ΤΟΠΙΚΑ

Σύγκλητος για εξάμηνο – εξεταστική, με φόντο την απώλεια της εξεταστικής σε δύο τμήματα

σύγκλητος-για-εξάμηνο-εξεταστική-με-1048456

Ενημέρωση από τους προέδρους των τμημάτων του Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ζήτησε ο πρύτανης Χαράλαμπος Μπιλλίνης

Εγγραφο με το οποίο ζητά ενημέρωση από τα τμήματα σε τι στάδιο βρίσκονται με τα μαθήματα του εξαμήνου και την εξεταστική, εν μέσω φοιτητικών καταλήψεων ενάντια στο νομοσχέδιο για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια, απέστειλε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Χαράλαμπος Μπιλλίνης, ενόψει της επίσημης ολοκλήρωσης του χειμερινού εξαμήνου την ερχόμενη Παρασκευή 1η Μαρτίου.

Η εξεταστική για τα τμήματα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών και Πολιτικών Μηχανικών έχει χαθεί οριστικά, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στα χρονικά του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και έχει αρνητικό αντίκτυπο για φοιτητές των δύο τμημάτων και τις οικογένειές τους και κυρίως για τους επί πτυχίω φοιτητές που δεν θα μπορέσουν να ορκιστούν τον ερχόμενο Απρίλιο.

Για την ερχόμενη Παρασκευή μάλιστα έχει οριστεί συνεδρίαση της Συγκλήτου με αφορμή την ολοκλήρωση του χειμερινού εξαμήνου, όπου αναμένεται να τεθεί και το ζήτημα της απώλειας της εξεταστικής για δύο τμήματα, κάτι για το οποίο δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση προς τις πρυτανικές αρχές.

Αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων να μεταθέσουν την εξεταστική στο τέλος του ακαδημαϊκού έτους σύμφωνα με τις αναρτήσεις που έγιναν στις ιστοσελίδες των τμημάτων, έρχονται σε σύγκρουση με την απόφαση που έλαβε η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στη συνεδρίασή της την 1η Φεβρουαρίου και σύμφωνα με την οποία εξάμηνο και εξεταστική θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί με κάθε πρόσφορο τρόπο με ευθύνη των τμημάτων. Σημειώνεται ότι η Σύγκλητος είναι το ανώτερο όργανο στο ίδρυμα και οι αποφάσεις της υπερισχύουν των αποφάσεων των τμημάτων.

Δεν αποκλείεται να ζητηθούν ευθύνες από τα τμήματα για τη μη διενέργεια της εξεταστικής, η οποία σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας έπρεπε να γίνει μετά το πέρας των μαθημάτων του εξαμήνου και σε περίπτωση που δεν μπορούσε να διεξαχθεί δια ζώσης, εξαιτίας των καταλήψεων, θα έπρεπε να γίνει εξ αποστάσεως. Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να θεωρηθεί χαμένο ολόκληρο το εξάμηνο το οποίο ολοκληρώνεται με την εξεταστική, κάτι που θα εξαρτηθεί από την ερμηνεία της εγκυκλίου του Υπουργείου Παιδείας.

Διδάσκοντες θέτουν ζήτημα για το αδιάβλητο των εξ αποστάσεως εξετάσεων και υποστηρίζουν ότι οι φοιτητές είχαν πλήρη γνώση του κινδύνου απώλειας της εξεταστικής, κάτι που επηρεάζει εκατοντάδες φοιτητές, αρκετοί από τους οποίους βρίσκονται στο πτυχίο και θα καθυστερήσουν να αποφοιτήσουν τουλάχιστον για ένα εξάμηνο.

Κι αυτό γιατί το πιθανότερο είναι να μην μπορέσουν να δώσουν εξεταστική για το χειμερινό εξάμηνο μαζί με τις εξετάσεις για το εαρινό και να χρειαστεί να περιμένουν μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Πάντως οι καταλήψεις των φοιτητών συνεχίζονται στα περισσότερα τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στον Βόλο, έως και την ερχόμενη Τετάρτη, οπότε και αναμένονται νέες γενικές συνελεύσεις.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου