ΤΟΠΙΚΑ

Τους «καίνε» αγροτικό πετρέλαιο και ρεύμα

τους-καίνε-αγροτικό-πετρέλαιο-και-ρ-1047422

«Υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για να δικαιωθούν τα αιτήματά μας» λένε οι αγρότες

Για «γενναία μέτρα» κάνει λόγο η κυβέρνηση επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει άλλος δημοσιονομικός χώρος για επιπλέον παροχές προς τους αγρότες, για ψίχουλα και κοροϊδία επέμειναν και χθες οι ίδιοι από την «καρδιά» του παναγροτικού συλλαλητηρίου στο Σύνταγμα.

Για το μεν πετρέλαιο που «καίει» περισσότερο, το ποσό των 83 εκατομμυρίων ευρώ είναι περίπου το 50% του παρακρατηθέντος από τους ίδιους Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.

Αγρότες τόνιζαν χθες στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι όταν το πετρέλαιο είχε 1,2 ευρώ το λίτρο έπαιρναν επιστροφή ΕΦΚ (μέχρι και το 2016) περί τα 150 εκατομμύρια ευρώ, ενώ σήμερα παίρνουν χωρίς να είναι θεσμοθετημένο περίπου τα μισά (83 εκατ. ευρώ) με το πετρέλαιο στο 1,7 έως 1,8 ευρώ το λίτρο.

«Ζητούμε αφορολόγητο πετρέλαιο δηλαδή το ποσό τουλάχιστο να διπλασιαστεί. Η κυβέρνηση αντιτείνει ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος, ωστόσο τα φορολογικά έσοδα του Ιανουαρίου είχαν υπεραπόδοση περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ. Μισό δισ .ευρώ δηλαδή πιο πάνω από ότι προέβλεπε ο προϋπολογισμός. Άρα δημοσιονομικός χώρος υπάρχει», σχολίασε ο Χάρης Σεσκλιώτης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ριζομύλου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου