ΤΟΠΙΚΑ

Ακίνητα «ρημάζουν» αναξιοποίητα στη Μαγνησία

ακίνητα-ρημάζουν-αναξιοποίητα-στη-1035332

Στις καλένδες το σχέδιο αξιοποίησης φιλέτων που ανήκουν στον ΕΦΚΑ

Στη Μαγνησία συνολικά ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης διαθέτει 11 ακίνητα, συνολικού εμβαδού 9.615 τετραγωνικών μέτρων, σύμφωνα με μελέτη που έγινε πριν από πέντε περίπου χρόνια, με την πρόβλεψη να αποτελέσει «μπούσουλα» για την αξιοποίηση αυτής της ακίνητης περιουσίας, της οποίας η αντικειμενική αξία ξεπερνά τα 9,5 εκατ. ευρώ, προς όφελος του φορέα και κατ’ επέκταση των ασφαλισμένων.

Κατά καιρούς η εκάστοτε πολιτική ηγεσία του υπουργείου εργασίας στο οποίο εντάσσεται οργανικά ο ΕΦΚΑ προβαίνει σε ανακοινώσεις περί αξιοποίησης των ακινήτων του, όμως μέχρι σήμερα δεν κουνιέται φύλλο.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ορισμένες από τις εκτάσεις τοπικά «ρημάζουν» στην κυριολεξία, αφού οικόπεδα φιλέτα σε περιοχές όπως οι Αγιοι Ανάργυροι έχουν μετατραπεί σε απέραντα πάρκινγκ ιδιωτών, ενώ διαμερίσματα που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν παραμένουν «κλειδαμπαρωμένα», άνευ λόγου και αιτίας.

Για την αξιοποίηση των ακινήτων είχε συσταθεί εταιρεία ειδικού σκοπού, η οποία όμως μέχρι σήμερα δεν έχει παρουσιάσει κανένα συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο.

Τα συνδικαλιστικά όργανα των εργαζομένων στον ΕΦΚΑ Βόλου όποτε επιχείρησαν να αντλήσουν περισσότερες πληροφορίες για το θέμα «έπεσαν σε τοίχο» και η κατάσταση παραμένει στάσιμη. Σημειωτέον πως διαχρονικά οι εργαζόμενοι διατηρούσαν και συνεχίζουν επιφυλάξεις στο ενδεχόμενο αξιοποίησης αυτών των ακινήτων, τονίζοντας πως «η περιουσία του ΕΦΚΑ ανήκει στους ασφαλισμένους και πως το υπουργείο εργασίας δεν θα πρέπει να διαχειριστεί το συγκεκριμένο θέμα στην κατεύθυνση της εξασφάλισης μόνο ρευστότητας».

Τα περισσότερα από τα ακίνητα στη Μαγνησία περιήλθαν στον ΕΦΚΑ από το πρώην ΙΚΑ και τον πρώην ΟΑΕΕ.

Στην ακίνητη περιουσία περιλαμβάνονται οικόπεδα, όπως ένα στην οδό Ι. Καρτάλη 24 με αντικειμενική αξία 351.135,94 ευρώ, δύο στην Αγριά, με αντικειμενική αξία το ένα 392.781,80 ευρώ και το δεύτερο 227.963,16 ευρώ.

Ακόμη στο «χαρτοφυλάκιο» ακινήτων υπάρχει ένα οικόπεδο επίσης ιδιόκτητο στην οδό Κύπρου, εμβαδού 3602 τ.μ, η αντικειμενική αξία του οποίου έχει υπολογιστεί στα 672.941,63 ευρώ, ένα οικόπεδο στην οδό Ζαλόγγου- Οικονόμου εμβαδού 1.741 τ.μ, ιδιοκτησίας του πρώην ΟΑΕΕ με αντικειμενική αξία 770.295 ευρώ, το κτίριο που στέγαζε το περιφερειακό γραφείο ΤΣΑΥ Βόλου στην Δαλεζίου 1, ένα διαμέρισμα στην οδό Αντωνοπούλου 1 εμβαδού 351 τ.μ με αντικειμενική αξία 68.586 ευρώ, το ακίνητο που λειτουργούσε το ταμείο μηχανικών (ΤΣΜΕΔΕ) με εμβαδό 438 τ.μ και αντικειμενική αξία 145.846,66 ευρώ, το κτίριο του ΟΑΕΕ στη Ροζού που η αντικειμενική του αξία υπολογίζεται στα 455.330,40 ευρώ, το κτίριο του πρώην ΙΚΑ στην οδό Θρακών 2.286 τ.μ με αντικειμενική αξία στα 5.098,501,09 ευρώ, το κτίριο του ΙΚΑ, δίπλα στο πρώην δημαρχείο της Νέας Ιωνίας, όπου σήμερα λειτουργεί το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας, που είναι 2.022 τ.μ και η αντικειμενική αξία υπολογίζεται στα 662,274 ευρώ, ένα ισόγειο γραφείο στην οδό Κοραή που ανήκει στον ΟΑΕΕ και η αντικειμενική του αξία έχει καταγραφεί στα 75.240 ευρώ κ.α..

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου