καθημερινότητα των πολιτών, μπήκαν στο «μικροσκόπιο» από φοιτητές του τμήματος Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική, οι οποίοι πρότειναν ταυτόχρονη λύση και απέσπασαν το πρώτο βραβείο για την ιδέα τους, στον Μαραθώνιο Καινοτομίας που διοργάνωσε η Μονάδα Καινοτομίας – Μεταφοράς Τεχνολογίας και Κέντρο Επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και η Περιφέρεια Θεσσαλίας με θέμα «Η τεχνολογία ως μέσο για τη διαχείριση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής: Πρόληψη, αντιμετώπιση, ανάκαμψη».

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

«Bimo» η καινοτόμα ιδέα που παρουσίασαν οι τρεις δευτεροετείς φοιτητές Μαρία Τζανάκη, Χρυσή Τουχτίδου και Μαριάννα Καλαϊντζή και ο τεταρτοετής φοιτητής Βασίλης Μερμικλής. Πρόκειται για μια πλατφόρμα επιβράβευσης των χρηστών που χρησιμοποιούν εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης, συμβάλλοντας στην αποσυμφόρηση του κυκλοφοριακού αλλά και στη μείωση της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος.

«Το κυκλοφοριακό και η ρύπανση του περιβάλλοντος είναι δύο προβλήματα που μας έχουν απασχολήσει. Συνδέονται μεταξύ τους, δεδομένου ότι οι ρύποι του κυκλοφοριακού επιδεινώνουν το περιβάλλον στις πόλεις», σημειώνει η κ. Τζανάκη.

Οι φοιτητές εμπνεύστηκαν μία εφαρμογή μέσω της οποίας θα επιβραβεύεται ο χρήστης που θα χρησιμοποιεί εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος αλλά και της μείωσης της επιβάρυνσης της ατμόσφαιρας από τους ρύπους των οχημάτων.

«Ο χρήστης της πλατφόρμας θα διαθέτει μία προπληρωμένη κάρτα την οποία θα τροφοδοτεί για να κάνει τις μετακινήσεις του. Καθημερινά επιλέγει το μέσο με το οποίο θα μετακινηθεί ή και συνδυασμό μέσων. Ανάλογα με το τι θα επιλέξει, λεωφορείο, ποδήλατο από σταθμό ενοικίασης ή μισθωμένο ηλεκτρικό πατίνι ή άλλο μέσο, τη διαδρομή που θα ακολουθήσει και το οικολογικό αποτύπωμα θα επιβραβεύεται με πόντους. Οσο πιο οικολογική είναι η μετακίνηση τόσο περισσότερους πόντους θα συγκεντρώνει. Οι πόντοι αυτοί θα μεταφράζονται σε εκπτώσεις εισιτηρίων σε μέσα μαζικής μεταφοράς ή στα συνεργαζόμενα καταστήματα της πλατφόρμας που θα διαθέτουν οικολογικά είδη», εξηγεί η κ. Τζανάκη τον τρόπο λειτουργίας της εφαρμογής που απέσπασε το πρώτο βραβείο και μαζί το χρηματικό έπαθλο των 2.000 ευρώ.

Ομάδες μελέτησαν καινοτόμες λύσεις

Με τον Μαραθώνιο Καινοτομίας που διοργάνωση η Μονάδα Καινοτομίας – Μεταφοράς Τεχνολογίας και Κέντρο Επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ολοκληρώθηκε το Innovent Forum.

Ηταν ένα διαδραστικό workshop με τη συμμετοχή οκτώ ομάδων που εργάστηκαν για να αναπτύξουν καινοτόμες λύσεις σε πραγματικές προκλήσεις. Οι συμμετέχουσες ομάδες έλαβαν καθοδήγηση τεσσάρων ωρών από έμπειρους mentors όπως ο Λάμπρος Κούρτης, CSO του Chronicles Health, ο Γιώργος Παπαμιχαήλ, διευθυντής του Τεχνολογικού Πάρκου Κρήτης και ο Θοδωρής Αλεξάνδρου, διευθυντής του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας iED.

Στο τέλος της ημέρας παρουσίασαν τις ιδέες τους μπροστά στην επιτροπή αξιολόγησης που αποτελούνταν από τον Δρ. Χαράλαμπο Μπιλλίνη, πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τη Δρ. Χρυσή Λασπίδου, καθηγήτρια του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και αντιπρόεδρο Συνεργασιών στο Water Europe Bruxelles, τον Δρ. Σπυρίδων Αρσένη, επικεφαλής Ανάπτυξης Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας στο NBG Business Seeds, τη Χρύσα Χατζηβασιλείου, εκπρόσωπο της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διοίκησης και τον Χάρη Καλογήρου, σύμβουλο Τεχνολογίας στο Chronicles Health και angel investor. Ακολούθησε μια σύντομη σύσκεψη της επιτροπής αξιολόγησης για να καταλήξουν στις τέσσερις καλύτερες προτάσεις.

Η ομάδα των τεσσάρων φοιτητών που διακρίθηκε στον διαγωνισμό

Τρία ακόμη βραβεία

Την πρώτη θέση κατέκτησε η ομάδα «Bimo» με έπαθλο 2.000 ευρώ, ωστόσο δόθηκαν δύο ακόμη βραβεία, το τρίτο εκ των οποίων μοιράστηκαν δύο ομάδες.

Σύμφωνα με την κ. Λασπίδου καθηγήτρια και επικεφαλής της μονάδας, τη δεύτερη θέση η ομάδα «People Save People» με έπαθλο 1.000 ευρώ. Πρόκειται για ένα σύστημα που λειτουργεί με χρήση τεχνητής νοημοσύνης για να κάνει το συνταίριασμα μεταξύ ατόμων σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών, όπως μία πλημμύρα ή ένας σεισμός.

Στο σύστημα εγγράφονται εθελοντές με δεξιότητες, όπως για παράδειγμα κάποιος μπορεί να είναι διασώστης ή να έχει ιατρικές γνώσεις, εθελοντές που προσφέρουν είδη και υπάρχει και μία δεύτερη λίστα που αποτελείται από φορείς και δημόσιες δομές που επιλαμβάνονται εκτάκτων καταστάσεων. Το σύστημα αναλαμβάνει να εντοπίσει τις ανάγκες και την προσφορά και να συνταιριάξει τους ανθρώπους μεταξύ τους.

Το τρίτο βραβείο μοιράστηκαν οι ομάδες FloodAid και PlantAlert στην τρίτη και τέταρτη θέση και κέρδισαν δύο δωρεάν θέσεις στο Coworking Space του Πάρκου Καινοτομίας JOIST για τρεις μήνες καθώς και δωρεάν συμβουλευτική καθοδήγηση για την υλοποίηση της ιδέας τους (mentoring) για τρεις μήνες αλλά και συμμετοχή στη Β’ Φάση του Διαγωνισμού της NBG.

Η FloodAid ουσιαστικά μοντελοποιεί το υδατικό σύστημα και μπορεί να προσδιορίσει αν μία περιοχή θα πλημμυρίσει και κάτω από ποιες συνθήκες, ενώ το PlantAlert, είναι ένα σύστημα που σκανάρει φυτά στο χωράφι και μπορεί να εντοπίσει με βάση συγκεκριμένους δείκτες και χρήση τεχνητής νοημοσύνης αν το φυτό θα νοσήσει.

Η τεχνολογία κινητήριος δύναμη

Το Innovent Forum 2024 διοργανώθηκε από το Πάρκο Καινοτομίας JOIST σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τέλεσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του Υπουργείου Ανάπτυξης. Ηταν μία διήμερη υβριδική εκδήλωση επιστήμης και τεχνολογίας με μια δυναμική ατζέντα που αξιοποίησε την τεχνολογία ως κινητήριο δύναμη για την κοινωνική υπευθυνότητα.

Τριάντα εκθέτες που κατέχουν ηγετική θέση και έχουν να επιδείξουν σημαντικές καινοτομίες στην εκπαίδευση, το περιβάλλον και την ενέργεια, την κοινωνία, τον δημόσιο τομέα, την υγεία, τις τέχνες και τον πολιτισμό, τις έξυπνες πόλεις και τις κατασκευές, παρουσίασαν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους. Παράλληλα, πληθώρα εκπροσώπων από την ακαδημαϊκή, την ερευνητική και την επιχειρηματική κοινότητα, τον δημόσιο τομέα και τον κυβερνητικό χώρο, συγκεντρώθηκαν για να συζητήσουν το πώς η τεχνολογία μπορεί να μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε ορισμένες από τις πιο κρίσιμες κοινωνικές προκλήσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου