ΤΟΠΙΚΑ

Ευθείες βολές για υπονόμευση του Δήμου εξαπέλυσε η δημοτική αρχή εναντίον της αντιπολίτευσης

ευθείες-βολές-για-υπονόμευση-του-δήμο-1043590

Δεν ψήφισαν πίστωση από πρόγραμμα του Αντ. Τρίτση επειδή δεν… συνέτρεχε λόγος κατεπείγουσας συνεδρίασης – Κίνδυνος απώλειας 10.000 ευρώ αν δεν περνούσε στον προϋπολογισμό

Ευθείες βολές εναντίον της αντιπολίτευσης του δημοτικού συμβουλίου ότι με τη στάση τους υπονομεύουν τη λειτουργία του Δήμου Βόλου εξαπέλυσαν χθες μέλη της δημοτικής αρχής, στην κατεπείγουσα συνεδρίαση που συγκλήθηκε δια ζώσης, μετά την αδυναμία διεξαγωγής της δια περιφοράς, εξαιτίας της αποχής των μειοψηφιών. Ένα υπηρεσιακό ζήτημα, που όμως σχετιζόταν με τον κίνδυνο απώλειας πίστωσης από το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης, στάθηκε αφορμή να ανέβουν οι τόνοι της συνεδρίασης, που ξεκίνησε νωρίς το πρωί, ακριβώς για να προλάβουν οι υπηρεσίες τις προθεσμίες.

Η συνεδρίαση αφορούσε στην αναμόρφωση του προϋπολογισμού του Δήμου Βόλου, προκειμένου να ενταχθεί πίστωση από το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης, ύψους 10.664 ευρώ που αφορά σε δράσεις ενημέρωσης – πληροφόρησης του κοινού σε θέματα αντισεισμικής προστασίας στο πλαίσιο του έργου «Προσεισμικός έλεγχος σε σχολικά κτίρια του Δήμου Βόλου».

Το Υπουργείο Εσωτερικών με έγγραφο που έχει στείλει στους δήμους από τις 8 Ιανουαρίου προειδοποίησε με απένταξη έργων από το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης, σε περίπτωση που αυτά δεν δημοπρατηθούν έως τις 9 Φεβρουαρίου. Αφορά σε έργα που έχουν ενταχθεί στο Αντώνης Τρίτσης έως 30/6/2022 και για τα οποία χθες έληγε η προθεσμία να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες, ειδάλλως θα χάνονταν τα κονδύλια.

Για το θέμα είχε συγκληθεί κατεπείγουσα δια περιφοράς συνεδρίαση προχθές, ωστόσο, απείχαν οι μειοψηφίες. Χθες, τελευταία ημέρα της προθεσμίας το δημοτικό συμβούλιο συνεδρίασε δια ζώσης.

Με την έναρξη της συνεδρίασης ο επικεφαλής τη μείζονος μειοψηφίας ζητούσε επίμονα τον λόγο για να υποστηρίξει ότι δεν συντρέχουν λόγοι κατεπείγοντος.

Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Θάνος Θεοδώρου, αρνήθηκε να του τον δώσει. «Να προσφύγετε κύριε Παπαπέτρο. Υπάρχουν υπηρεσιακά ζητήματα. Σταματάτε τη λειτουργία του Δήμου και την καλή λειτουργία της πόλης. Δεν σας τιμά η στάση σας ούτε αυτό που κάνετε», είπε.

Στη συνεδρίαση επικράτησε ένταση με τον κ. Παπαπέτρο να κατηγορεί τη δημοτική αρχή ότι επιχειρεί εκ του πονηρού να περάσει μέσα από το συγκεκριμένο θέμα και το θέμα που αφορά στο πάρκινγκ της Φιλελλήνων.

«Δεν έχετε δικαστήριο σήμερα; Απεργείτε ή χάσατε τους πελάτες σας με αυτά που κάνετε; Εδώ δεν είναι δικαστήριο», παρενέβη ο δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, προκαλώντας αντιδράσεις από τους δημοτικούς συμβούλους, Διαλεχτή Τσιτούμη και Στέλιο Λημνιό.

«Να ζητήσει συγνώμη ο κ. Παπαπέτρος. Χάθηκε μία ημέρα. Δεν ξέρει τίποτα», ζητούσε ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας, Χρήστος Στεφόπουλος.

Στην τοποθέτησή του πάντως ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας υποστήριξε ότι δεν συντρέχουν λόγοι κατεπείγουσας συνεδρίασης γιατί το έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών κοινοποιήθηκε στους δήμους πριν από έναν μήνα. Δήλωσε μάλιστα ότι θα απέχει από την ψηφοφορία για το συγκεκριμένο θέμα για το οποίο η παράταξή του ψήφισε θετικά στη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής.

«Θα απέχουμε», είπε. «Θα στενοχωρηθούμε πολύ», του απάντησε ο κ. Μπέος ο οποίος σε έντονο τόνο είπε: «Είναι μία τρέλα αυτό που γίνεται. Εμείς θα αποφασίσουμε. Δεν είσαι εδώ για να επικρίνεις τις υπηρεσίες του Δήμου. Αρκετά για να τελειώνουμε».

Το θέμα καταψήφισε και η παράταξη της ΛΑΣ, με τον επικεφαλής Αποστόλη Ριζόπουλο να καταγγέλλει για απαράδεκτη συμπεριφορά τον πρόεδρο και τον δήμαρχο και για υποβάθμιση του δημοτικού συμβουλίου.

«Κάντε καταγγελία. Τελειώνετε. Η πλειοψηφία αποφασίζει. Θα γελάσει κόσμος μαζί σας» είπε ο κ. Μπέος.

Ενταση και για τη λειτουργία του πάρκινγκ

Ενταση επικράτησε όμως και για το πάρκινγκ της Φιλελλήνων για την ένταξη στον προϋπολογισμό ποσού 22.320 ευρώ προκειμένου να ανατεθεί σε εταιρεία η διαχείριση και λειτουργία του από την ερχόμενη Δευτέρα, μέχρι να διεξαχθεί νέα δημοπρασία για την εκμετάλλευσή του.

Οι κ.κ. Παπαπέτρος, Ριζόπουλος και Γαργάλας έθεσαν εκ νέου ζητήματα για την ασφάλεια του χώρου και την ενεργή πυροπροστασία, με τον Θάνο Θεοδώρου να αναφέρει ότι θα λάβουν γραπτές απαντήσεις καθώς «είναι εκτός θέματος».

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας προανήγγειλε ότι θα ζητήσει τη σύγκληση ειδικής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου για το πάρκινγκ και θα θέσει το θέμα και στη λογοδοσία που προβλέπεται από τον Νόμο κάθε δίμηνο.

Συνεχίστηκε και με ανακοινώσεις

Μετά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ο κ. Παπαπέτρος με ανακοίνωσή του αφήνει το ενδεχόμενο άσκησης νέας προσφυγής στην Αποκεντρωμένη, επειδή δεν του δόθηκε ο λόγος για το θέμα του κατεπείγοντος «για το οποίο απαιτείται απόφαση με απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του δημοτικού συμβουλίου».

Από τον Δήμο Βόλου, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: «Μονότονος, κουραστικός, αφόρητα εμμονικός με το δόγμα «πνεύμα και ηθική» ο αυτοαποκαλούμενος Αρχηγός της μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου απογοητεύει οικτρά. Βέβαια τον είχαμε διακρίνει από την ώρα που τον στήριξε προεκλογικά μέχρι και η Ένωση Πανηγυρτζήδων, αλλά περιμέναμε μήπως μας διαψεύσει και παρουσιάσει κάτι παραπάνω από τους προκατόχους του.

Σε όσα καθημερινά, με μορφή αερολογίας, διατυπώνει, ασφαλώς και δεν μπορούμε να απαντήσουμε. Εχουμε σημαντική δουλειά να κάνουμε, να αποκαταστήσουμε, να κτίσουμε, να δημιουργήσουμε. Η απάντησή μας σε αυτόν είναι μόνιμη και πάντα εν ισχύ: Ζωή στα μπλάρια μας…».

Σε ανταπάντησή της η μείζονα μειοψηφία αναφέρει: «Ευχόμαστε και εμείς ζωή στα μπλάρια σας. Έχετε πολλά στην παράταξή σας και σας χρειάζονται…».

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου