ΤΟΠΙΚΑ

Νέο κύμα κακοκαιρίας από την Κυριακή – Χιόνια και στη Μαγνησία

νέο-κύμα-κακοκαιρίας-από-την-κυριακή-1038361

Τι λένε Τσατραφύλλιας, Μαρουσάκης, Κολυδάς και Αρναούτογλου – Κύρια χαρακτηριστικά η σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας 10 με 12 βαθμούς, οι θυελλώδεις άνεμοι στο Αιγαίο και οι χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά

Η βελτίωση των καιρικών συνθηκών δεν κρατά για πολύ καθώς από την Κυριακή 28 Ιανουαρίου νέο βαρομετρικό χαμηλό αναμένεται να επηρεάσει τη χώρα μας με χιόνια και χαμηλές θερμοκρασίες.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στα social media ο Γιώργος Τσατραφύλλιας, παντουρκικός χιονιάς θα επηρεάσει και τα ανατολικά της χώρας μας το τριήμερο Κυριακή 28 Ιανουαρίου με Τρίτη 30 Ιανουαρίου με κύρια χαρακτηριστικά τη σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας 10 με 12 βαθμούς, τους θυελλώδεις βοριάδες 9 μποφόρ στο Αιγαίο και χιονοπτώσεις στα ορεινά – ημιορεινά.

Αν και συγκεκριμένες περιοχές και υψόμετρα δεν μπορούν να προσδιοριστούν από τώρα, ενδεχομένως να επηρεαστούν Θεσσαλία (κυρίως Μαγνησία – Λάρισα), Εύβοια, Σποράδες, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Αττική, βορειοανατολική Πελοπόννησος και Κρήτη. Βέβαια, ο Γιώργος Τσατραφύλλιας επισημαίνει «δεν χρειάζεται να είναι στην “τσίτα” ο κόσμος από πληροφορίες που στερούνται επιστημονικού υπόβαθρου».

Η ανάρτηση του Γιώργου Τσατραφύλλια:

«Παν-Τουρκικός χιονιάς θα επηρεάσει και τα ανατολικά της χώρας μας το τριήμερο Κυριακή-Τρίτη με κύρια χαρακτηριστικά τη σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας 10-12 βαθμούς, τους θυελλώδεις βοριάδες 9 μποφόρ (στο Αιγαίο) και χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά και ενδεχομένως σε χαμηλότερα υψόμετρα σε Θεσσαλία (κυρίως Μαγνησία-Λάρισα),Εύβοια,Σποράδες, Βοιωτία,Φθιώτιδα , Αττική ,βορειοανατολική Πελοπόννησο και Κρήτη.

Υ.Γ: Συγκεκριμένες περιοχές και υψόμετρα ΔΕΝ μπορούν να προσδιοριστούν από τώρα. Δεν χρειάζεται να είναι στην “τσίτα” ο κόσμος από πληροφορίες που στερούνται επιστημονικού υπόβαθρου».

face

Όπως εξηγεί στο protothema.gr για τον όρο «παντουρκικός» ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας, πρόκειται για χιονιά που θα επηρεάσει όλη τη γείτονα και στη συνέχεια και τη χώρα μας.

Θοδωρής Κολυδάς: Νέο κύμα κακοκαιρίας σε δύο φάσεις

Επίσης, ο διευθυντής της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς μιλά για ένα νέο κύμα κακοκαιρίας που θα μας επηρεάσει σε δύο φάσεις. Αναλύοντας τα χαρακτηριστικά του καιρού για τις επόμενες ημέρες:

«Διατηρείται το βόρειο ρεύμα στο Αιγαίο, ενώ δύο διαταραχές θα μας επηρεάσουν τις επόμενες ημέρες. Η πρώτη καιρική έξαρση την Κυριακή και η δεύτερη την ερχόμενη Τρίτη (τελευταία μέρα που φτάνει η σημερινή πρόγνωση της ΕΜΥ).

Για εκείνο που μπορούμε να μιλάμε με “σιγουριά” είναι η επάνοδος του πολύ κρύου καιρού μετά την Κυριακή, που θα φανεί σε όλη τη χώρα την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη.

Για τις μελλούμενες χιονοπτώσεις -που έτσι κι αλλιώς θα έχουμε στα ανατολικά -προς το παρόν μπορούμε να σας ενημερώσουμε ότι αυτές θα εκδηλώνονται σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές στα ηπειρωτικά από τη Θεσσαλία και νοτιότερα, καθώς και στη Κρήτη. Η ποσότητα του χιονιού,το ποιες θα είναι ακριβώς αυτές οι περιοχές, καθώς και τα υψόμετρα είναι ακόμη νωρίς να καθοριστούν και όλα εξαρτώνται από την κίνηση της ψυχρής αέριας μάζας στη μέση τροπόσφαιρα (1ος Χάρτης 500hPa). Τις επόμενες ημέρες θα μπορέσουμε να έχουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα , που θα σας μεταφέρουμε μέσα από τις προγνώσεις μας».

Κλέαρχος Μαρουσάκης: Αλλάζει το σκηνικό με «χειμωνιάτικη φωτοβολίδα»

Για «χειμωνιάτικη φωτοβολίδα» που θα επηρεάσει τη χώρα, κυρίως τις ανατολικές ηπειρωτικές και νησιωτικές περιοχές, από το Σάββατο και μέχρι την Τετάρτη έκανε λόγο ο Κλέαρχος Μαρουσάκης παρουσιάζοντας τον καιρό των επόμενων ημερών.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τον μετεωρολόγο του ΟΡΕΝ μετά το νέο πέρασμα του χειμώνα με χιονόνερο στις πιο παραθαλάσσιες περιοχές και χιόνια σε ορεινές-ημιορεινές περιοχές που βρίσκονται ανατολικά της Πίνδου, θα ακολουθήσουν ημέρες με υψηλότερες θερμοκρασίες. Όπως είπε χαρακτηριστικά «μετά τη χειμωνιάτικη φωτοβολίδα μέχρι την Τετάρτη θα οδηγηθούμε σε αλκυονίδες ημέρες τις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου.

Σε ανάρτησή του, δε, στο Facebook, ο Κλέαρχος Μαρουσάκης εκτίμησε ότι στον νέο γύρο της κακοκαιρίας «τα χιόνια θα κατέβουν χαμηλά και στο νομό Αττικής».

Σάκης Αρναούτογλου: Χιόνι από τη Δευτέρα στην Αττική – Οι 25 περιοχές

Την ίδια ώρα, και ο Σάκης Αρναούτογλου επιβεβαιώνει το επερχόμενο «κύμα» κακοκαιρίας με σημερινή ανάρτησή του στο facebook. Όπως χαρακτηριστικά, αναφέρει:

«Φίλες και φίλοι καλή σας ημέρα

Πολλά τα μηνύματα σας για διαφορετικούς λόγους:

Από τους φίλους στην Αττική για την πιθανότητα χιονιού την ερχόμενη Δευτέρα -Τρίτη, και απο τους Θεσσαλονικείς για την σημαντική ενίσχυση των βοριάδων όπως ανέφερα στο χθεσινοβραδινό δελτίο καιρού της ΕΡΤ3.

Οσον αφορά στην πρώτη περίπτωση, ναι η πιθανότητα για αξιόλογες μπόρες χιονιού στην Αττική την ερχόμενη Δευτέρα και την Τρίτη 29-30/1, παραμένει και μετά σημερινά προγνωστικά στοιχεία πολύ μεγάλη κυρίως για τις παρακάτω περιοχές αλλά και κοντά και γύρω από:

Τον Διόνυσο, τη Νέα Πεντέλη το Βαρνάβα, τα Βίλια, το Κρυονέρι, την Ανοιξη, τις Αφίδνες, τη Δροσιά, το Καπανδρίτι, τη Σταμάτα, τους Θρακομακεδόνες, την Ανθούσα, το Πολυδένδρι, την Εκάλη, τη Φυλή, τη Νέα Ερυθραία, την Οινόη, αλλά και την Κηφισιά, τα Μελίσσια, την Πεύκη, τα Βριλήσσια, το Γραμματικό, την Αγία Παρασκευή, τη Λυκόβρυση και το Μαρούσι.

Οσο για την πόλη της Θεσσαλονίκης και τις γύρω περιοχές: Μεγάλη προσοχή στους πολύ ισχυρούς έως και τοπικά θυελλώδεις βοριάδες που κατά διαστήματα με ολιγόωρες παύσεις θα επικρατήσουν στην περιοχή απο σήμερα (Πέμπτη) το μεσημερι μέχρι και τα ξημερώματα της Κυριακής. Δεν παρκάρουμε αλλά και προσέχουμε τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα!!!

Τέλος, διαφαίνονται επιτέλους και για την Κρήτη μας απο βδομάδα αξιόλογες βροχοπτώσεις και στα ορεινά χιονοπτώσεις..».

ΕΜΥ: Ο καιρός τις επόμενες ημέρες

Ο καιρός την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου

Γενικά αίθριος καιρός με λίγες τοπικές νεφώσεις στη Θράκη, το ανατολικό και νότιο Αιγαίο. Μικρή πιθανότητα ασθενών βροχών στο ανατολικό Αιγαίο. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6, στο βορειοδυτικό Αιγαίο τις πρωινές ώρες 7 με 8 και από το απόγευμα στο νοτιοανατολικό Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα ανατολικά και θα κυμανθεί στα βόρεια από -03 (μείον 3) έως 14 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 01 έως 17 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές και βραδινές ώρες στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά.

Ο καιρός το Σάββατο 27 Ιανουαρίου

Γενικά αίθριος καιρός στις περισσότερες περιοχές της χώρας, με λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες στα βόρεια και ανατολικά. Τοπικές βροχές θα σημειωθούν από το μεσημέρι στη Θράκη και από το απόγευμα στα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου και ασθενείς χιονοπτώσεις στα βόρεια ορεινά κυρίως της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα πελάγη τοπικά 6 μποφόρ, από το μεσημέρι και από τα βόρεια σταδιακά θα ενισχυθούν σε 4 με 6 μποφόρ, στα πελάγη τοπικά 7 και στο βορειοδυτικό Αιγαίο έως 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Θα κυμανθεί στα βόρεια από -04 (μείον 4) έως 13 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από -01 (μείον 1) έως 16 και στη νησιωτική χώρα από 05 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός την Κυριακή 28 Ιανουαρίου

Στην ανατολική χώρα νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας, της Εύβοιας και της Κρήτης. Στη δυτική Ελλάδα ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση, της τάξης των 5 – 6 βαθμών Κελσίου, κυρίως στα ανατολικά. Τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί κατά τόπους παγετός.

Ο καιρός τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου

Στην ανατολική χώρα παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως στην ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας, της Εύβοιας καθώς και στα ορεινά της Κρήτης. Στη δυτική Ελλάδα προβλέπονται λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί, στα δυτικά 3 με 5 μποφόρ, στα ανατολικά 5 με 7 και στο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση στα ανατολικά. Τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός, ο οποίος στα βόρεια θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

Ο καιρός την Τρίτη 30 Ιανουαρίου

Στην ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα νεφώσεις με τοπικές βροχές, ενώ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά, καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της ανατολικής Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στο νότιο Αιγαίο. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί, στα δυτικά 4 με 6 μποφόρ, στα ανατολικά 5 με 7 και στο Αιγαίο τοπικά 8 και πιθανώς 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα και τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός, ο οποίος στα βόρεια θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

Πηγή: protothema.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου