ΤΟΠΙΚΑ

Με επιτυχία η εκδήλωση των Τριών Ιεραρχών στον Βόλο

με-επιτυχία-η-εκδήλωση-των-τριών-ιεραρ-1039539

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 27 Ιανουαρίου, στην Βιβλιοθήκη του ομώνυμου Συλλόγου «Οι τρεις Ιεράρχαι», εκδήλωση προς τιμή των Τριών Ιεραρχών προστάτου του Συλλόγου και της Ελληνικής Παιδείας.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Καθηγητής Νεοελληνικής Ιστορίας, Ιστορίας της Νεοελληνικής Εκπαίδευσης και Διδακτικής της Ιστορίας, του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Αντώνης Σμυρναίος, με θέμα: «Ιστορία και Ιστοριογραφική Προ-παιδεία: Σχόλια πάνω στη γραφή και την ανάγνωση της Ιστορίας».

Την εκδήλωση προλόγισε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κων. Μοράρος, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Τιμούμε τους Τρεις Ιεράρχες ως Χριστιανοί, ως Έλληνες, ως άνθρωποι των γραμμάτων. Ως Χριστιανοί, γιατί στερέωσαν τη Χριστιανική ορθόδοξη πίστη. Ως Έλληνες, γιατί διέγνωσαν τη μεγάλη πολιτιστική αξία του κλασσικού αρχαιοελληνικού μας πολιτισμού και διέδωσαν τα ελληνικά γράμματα. Τιμούμε ακόμα τους Τρεις Ιεράρχες, ως λαμπρούς – φωτεινούς παιδαγωγούς. Η μεγάλη παιδαγωγική αξία της διδασκαλίας και των συγγραμμάτων τους για την ορθή αγωγή και ανατροφή των νέων είναι αξεπέραστη και διαχρονική. Και οι τρεις έζησαν μιά ζωή γεμάτη αγώνες για το καλό, για το υψηλό, για το σεβασμό προς τον άνθρωπο και τον Θεό».

Τέλος αναφέρθηκε στον λόγο που η Εκκλησία όρισε να τους τιμάει και τους τρείς μαζί έπειτα από ένα παράδοξο γεγονός που συνέβη στην Κωνσταντινούπολη τον 11ο αιώνα.

Στην συνέχεια έλαβε τον λόγο ο κεντρικός ομιλητής Καθηγητής Αντ. Σμυρναίος και μίλησε με την χρήση φωτεινών διαφανειών, όπως ένα πανεπιστημιακό μάθημα, αναπτύσσοντας το θέμα του «Ιστορία και Ιστοριογραφική Προ-παιδεία: Σχόλια πάνω στη γραφή και την ανάγνωση της Ιστορίας».

Με θέσεις και απόψεις τεκμηριωμένες, ξεκίνησε από την Αρχή ότι: «όλα εξαρτώνται από την προ-παιδεία, εφόσον η ίδια η δομή του κόσμου μας στηρίζεται ακριβώς στη μύηση και τη μαθητεία… στην οποία και αυτοί οι τιμώμενοι Άγιοι κοπίασαν να μας εισαγάγουν…». Και αρχίζοντας «εστιάζοντας πάνω σε μια μυστηριώδη έννοια-λέξη, η οποία έχει τεράστια δύναμη, την ακολουθούν όλοι συνειδητά και ασυνείδητα και ως κολλητική ουσία συνδέει τους ανθρώπους μεταξύ τους, οικοδομεί τις σχέσεις τους, τους κατευθύνει την πρόοδο, κατασκευάζει τον πολιτισμό τους, αρμολογώντας τις πράξεις τους και τα γεγονότα που συγκροτούνται από αυτές μέσα στο χρόνο…Η λέξη αυτή είναι η εμπιστοσύνη!».

Περισσότερα στον ίδιο τον καθηγητή – ομιλητή ή μόλις αναρτηθεί η περίληψη της ομιλία στην ιστοσελίδα του Συλλόγου http//:www.3ierarxai.gr.

Στην συνέχεια υπήρξε διάλογος με το κοινό. Όλοι οι παρευρισκόμενοι ευχαριστήθηκαν και ευχήθηκαν καλή επανέναρξη, των δραστηριοτήτων του Ιστορικού Συλλόγου, μετά την διακοπή που επέβαλε η πανδημία.

Να σημειωθεί στο ΔΣ του Συλλόγου, της 13 Ιανουαρίου, έγινε αγιασμός και την Νέα Χρονιά και ευλογήθηκε και μοιράστηκε η Βασιλόπιτα, παρουσία της Αντιπεριφερειάρχη Άννα – Μαρία Παπαδημητρίου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου