ΤΟΠΙΚΑ

Γιατί ο Μάρτης είναι γδάρτης ~ Ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ

γιατί-ο-μάρτης-είναι-γδάρτης-ο-μετεωρο-104228

Ο διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου τονίζει ότι από την εποχή του Ηράκλειτου ηχεί το «καμπανάκι»

Με την κακοκαιρία «Φίλιππος» στο προσκήνιο, πολύς λόγος γίνεται για την κλιματική αλλαγή και τα δυσάρεστα συνεπακόλουθά της, με τον διακεκριμένο μετεωρολόγο Θοδωρή Κολυδά να υπογραμμίζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι τα αποτελέσματα των κακοκαιριών επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τον ανθρώπινο παράγοντα.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Ερωτηθείς από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για τα χαρακτηριστικά του πολικού κύματος κακοκαιρίας που καταφθάνει κατά κύματα, ο διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου αναφέρει ότι «δεν είναι κάτι πολύ σύνηθες, αλλά έχει συμβεί αρκετές φορές, τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια. Κατά καιρούς βιώνουμε τον Μάρτη κακοκαιρίες με χιονιάδες και γι’ αυτό ο κόσμος αποκαλεί τον Μάρτη γδάρτη και οι παλαιότεροι θυμούνται την κακοκαιρία του 1987».

Στην προκειμένη περίπτωση, τα μετεωρολογικά μοντέλα δείχνουν χιονοπτώσεις στη Μαγνησία σήμερα και αύριο, ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα, με τα φαινόμενα να εξασθενούν σταδιακά.

Αναφερόμενος στην κλιματική αλλαγή, η οποία κατά πολλούς «ευθύνεται» για την εμφάνιση έντονων καιρικών φαινομένων με τσουχτερό κρύο την άνοιξη, ο κ. Κολυδάς επισημαίνει ότι ο συγκεκριμένος όρος ακούγεται ευρέως το τελευταίο χρονικό διάστημα, πλην όμως υφίσταται από την εποχή του Ηράκλειτου. «Ηταν ο πρώτος ο οποίος διατύπωσε την άποψη ότι τα πάντα αλλάζουν στο διηνεκές, με το περίφημο «τα πάντα ρει». Γι’ αυτό τίποτα δεν μένει το ίδιο» υπογραμμίζει.

Απαντώντας στο ερώτημα κατά πόσο έντονα καιρικά φαινόμενα, όπως ο «Φίλιππος» χτυπούν καμπανάκι ανησυχίας και προβληματισμού, ο γνωστός μετεωρολόγος τονίζει ότι «εκείνο που μετράμε, είναι τα αποτελέσματα των κακοκαιριών, για τα οποία δεν συνεπάγεται απόλυτα ότι φταίει ο καιρός. Υπάρχουν άλλες παρεμβάσεις, οι οποίες είναι πολύ πιο σημαντικές από τις διάφορες αλλαγές οι οποίες συμβαίνουν από τον καιρό. Μια καταιγίδα μπορεί να δημιουργήσει πλημμυρικά φαινόμενα, όμως αν έχουν μπαζωθεί περιοχές, είναι σίγουρο ότι θα έχουμε καταστροφές».

Με την άνοιξη να αρχίζει, τυπικά, από τις 21 Μαρτίου, και τις προσδοκίες για άνοδο της θερμοκρασίας να εναποτίθενται μετά την παρέλευση του «Φιλίππου», διατυπώνονται ήδη ερωτήματα σχετικά με το καλοκαίρι που θα ακολουθήσει. «Δεν υπάρχει περίπτωση, σε γενικές γραμμές, στην Ελλάδα τουλάχιστον, να μην έχουμε 40 βαθμούς Κελσίου. Είμαστε υποχρεωμένοι από τους 37, 38 βαθμούς Κελσίου να βγάλουμε κάποια έκτακτα δελτία, οπότε κάθε καλοκαίρι έχουμε ζέστη» αναφέρει ο διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου, για να προσθέσει ότι είναι νωρίς για να υπάρξει σαφής εικόνα σχετικά με το μετεωρολογικό προφίλ του καλοκαιριού.

Με έκδηλη αγωνία παρακολουθούν τα καιρικά φαινόμενα οι αγρότες, με τον κ. Κολυδά να υπογραμμίζει: «Γνωρίζουν οι αγρότες τι πρέπει να κάνουν. Ας απευθύνονται στους κατά τόπους γεωπόνους, οι οποίοι θα τους δώσουν σαφείς πληροφορίες τι πρέπει να κάνουν, για να προστατεύσουν τις καλλιέργειές τους».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου