ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Σύσκεψη αγροτών για τη συνάντηση με Μητσοτάκη – Μπλόκα στον Τύρναβο

σύσκεψη-αγροτών-για-τη-συνάντηση-με-μη-1043372

Στο συνεδριακό κέντρο της Σίνδου, αγρότες – εκπρόσωποι όλης της χώρας πραγματοποιούν σύσκεψη αυτή την ώρα – Τι θα ζητήσουν από τον πρωθυπουργό – Δείτε φωτογραφίες από τα μπλόκα

Με το βλέμμα στραμμένο στην συνάντηση που θα έχουν την προσεχή Τρίτη, στις 12 το μεσημέρι, με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, πραγματοποιούν σύσκεψη αυτή την ώρα στο συνεδριακό κέντρο της Σίνδου, αγρότες – εκπρόσωποι των μπλόκων όλης της χώρας, κυρίως της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας.

Οι αγρότες σε δηλώσεις τους επισημαίνουν ότι στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό θα γίνει ειλικρινής διάλογος για τα αιτήματά τους, τονίζοντας όμως ότι περιμένουν λύσεις για αυτά. «Έχουμε δώσει τα αιτήματα μας στα οποία η κυβέρνηση οφείλει και πρέπει να δώσει λύσεις. Η κινητοποίηση παραμένει, τα μπλόκα παραμένουν, αύριο θα βγάλουμε και νέα μπλόκα σε όλη την χώρα όπως έχουμε συμφωνήσει και θα συζητήσουμε πώς θα κλιμακώσουμε μέχρι τη συνάντηση. Θέλουμε να υπάρξουν λύσεις, ώστε να μπορέσουμε να παραμείνουμε στα χωράφια μας και να καλλιεργήσουμε. Αυτό σημαίνει και μείωση του κόστους παραγωγής για να έχουμε ένα μεροκάματο να επιβιώσουμε», δήλωσε ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Σωματείων Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας.

Στη σύσκεψη αναμένεται να συζητηθεί η πορεία των κινητοποιήσεων αλλά και το στήσιμο νέων μπλόκων πριν από τη συνάντηση με των πρωθυπουργό. Επίσης, θα επιλέγουν τα μέλη της επιτροπής που την προσεχή Τρίτη θα καθίσουν στο τραπέζι του Μαξίμου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Από την πλευρά του ο υπεύθυνος επικοινωνίας του μπλόκου Δερβενίου, Κώστας Χατζηπαραδείσης, επεσήμανε ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα στον κλάδο τα οποία και πρέπει να λυθούν άμεσα. Όπως δήλωσε, «υπάρχει μια βασική δομή τριών τεσσάρων αιτημάτων όπως είναι το κόστος παραγωγής και της ενέργειας και όλα τα αιτήματα που έχουμε καταθέσει που είναι η βάση να μπορέσουν να συζητηθούν και όλα τα υπόλοιπα. Αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα μας είμαστε έτοιμοι για συνέχιση των κινητοποιήσεων μας, αυτό είναι αυτονόητο».

Τα αιτήματα των αγροτών

Χθες το απόγευμα, οι αγρότες έστειλαν υπόμνημα στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο οποίο αναφέρουν τα αιτήματά τους. Οι αγρότες ζητούν αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, να μπει πλαφόν 7 λεπτών ανά κιλοβατώρα στο ηλεκτρικό ρεύμα, κρατική επιδότηση σε μέσα, εφόδια και ζωοτροφές, να μην εφαρμοστεί η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) και να υπάρξει επαναδιαπραγματευσή της, αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ καθώς και σε προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής.

Ακόμη ζητούν, αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για όλες τις ζημιές και νόσους στο 100% της πραγματικής ζημιάς και όχι της ασφαλιζόμενης αξίας, να παρθούν μέτρα και να γίνονται έλεγχοι από την κυβέρνηση για να σταματήσουν οι «Ελληνοποιήσεις» προϊόντων φυτικής, ζωικής & μελισσοκομικής παραγωγής, να υπάρξουν τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής ώστε να έχουν εισόδημα για τις βιοποριστικές και καλλιεργητικές ανάγκες τους, να γίνουν έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας, ενώ υπήρξε και παράρτημα σχετικά με τις καταστροφές στην Θεσσαλία.

Μπλόκα στον Τύρναβο

Στο μεταξύ, οι αγρότες συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους σε όλη την Ελλάδα, με μπλόκα. Αυτή την ώρα έχουν κλείσει με τα τρακτέρ δρόμους στον Τύρναβο.

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο:

agrotes_tyrnavos_arthro
agrotes_tyrnavos__2_
agrotes_tyrnavos__3_
agrotes_tyrnavos__1_

Πηγή: protothema.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου