ΤΟΠΙΚΑ

Βολιώτες μαθητές που διακρίθηκαν στον Διαγωνισμό Αστρονομία [photos]

βολιώτες-μαθητές-που-διακρίθηκαν-στο-103369

Πανελλήνια πρωτιά για Βολιώτη μαθητή στον 23ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Αστρονομίας και Διαστημικής. Πρόκειται για τον μαθητή του 5ου Γυμνασίου Βόλου, Ελευθέριο Φιλίππου, που έλαβε την υψηλότερη βαθμολογία στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού «Αρίσταρχος», και που πήρε πρώτος το εισιτήριο για την τρίτη και τελική φάση του διαγωνισμού. Στον τελικό προκρίθηκαν έξι ακόμη μαθητές του Βόλου.

Ο Λευτέρης Φιλίππου αγάπησε την αστρονομία από πολύ μικρή ηλικία. «Ασχολούμαι με την αστρονομία από τότε που ήμουν στη Δ’ τάξη του δημοτικού. Μάλιστα έχω αποφοιτήσει από τη σχολή αστρονομίας της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος του Βόλου. Η εταιρεία επιτελεί πραγματικά πολύ μεγάλο έργο για τη διάδοση της αστρονομίας και μάλιστα εθελοντικά», παρατηρεί ο μαθητής που συνεχίζει να παρακολουθεί σεμινάρια, διαλέξεις αλλά και να λαμβάνει μέρος σε αστροπαρατηρήσεις.

«Μέσω της αστρονομίας μπορώ να μάθω περισσότερα για τον κόσμο που μας περιβάλλει. Θα έπρεπε να είναι βασικό μάθημα στο σχολείο, όπως η γεωγραφία. Δυστυχώς όμως έχει καταργηθεί. Στην αρχαία Ελλάδα όμως η αστρονομία ήταν ένα από τα βασικά μαθήματα», προσθέτει ο Λευτέρης Φιλίππου, που έχει όνειρο να γίνει αστροφυσικός. «Αν δεν το πετύχω θα είμαι πάντα ερασιτέχνης αστρονόμος», αναφέρει ο ίδιος.

Ο Λευτέρης Φιλίππου από το 5ο Γυμνάσιο Βόλου

Ο διαγωνισμός και συγκεκριμένα η δεύτερη φάση «Αρίσταρχος» διεξήχθη στις 3 Φεβρουαρίου, στον Βόλο, από την Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος. Ο Ελευθέριος Φιλίππου μαθητής του 5ου Γυμνασίου Βόλου σημείωσε την υψηλότερη επίδοση, πρώτευσε και προκρίθηκε στον τελικό.

Ο Εκτορας - Ιωάννης Βάσιλας από το 3ο Γυμνάσιο Βόλου

Εισιτήριο για τον τελικό έλαβαν επίσης οι μαθητές του γυμνασίου Εκτορας – Ιωάννης Βάσιλας από το 3ο Γυμνάσιο Βόλου, Βασίλης Μηλαράς από το 4ο Γυμνάσιο Ν. Ιωνίας και Κωνσταντίνα Ρασβάνη από το 5ο Γυμνάσιο Βόλου. Προκρίθηκαν και οι μαθητές λυκείου: Αργύρης Γιαννίσης – Μανές από το Μουσικό Λύκειο Βόλου, Χρίστος Σιάσος από το 2ο Λύκειο Βόλου και Νικόλαος – Μάριος Ζαχαρός από το 2ο Λύκειο Βόλου.

Σύμφωνα με την Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος, «ο μαθητής του Γυμνασίου Βασίλειος Μηλαράς θα ερχόταν μεταξύ των πρώτων εάν συμμετείχε και στην πρώτη φάση του διαγωνισμού, οπότε θα έπαιρνε 3 – 4 μονάδες μπόνους, που πήραν οι άλλοι μαθητές».

Ο Βασίλης Μηλαράς από το 4ο Γυμνάσιο Ν. Ιωνίας

Ολοι οι μαθητές που διακρίθηκαν φοιτούν ή αποφοίτησαν από την τριετούς φοιτήσεως Σχολή Αστρονομίας, που λειτουργεί στον Βόλο εδώ και 8 χρόνια, από το 2011 και φέτος έχει εγγεγραμμένους πάνω από 100 μαθητές, που αποτελεί νέο ρεκόρ εγγραφών.

Η Κωνσταντίνα Ρασβάνη από το 5ο Γυμνάσιο Βόλου

Ο συνολικός αριθμός των μαθητών που έλαβαν μέρος στον εν λόγω διαγωνισμό ήταν 102 μαθητές γυμνασίου και 84 λυκείου. Ο αριθμός αυτός, αν και μικρός, θεωρείται ικανοποιητικός από την Εταιρεία, «δεδομένου ότι το μάθημα της Αστρονομίας έχει καταργηθεί πλήρως από τα σχολεία και δεν διδάσκεται σε καμιά τάξη. Παρά ταύτα υπάρχουν πάρα πολλοί μαθητές που έχουν αστρονομικά και διαστημικά ενδιαφέροντα, διαβάζουν μόνοι τους προμηθευόμενοι τα βιβλία της Εταιρείας, αλλά και άλλα βιβλία και συμμετέχουν στους διαγωνισμούς Αστρονομίας».

Ο Αργύρης Γιαννίσης - Μανές από το Μουσικό Λύκειο Βόλου

Σημειώνεται ότι η τρίτη και τελευταία φάση «Ίππαρχος» του 23ου Διαγωνισμού Αστρονομίας και Διαστημικής θα διεξαχθεί την Κυριακή 11η Μαρτίου, στις 12 το μεσημέρι, στο αμφιθέατρο του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Γεωργίου Καρτάλη 72 – Ροζού, πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο), όπου θα διαγωνισθούν οι 19 μαθητές του Γυμνασίου και οι 29 μαθητές του Λυκείου, που πέτυχαν στους προηγούμενους διαγωνισμούς «Εύδοξο» και «Αρίσταρχο».

Ο Χρίστος Σιάσος από το 2ο Λύκειο Βόλου

Οι μαθητές αυτοί προέρχονται από κάθε γωνιά της Ελλάδος, από την Καστοριά μέχρι την Κάλυμνο και από το Μεσολόγγι μέχρι το Κιλκίς. Οι πιο πολλοί επιτυχόντες, όμως, προέρχονται από τη Ναύπακτο (9 μαθητές), όπου ο καθηγητής Αργύριος Δρίβας έχει δημιουργήσει έναν πολύ καλόν αστρονομικό πυρήνα και από τον Βόλο (7 μαθητές), όπου οι μαθητές εκπαιδεύονται στη Σχολή Αστρονομίας, όπως ελέχθη.

Ο Νικόλαος - Μάριος Ζαχαρός από το 2ο Λύκειο Βόλου

Στο τέλος του διαγωνισμού η Εταιρεία θα δεξιωθεί όλους τους μαθητές με τους γονείς και τους καθηγητές τους που θα τους συνοδεύουν, στο προαύλιο του Οικονομικού Πανεπιστημίου.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου