ΤΟΠΙΚΑ

Κίνδυνος για επαγγελματίες να μείνουν χωρίς περίθαλψη

κίνδυνος-για-επαγγελματίες-να-μείνου-1037144

Καμπανάκι χτυπούν επαγγελματίες, ελάχιστη διορία για να κάνουν διακανονισμό

Αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να μείνουν «ξεκρέμαστοι» χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από αρχές Μαρτίου, εάν δεν προβούν προηγουμένως σε διακανονισμό για την αποπληρωμή των οφειλών τους στον ΕΦΚΑ βρίσκονται δεκάδες επαγγελματίες, μικρομεσαίοι και έμποροι, που οφείλουν.

Η ασφαλιστική ικανότητα που διαθέτουν λήγει στις 29 Φεβρουαρίου. Από την επομένη, όσοι δεν έχουν φροντίσει να ρυθμίσουν την αποπληρωμή των ασφαλιστικών τους εισφορών, τουλάχιστον για το 2023, ρισκάρουν να μην έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε γιατρούς.

Η απόφαση αφορά εκείνους που έχουν οφειλές από το 2017 στα ασφαλιστικά ταμεία των ελεύθερων επαγγελματιών (ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ) και που λόγω κορονοϊού είχαν τη δυνατότητα να καλύπτονται ιατροφαρμακευτικά, πληρώνοντας μόνο τη συμμετοχή τους για την ασφαλιστική ικανότητα.

«Οι επαγγελματίες που οφείλουν δεν είναι μπαταχτσήδες. Στην πλειοψηφία, τα χρέη αυτά αφορούν στους μικρούς και πολύ μικρούς που δεν έχουν την απαραίτητη ρευστότητα για να μπορούν να ανταπεξέλθουν εγκαίρως στην αποπληρωμή του ΕΦΚΑ», σχολίασε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ το μέλος της διοίκησης της ΟΕΒΕΜ Κώστας Πελεκούδας.

Αν μάλιστα, κατά τον ίδιο, δεν είχε καταργηθεί η ρύθμιση των 120 δόσεων, η εικόνα θα ήταν πολύ καλύτερη σήμερα.

Ο κ. Πελεκούδας μάλιστα παρέπεμψε στην επίσημη πρόταση που έχουν υποβάλλει τα συνδικαλιστικά όργανα για την επαναφορά της προηγούμενης ρύθμισης, παράλληλα με το «κούρεμα» των προσαυξήσεων και των τελών, ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε εκείνους που οφείλουν να αποπληρώσουν σταδιακά.

«Με την ακρίβεια, εισαγόμενη ή μη, να «καλπάζει», τις πρώτες ύλες στα ύψη, τα τιμολόγια του ρεύματος να πιάνουν ταβάνι, τις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων περισσότερες από ποτέ, τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς να είναι στον «αέρα», τα ταμειακά διαθέσιμα των επιχειρήσεων να έχουν στερεύσει, οι περισσότεροι επαγγελματίες δυστυχώς κάθε μήνα μπαίνουν στη διαδικασία να επιλέγουν ποιες υποχρεώσεις θα καλύψουν πρώτες», σχολίασε επίσης ο ίδιος.

Οι επαγγελματίες αισθάνονται πως βρίσκονται κυριολεκτικά με το «πιστόλι στον κρόταφο», καθώς σε κάθε επικοινωνία με τον τοπικό ΕΦΚΑ σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουν, τους μεταφέρεται πως θα πρέπει να φροντίσουν είτε να αποπληρώσουν είτε να ρυθμίσουν τις ασφαλιστικές εισφορές των προηγούμενων ετών. Τους δίνεται η δυνατότητα ρύθμισης έως 24 δόσεις μέχρι τις 31 Ιανουαρίου, χρονικό διάστημα που θεωρείται ασφυκτικό για τους ίδιους, αφού την ίδια περίοδο τρέχουν και άλλες υποχρεώσεις.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου