ΤΟΠΙΚΑ

«Μαχαίρι» σε επιδόματα – Να επανέλθουν ζητεί το Εργατικό Κέντρο Βόλου

μαχαίρι-σε-επιδόματα-να-επανέλθου-1033810

Ψυχρολουσία για ανέργους που ανακουφίζονταν και μένουν με άδεια χέρια

Μία δυσάρεστη έκπληξη θα δοκιμάσουν άνεργοι που ήταν δικαιούχοι ειδικών επιδομάτων της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης καθώς με υπουργικές αποφάσεις παραμονές του νέου έτους αποφασίστηκε να αποτελέσουν παρελθόν.

Πρόκειται για τρία επιδόματα που πρόσφεραν ανακούφιση σε δεκάδες ανέργους, όπως είναι το επίδομα επίσχεσης εργασίας, το ειδικό επίδομα στους ανέργους μετά την λήξη της τακτικής επιδότησης και το ειδικό βοήθημα που καταβαλλόταν μετά την τρίμηνη παράταση στο μητρώο ανέργων.

Το ειδικό βοήθημα που δινόταν μετά τη λήξη της τακτικής επιδότησης ανεργίας σε όλους όσοι διατηρούσαν την ιδιότητα του ανέργου εφόσον παρέμεναν εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων επί έναν μήνα μετά τη λήξη της τακτικής επιδότησης ανεργίας διαμορφωνόταν στα 249,08 ευρώ.

Το ειδικό βοήθημα μετά την τρίμηνη παραμονή στο μητρώο ανέργων που μπορούσαν να το λάβουν μέχρι και τρεις φορές μέσα στο ίδιο ημερολογιακό έτος διάφορες κατηγορίες ανέργων. Αντιστοιχούσε σε 15 ημερήσια επιδόματα προσαυξανόμενο κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος και υπολογιζόταν στα 284,7 ευρώ.

Αναφορικά με το ειδικό βοήθημα λόγω επίσχεσης εργασίας ή διακοπής εργασιών είχαν δικαίωμα να το πάρουν οι ασφαλισμένοι που δεν συγκέντρωναν προϋποθέσεις τακτικής επιδότησης σε περίπτωση διακοπής των εργασιών της επιχείρησης-εκμετάλλευσης και αδυναμίας για οποιοδήποτε λόγο καταγγελίας της σύμβασης εργασίας από τον εργοδότη ή σε περίπτωση άσκησης από τον μισθωτό του δικαιώματος της επίσχεσης εργασίας.

«Πρόκειται για μία απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας που ελήφθη παραμονές Πρωτοχρονιάς και αυτό είναι απαράδεκτο. Δεν είναι δυνατόν να μπαίνουν όλα στη λογική των αριθμών. Όταν μιλάμε για επιδόματα που λαμβάνουν άνεργοι, θα έπρεπε η Πολιτεία να είναι πιο προσεκτική», σχολίασε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βόλου Θανάσης Παπαδημόπουλος.

«Το ελάχιστο που έχει να κάνει το υπουργείο Εργασίας είναι να επαναφέρει τα επιδόματα και μάλιστα προσαυξημένα, διότι εξαιτίας της ακρίβειας και του πληθωρισμού άνεργοι και μισθωτοί βιώνουν μία πολύ δύσκολη περίοδο και δε μπορούν να ανταπεξέλθουν» πρόσθεσε ο κ. Παπαδημόπουλος.

Να σημειωθεί πως οι περισσότεροι δικαιούχοι των προαναφερθέντων επιδομάτων δεν έχουν ακόμη ενημερωθεί για το «μαχαίρι» στις συγκεκριμένες παροχές. Η ψυχρολουσία που θα υποστούν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, αφού στη διάρκεια αναζήτησης δουλειάς τα συγκεκριμένα επιδόματα αποτελούσαν μία σχετική οικονομική ενίσχυση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ η σχετική εγκύκλιος έφτασε στα γραφεία του Κέντρου Απασχόλησης της ΔΥΠΑ Βόλου, μετά την έλευση της νέας χρονιάς. Επίσης από την κεντρική υπηρεσία ενημερώθηκε το προσωπικό ότι οι αιτήσεις των καταργημένων επιδομάτων δεν είναι πλέον διαθέσιμες στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες, ενώ οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν από τις 29.12.2023 και μετά είναι εκ των πραγμάτων απορριπτέες.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου