ΑΓΡΟΤΙΚΑ

«Θέλουμε άμεσο σχέδιο στήριξης», η κυρίαρχη απαίτηση του αγροτικού κόσμου

θέλουμε-άμεσο-σχέδιο-στήριξης-η-κυρ-1044128

Πως το κόστος παραγωγής, οι χαμηλές τιμές στα προϊόντα και οι απλήρωτες αποζημιώσεις «ένωσαν» στον δρόμο του αγώνα τους αγρότες

Μετά από τρείς εβδομάδες κινητοποιήσεων των αγροτών και στη χώρα μας, όλοι αντιλήφθηκαν ότι δεν πρόκειται για μια άσκηση «επαναστατικής γυμναστικής».

Ολοι πλέον αναγνωρίζουν πως πλαίσιο των διεκδικήσεων των αγροτών έχει πραγματικό υπόβαθρο. Μετά από μια περίοδο δύο ή και τριών ετών εκρηκτικής ανόδου των τιμών των αγροτικών προϊόντων, άρα και του εισοδήματός τους, οι αγρότες φέτος έχουν απώλειες, καθώς όπως λένε οι τιμές βασικών προϊόντων που καλλιεργούν μειώθηκαν ακόμη περισσότερο.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Την ίδια ώρα, ως καταναλωτές πλέον, αγοράζουν για το τραπέζι τους προϊόντα τα οποία οι ίδιοι, αγρότες και κτηνοτρόφοι, διαθέτουν στους εμπόρους σε εξευτελιστικές τιμές.

Οσο για τη Μαγνησία και ευρύτερα τη Θεσσαλία, οι ζημιές στις καλλιέργειες και στην κτηνοτροφία είναι τεράστιες από τις πλημμύρες και δεν μπορούν να αποκατασταθούν σε ένα ή και δύο χρόνια.

Μετά από όλες αυτές τις διαπιστώσεις, για τις οποίες μέχρι πρότινος δεν ήταν απολύτως ενήμερο από τους αρμοδίους υπουργούς και υφυπουργούς το Μέγαρο Μαξίμου και ειδικότερα ο πρωθυπουργός, είναι προφανές ότι, πέραν των όσων έχουν εξαγγελθεί, απαιτείται σχέδιο αποζημίωσης που να έχει σαφή χρονική διάρκεια και ορίζοντα.

Το πλαίσιο αυτό περιμένουν να ακούσουν από τα χείλη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη την ερχόμενη Τρίτη οι αγρότες.

Οι αποζημιώσεις κρατικής αρωγής που θα μπορούσαν να δώσουν μία ανάσα είναι άφαντες, καθώς προκαταβολές έχουν δοθεί σε ελάχιστους συγκριτικά με το σύνολο των δικαιούχων, η όλη διαδικασία ήταν εξαρχής προβληματική, ενημέρωση έγκυρη και έγκαιρη δεν υπήρχε και ο κυβερνητικός μηχανισμός στο κομμάτι αυτό στάθηκε κατώτερος των περιστάσεων, με αποτέλεσμα οι πληγέντες να πνέουν μένεα και να δηλώνουν ανυποχώρητοι στα μπλόκα, αν δεν δοθεί λύση σε επίπεδο πλέον πρωθυπουργού.

Ακόμη, οι αποζημιώσεις που έχουν κατατεθεί από τον ΕΛΓΑ καλύπτουν μόνο ένα μέρος των χαμένων εισοδημάτων από τις καταστροφές του Daniel, και είναι βέβαιο ότι, ειδικά οι καλλιέργειες, δεν μπορούν να αποκατασταθούν πλήρως μέσα σε ένα ή δύο χρόνια.

Οι αγρότες λένε πως για να βγει ο δύσκολος χειμώνας πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στις επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος εξαιτίας λαθών και παραλείψεων άφησε εκατοντάδες παραγωγούς απλήρωτους και άλλους με πετσοκομένες ενισχύσεις. Κάτι τέτοιο εκτιμούν πως θα λειτουργήσει ευεργετικά, ειδικά στη Θεσσαλία, ως κίνητρο παραμονής των τοπικών αγροτών και κτηνοτρόφων στον τόπο τους.

«Θέλουμε άμεσο σχέδιο στήριξης»

Την πλήρη απουσία εθνικής αγροτικής πολιτικής, την ασυδοσία των μεσαζόντων υπό την ανοχή των κυβερνήσεων, αλλά και τον κίνδυνο διάλυσης της πρωτογενούς παραγωγής στη Θεσσαλία, περιέγραψε μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο Θανάσης Πρασσάς, νέος παραγωγός από την περιοχή του Στεφανοβικείου.

Θανάσης Πρασσάς: Οι άνθρωποι που υπέστησαν ζημιές στα παρακάρλια δεν εισέπραξαν από την φετινή παραγωγή, δεν έχουν να πληρώσουν για εφόδια στα γεωπονικά καταστήματα, δεν έχουν να ζήσουν

«Οι άνθρωποι που υπέστησαν ζημιές στα παρακάρλια αλλά και ολόκληρη τη Θεσσαλία δεν εισέπραξαν από την φετινή παραγωγή, δεν έχουν να πληρώσουν για εφόδια στα γεωπονικά καταστήματα, δεν έχουν να ζήσουν. Δεν είμαστε επαίτες. Πρέπει κάποια στιγμή σοβαρά να γίνει χάραξη εθνικής αγροτικής πολιτικής με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων και με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Στον αγροτικό τομέα έχουν επενδυθεί χρήματα. Αν οι αγρότες δεν μπορέσουν να καλλιεργήσουν δε θα καταστραφεί μόνο η ύπαιθρος, αλλά και τα αστικά κέντρα που “τρέφονται” από τα προϊόντα που εμείς παράγουμε», ανέφερε.

Αυτά επιθυμούμε να συζητήσουμε με τον πρωθυπουργό και θέσαμε πιεστικά το αίτημα για άμεση συνάντηση. Θέλουμε επιτέλους και σοβαρά το αίτημα για εθνική αγροτική πολιτική.

«Δεν μπορούμε να ανεχτούμε πλέον, μετά από 17-18 χρόνια, όταν έχουμε επενδύσει, όταν εγώ παράγω προϊόν σε φθηνή τιμή, να μην το απολαμβάνουν οι καταναλωτές σε μέγιστη τιμή 100% πάνω. Στο σιτάρι, οι αγρότες έχουν πουλήσει με 0,22 ευρώ και με 0,32 ευρώ και ξαφνικά τα άλευρα και όλη η μεταποίηση έχει αυξηθεί σε δύο χρόνια έως 200%.

Λένε ότι στη ΔΕΗ γίνεται ρύθμιση κι όμως από τα 0,07 ευρώ που ήταν η τιμή της κιλοβατώρας έχει πάει στα 0,16-0,18 ευρώ. Μία αύξηση 120% στην οποία ο παραγωγός δεν μπορεί να ανταπεξέλθει», εξηγεί επίσης ο κ. Πρασσάς, περιγράφοντας με απλά λόγια την ουσιαστική πλευρά των προβλημάτων του αγροτικού κόσμου.

«Απαιτείται ένα άμεσο σχέδιο ανασυγκρότησης του πρωτογενούς τομέα στη Θεσσαλία. Κυρίως, όμως, απαιτείται μια λύση για τα 180.000 στρέμματα πλημμυρισμένων χωραφιών στην Κάρλα, καθώς ενδέχεται να απαιτηθεί πολύ καιρός για να ξανακαλλιεργηθούν. Πρέπει να μας πούνε με σαφήνεια οι αρμόδιοι πότε θα μπορέσουμε να ξαναμπούμε στα χωράφια μας», επισημαίνει με τη σειρά του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Γιώργος Κουκότσικας, επίσης από το Στεφανοβίκειο, εκφράζοντας την απογοήτευση που νιώθουν ειδικά οι παραγωγοί στα παρακάρλια, έχοντας δεχθεί μεγάλο χτύπημα στις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου.

Γιώργος Κουκότσικας: Τα ελληνικά σιτάρια δεν είναι υποδεέστερα από τα σιτάρια της Ουκρανίας, που έχουν δεχτεί βόμβες και χημικά πάσης φύσεως. Παρ’ όλα αυτά γίνεται εισαγωγή ουκρανικών σιτηρών και τα ελληνικά είναι στις αποθήκες

Συμμετέχοντας ο ίδιος στις αγροτικές κινητοποιήσεις όλο αυτό το διάστημα θίγει επίσης το θέμα των ελληνοποιήσεων, τονίζοντας πως οι ανεξέλεγκτες εισαγωγές προκαλούν μεγάλο πλήγμα στα προϊόντα. «Ενώ η ΕΕ από το 2020 περιορίζει τα φυτοφάρμακα σε δενδρώδεις καλλιέργειες και οι ξηροί καρποί που έρχονται από τρίτες χώρες δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, έλεγχοι δεν γίνονται. Εχουμε επανειλημμένως ζητήσει να αναγράφονται σε όλα τα προϊόντα οι χώρες προέλευσης ή η χώρα παρασκευής αν πρόκειται για κατεργασμένα προϊόντα, όπως γίνεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αν δεν γίνει αυτό δεν μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί. Για ποια ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα να μιλήσουμε μετά;» αναρωτιέται ο ίδιος.

«Τα ελληνικά σιτάρια δεν είναι υποδεέστερα από τα σιτάρια της Ουκρανίας, που έχουν δεχτεί βόμβες και χημικά πάσης φύσεως. Παρ’ όλα αυτά, γίνεται εισαγωγή ουκρανικών σιτηρών και τα ελληνικά είναι στις αποθήκες» συνέχισε ο ίδιος, θέλοντας να καταδείξει τις στρεβλώσεις στην αγορά, που έχουν άμεσο αρνητικό αντίκτυπο στον αγρότη, που δε μπορεί υπό αυτές τις συνθήκες να στηρίξει το εισόδημά του.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου