ΤΟΠΙΚΑ

Πλήγμα για το Erasmus ο κορονοϊός

πλήγμα-για-το-erasmus-ο-κορονοϊός-103713

Ο αντίκτυπος της πανδημίας στις φοιτητικές ανταλλαγές στην Ευρώπη αφορά σε ακύρωση προγραμμάτων, απώλεια επιδοτήσεων, ακόμη και σε φυλετικές διακρίσεις!

Το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού στην Ευρώπη βρήκε χιλιάδες φοιτητές σε κινητικότητα στο πλαίσιο προγραμμάτων Erasmus. Η καραντίνα, οι απαγορεύσεις στις μετακινήσεις από χώρα σε χώρα, αλλά και στο εσωτερικών τους, το πάγωμα της οικονομικής δραστηριότητας επηρέασαν τους φοιτητές, που συμμετέχουν σε προγράμματα φοιτητικών ανταλλαγών στην Ευρώπη, τα γνωστά Erasmus.

Φοιτητές βρέθηκαν εγκλωβισμένοι μακριά από τις πατρίδες τους, άλλοι αντιμετώπισαν ακόμη και διακρίσεις λόγω της εθνικότητάς τους. Ο αντίκτυπος της πανδημίας του κορονοϊού στους διεθνείς φοιτητές, των οποίων οι σπουδές σε πολλές περιπτώσεις έχουν ακυρωθεί, διακοπεί ή αναβληθεί, συζητήθηκε στη διάρκεια webinar με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 20 Μαρτίου.

Ερευνα σε 22.000 φοιτητές

Προκειμένου να αποτυπωθούν οι εμπειρίες των σπουδαστών και των εκπαιδευομένων σε όλη την Ευρώπη όσον αφορά στον αντίκτυπο του COVID-19 στην εμπειρία κινητικότητας τους, το Erasmus Student Network (ESN) έχει συντάξει μια ερευνητική έκθεση σχετικά με το θέμα. Στηρίζεται σε μια έρευνα στην οποία 22.000 διεθνείς φοιτητές και εκπαιδευόμενοι στην Ευρώπη παρείχαν πληροφορίες σχετικά με τις εμπειρίες τους. Η έρευνα έγινε με τη μορφή ερωτηματολογίων στα οποία καταγράφονται οι δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι διεθνείς φοιτητές με το ξέσπασμα της πανδημίας.

Η έκθεση στοχεύει να υποστηρίξει τους υπεύθυνους για τη χάραξη πολιτικής για να προβούν σε αποφάσεις βασισμένες σε τεκμήρια και για την αλλαγή της επικοινωνίας τους, προκειμένου να απαντήσει στις μείζονες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι σπουδαστές κατά την περίοδο ανταλλαγής τους σε ξένες χώρες.

Ο κορονοϊός έφερε… διακρίσεις

Ενα από τα βασικότερα συμπεράσματα της μεγάλης έρευνας που έγινε αφορά στις διακρίσεις σε βάρος τους που δέχθηκαν φοιτητές λόγω της εθνικότητάς τους. Η τραγωδία που εξελίσσεται στην Ιταλία είχε ως αποτέλεσμα και οι Ιταλοί φοιτητές να αντιμετωπίζονται ως πιθανοί φορείς του νέου κορονοϊού και αντιμετώπισαν διακρίσεις!

Ορισμένα από τα βασικά πορίσματα της έρευνας όπως καταγράφονται είναι τα εξής:

  • Σχεδόν τα δύο τρίτα των περιόδων κινητικότητας των σπουδαστών συνεχίστηκαν. Το ένα τέταρτο αυτών ακυρώθηκε.
  • Το ποσοστό των σπουδαστών που παρέμειναν στον προορισμό ανταλλαγής τους μειώθηκε σταδιακά κατά τη διάρκεια της έρευνας.
  • Το 37,5% των φοιτητών αντιμετώπισε τουλάχιστον ένα σημαντικό πρόβλημα που σχετίζεται με την ανταλλαγή του. Το πιο συνηθισμένο ήταν η απώλεια μεταφοράς πίσω στην πατρίδα τους, ακολουθούμενο από προβλήματα στέγασης και προβλήματα πρόσβασης σε βασικές ανάγκες όπως τα τρόφιμα και τα προϊόντα υγιεινής.
  • Το 24% των Ιταλών φοιτητών και το 19% των Ασιατών φοιτητών αντιμετώπισαν διακρίσεις λόγω εθνικότητας, είτε σε μεγάλο βαθμό, είτε σε πολύ μεγάλο βαθμό.
  • Το 7% των φοιτητών ανέφερε ότι δεν θα λάβει καμία επιχορήγηση για τις σπουδές του. Το 24% ανέφερε ότι θα κρατήσει την επιχορήγηση, εν μέρει ή πλήρως. Η πλειονότητα των φοιτητών δεν γνωρίζει τι θα συμβεί με τις επιχορηγήσεις.
  • Οι μισοί από τους φοιτητές των οποίων η κινητικότητα συνεχίστηκε έχουν μεταφερθεί σε ηλεκτρονικές τάξεις. Το 34% από αυτούς μεταφέρθηκε σε μερικώς ηλεκτρονικές ή μερικώς αναβληθείσες τάξεις.
  • Τα τρία τέταρτα των φοιτητών, των οποίων η κινητικότητα ακυρώθηκε, έλαβαν στήριξη από τα πανεπιστήμια της πατρίδας τους. Η πιο κοινή μορφή υποστήριξης που αναφέρθηκε ήταν σχετική με τα μαθήματα και το ακαδημαϊκό πρόγραμμα.

Ασφαλής η Θεσσαλία

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του τοπικού τμήματος του ESN, Κωνσταντίνο Στρουμπούλη, ο κορονοϊός επηρέασε ώς ένα βαθμό και τους διεθνείς φοιτητές που με το ξέσπασμα της πανδημίας βρίσκονταν στις τέσσερις θεσσαλικές πόλεις όπου λειτουργούν τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Φαίνεται όμως ότι τα έγκαιρα κυβερνητικά μέτρα που περιόρισαν τη διασπορά του κορονοϊού και ο μικρός αριθμός κρουσμάτων σε πανθεσσαλικό επίπεδο κατέστησαν τη Θεσσαλία ασφαλή για τους ξένους φοιτητές, που στην πλειονότητά τους παρέμειναν στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον κ. Στρουμπούλη, στη Θεσσαλία ισχύουν τα εξής βάσει των στοιχείων του τοπικού τμήματος του ESN:

  • Στον Βόλο από τους 40 φοιτητές επέστρεψαν στη χώρα τους 15.
  • Στη Λάρισα από τους 37 φοιτητές επέστρεψαν στη χώρα τους 8 και οι υπόλοιποι συνεχίζουν να διαμένουν στη φοιτητική εστία της πόλης.
  • Στα Τρίκαλα και στην Καρδίτσα από τους 4 φοιτητές έχουν επιστρέψει όλοι στη χώρα τους, με πιθανότητα όμως να επιστρέψουν στην Ελλάδα.
  • Συνολικά στη Θεσσαλία από τους 81 (40 στον Βόλο και 41 στις υπόλοιπες πόλεις) παρέμειναν 58 φοιτητές.

«Το Erasmus Student Network είναι προετοιμασμένο να βοηθήσει τους φοιτητές που αντιμετωπίζουν δυσκολίες σε περιόδους κρίσης και καλεί τους εκπροσώπους των Πανεπιστημίων, των Εθνικών Μονάδων, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και άλλων ενδιαφερομένων να διαβάσουν την έκθεση και να ακολουθήσουν τις εκδοθείσες συστάσεις», αναφέρει ο κ. Στρουμπούλης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου