ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Ερχεται Θεσσαλία ο Μητσοτάκης

ερχεται-θεσσαλία-ο-μητσοτάκης-1048074

Συνάντηση εφ’ όλης της ύλης με τους αγρότες, που παραμένουν στα μπλόκα, δυναμική κινητοποίηση και από τους μελισσοκόμους

Να διατηρήσει ζωντανό τον διάλογο με τους αγρότες δίνοντας έμφαση στα διαρθρωτικά προβλήματα του πρωτογενή τομέα επιδιώκει η κυβέρνηση μετά τη μεγάλη συγκέντρωση που πραγματοποίησαν στην πλατεία Συντάγματος.

Οι συνελεύσεις που πραγματοποιήθηκαν χθες μετά την επιστροφή των αγροτών στα μπλόκα, θα καθορίσουν την συνέχεια και το μέγεθος των κινητοποιήσεων το επόμενο διάστημα, ενώ οι τελευταίες πληροφορίες ανέφεραν πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προγραμματίζει επίσκεψη στη Θεσσαλία, όπου θα έχει εφ’ όλης της ύλης συνάντηση για τα προβλήματα της περιοχής.

Η ακριβής ημερομηνία δεν έχει οριστεί ακόμα λόγω των υποχρεώσεων του πρωθυπουργού στο εξωτερικό και αναμένεται να οριστικοποιηθεί τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Χθες στα μπλόκα της Μαγνησίας, της Λάρισας και της Καρδίτσας, πραγματοποιήθηκαν γενικές συνελεύσεις. Οι αγρότες αποφάσισαν να παραμείνουν στα μπλόκα, ενώ για την ερχόμενη εβδομάδα προγραμματίζονται διάφορες δράσεις, με αφορμή τη συζήτηση που ξεκινά στην Ευρωπαϊκή Ενωση για αλλαγές στην ΚΑΠ, μετά τις μεγάλες κινητοποιήσεις σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Ενδεχομένως και μέσα στο Σαββατοκύριακο να γίνει επίσης μία νέα πανελλαδική σύσκεψη των αγροτών προκειμένου να καθορίσουν τις επόμενες ενέργειές τους.

Στον δρόμο του αγώνα και οι μελισσοκόμοι

Εξάλλου, δυναμική παρουσία είχε χθες η Μαγνησία στη μεγάλη κινητοποίηση που έγινε στο Σύνταγμα από μελισσοκόμους όλης της χώρας.

Δύο ημέρες μετά το παναγροτικό συλλαλητήριο, οι μελισσοκόμοι στο πλαίσιο πανελλαδικής κινητοποίησής, φορώντας στην πλειοψηφία τους τις ειδικές στολές και με αναμμένα καπνιστήρια (απαραίτητο εργαλείο στη δουλειά τους) διεκδίκησαν λύσεις στα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν και αφορούν το κόστος παραγωγής, καθώς και την ανεπάρκεια ελέγχων κατά παράνομων εισαγωγών.

Ο πρόεδρος του συλλόγου Μελισσοκόμων Μαγνησίας Θεοδόσης Κατσαρός που συμμετείχε μαζί με άλλους συναδέλφους του από τον νομό και την υπόλοιπη Θεσσαλία, «χτύπησαν» τον κώδωνα του κινδύνου αναφέροντας πως ο κλάδος βρίσκεται σε αδιέξοδο.

Σύμφωνα με τον ίδιο 8 στους δέκα παραγωγούς έχουν μείνει χωρίς εισόδημα, μετά τις καταστροφές που προκάλεσαν διαδοχικά οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες, που έδωσαν τη χαριστική βολή στη μελισσοκομία και στον κλάδο.

Ο κ. Κατσαρός επισήμανε επίσης την αναγκαιότητα να σκύψει η πολιτεία στα προβλήματα του κλάδου καθώς η καταστροφή τοπικά σε μελίσσια αγγίζει περίπου το 80% της συνολικής μελισσοκομίας στη Μαγνησία.

Στη Μαγνησία δραστηριοποιούνται περίπου 850 μελισσοκόμοι οι οποίοι βρίσκονται σε απόγνωση. Η καταστροφή τοπικά αγγίζει περίπου το 80% της συνολικής μελισσοκομίας της περιοχής, με δημοτικές ενότητες όπως ο Ριζόμυλος, το Στεφανοβίκειο και το Σωτήριο να παρουσιάζουν απώλειες μελισσιών ως και 100%.

«Η πολιτεία θα πρέπει να δώσει βάση στην προστασία του μελισσοκόμου αλλά και του καταναλωτή εντείνοντας τον έλεγχο των ελληνοποιήσεων αμφιβόλου ποιότητας ξένων “μελιών”, ανέφερε επίσης ο πρόεδρος του συλλόγου Μαγνησίας.

Δέσμευση Αυγενάκη για εντατικούς ελέγχους

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε ο Λευτέρης Αυγενάκης με τη Συντονιστική Επιτροπή Μελισσοκόμων, τόνισε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε εντατικούς ελέγχους προκειμένου να κόψει την «πηγή» των ελληνοποιήσεων μελιού που έρχονται από το εξωτερικό.

Στη σύσκεψη επίσης αναλύθηκαν όλες οι πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το ΥΠΑΑΤ αλλά και όσες δρομολογεί, με στόχο την προστασία του ελληνικού μελιού.

«Θα συνεχίσουμε αυτή τη συνεργασία. Θέλουμε τη μελισσοκομία να την στηρίξουμε, όπως συνολικά τον πρωτογενή τομέα. Πόσο μάλλον δε όταν η πλειονότητα των μελισσοκόμων είναι νέοι άνθρωποι, άρα σημαίνει ότι μπορείς να επενδύσεις πάνω σε αυτούς και να δυναμώσεις ένα προϊόν το οποίο είναι χρυσό», ανέφερε επίσης ο ΥΠΑΑΤ, ενώ οι μελισσοκόμοι μετά τη συνάντηση τόνισαν ότι διαπίστωσαν θετική διάθεση.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου