ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Δείχνει τα δόντια του ο «Φίλιππος» ~ Σε λευκό κλοιό και οι Βόρειες Σποράδες

δείχνει-τα-δόντια-του-ο-φίλιππος-σε-103304

Ακατάπαυστα χιόνιζε από προχθές το βράδυ στο Πήλιο – Ξεπέρασε τα δύο μέτρα το ύψος του χιονιού στην κορυφή

Στον κλοιό της κακοκαιρίας με την κωδική ονομασία «Φίλιππος» για πέμπτη μέρα χθες η Μαγνησία, με το ύψος του χιονιού στην κορυφή του Πηλίου να ξεπερνά τα δύο μέτρα. Στο μέτωπο της κακοκαιρίας χθες η Ανατολική Μαγνησία, με Πήλιο και Βόρειες Σποράδες να δέχονται μεγάλη ποσότητα χιονιού.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Με τη σταδιακή ύφεση των φαινομένων να αναμένεται από σήμερα το απόγευμα, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προγνώσεις, το ανελέητο «σφυροκόπημα» του χιονιά συνεχίζεται.

Συνολικά 60 μηχανήματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, με το ανάλογο έμψυχο δυναμικό, επιχειρούσαν χθες σε όλο το μέτωπο της κακοκαιρίας, προκειμένου να διατηρηθεί ανοιχτό το οδικό δίκτυο.

Σύμφωνα με δήλωση της αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και Σποράδων Δωροθέας Κολυνδρίνη στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, το ύψος του χιονιού στο χιονοδρομικό άγγιζε χθες τα 2,40 μέτρα, φθάνοντας μέχρι τα καρεκλάκια στο λιφτ, για να σημειώσει ότι από προχθές το βράδυ δεν σταμάτησε να χιονίζει.

Από το Τρίκερι και την Πορταριά, μέχρι την Τσαγκαράδα χιόνιζε ακατάπαυστα, με το οδικό δίκτυο να παραμένει ανοιχτό, χωρίς να σημειωθούν ιδιαίτερα προβλήματα.

Στο Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου, ενός των οικισμών, συγκεκριμένα σε Μούρεσι και Τσαγκαράδα, το ύψος του χιονιού έφτασε χθες το 1 μέτρο. Σύμφωνα με μαρτυρία κατοίκων, στις πιο απομακρυσμένες περιοχές, ξεπέρασε το 1 μέτρο. Κάτοικος στη συνοικία Περαχώρας στη Ζαγορά, ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι το χιόνι έφτασε το 1,20 μέτρο.

Ισχυρή χιονόπτωση και στον Δήμο Νοτίου Πηλίου, με τον αντιδήμαρχο Δημήτρη Παρρισιάδη να αναφέρει ότι το ύψος του χιονιού εντός των οικισμών υπολογιζόταν χθες σε 40 περίπου εκατοστά, με το λευκό «μέτωπο» να φτάνει μέχρι τη θάλασσα, στο τμήμα που έχει προβολή στο Αιγαίο.

Σε διαρκή ετοιμότητα και ο Δήμος Βόλου, με το χιονισμένο τοπίο να εκτείνεται από την Κάπουρνα και το Φυτόκο, μέχρι το Κεντρικό Πήλιο, τη Δράκεια και τον Αγιο Λαυρέντιο. Οπως ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Απόστολος Μαλαματίνης, η κατάσταση επιφυλακής συνεχίζεται.

Δεν αντιμετώπισαν προβλήματα οι Δήμοι Αλμυρού και Ρήγα Φεραίου, ενώ διατηρείται το χιονισμένο τοπίο σε Οθρυ, Ανάβρα, Κερασιά, Κεραμίδι και Βένετο.

Ανοιχτό το χιονοδρομικό

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου σήμερα Κυριακή 13 Μαρτίου θα είναι ανοιχτό, μετά από μεγάλη προσπάθεια του προσωπικού, λόγω του ότι το χιόνι είχε σκεπάσει τα lift, από τις 09:00 έως τις 16:00, με Πήλιο 1,2,3 ανοικτά και όλες τις πίστες ανοικτές.

«Οι δρόμοι είναι ανοικτοί αλλά εφιστάται η προσοχή σε όλους τους επισκέπτες να έχουν μαζί τους αλυσίδες και να προσέχουν τον παγετό σε ορισμένα σημεία ιδιαίτερα τις πρωινές ώρες που οι θερμοκρασίες είναι κάτω του μηδενός. Η Διοίκηση περιμένει τον κόσμο να απολαύσει το φρέσκο χιόνι και τις πίστες» υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Χιόνισε στα νησιά

Εντονη χιονόπτωση σημειώθηκε χθες στη Σκιάθο, με το φαινόμενο να εκδηλώνεται τις πρώτες πρωινές ώρες, καλύπτοντας τα ορεινά σημεία με «χιόνι μέχρι το γόνατο» σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Γιάννη Γιαννίτση. Στις υπόλοιπες περιοχές του νησιού, άγγιξε τα 15 εκατοστά. Πτώσεις δέντρων σημειώθηκαν στον δρόμο προς το μοναστήρι της Παναγίας Εικονίστριας και στην περιοχή Πλαγιά προς το Κάστρο, με το πρόβλημα να αντιμετωπίζεται άμεσα.

Στο μέτωπο του χιονιά και η γειτονική Σκόπελος, με τον αντιδήμαρχο Αριστείδη Βούλγαρη να αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι η χιονόπτωση ξεκίνησε στις 2 χθες τα ξημερώματα, χωρίς να σημειωθούν, ωστόσο, ιδιαίτερα προβλήματα. Στη Γλώσσα, ειδικότερα, το ύψος του χιονιού εντός του οικισμού άγγιξε τα 20 εκατοστά, με τον κεντρικό οδικό άξονα Λουτρακίου – Σκοπέλου να διατηρείται ανοιχτός.

Στην Αλόννησο η χιονόπτωση σημειώθηκε από τις πρώτες πρωινές ώρες χθες, το ύψος χιονιού υπολογίζονταν στα 10 – 15 εκατοστά εντός των οικισμών, με τα μηχανήματα Δήμου και Περιφέρειας να διατηρούν ανοιχτό το οδικό δίκτυο, σύμφωνα με την ενημέρωση του δημάρχου Πέτρου Βαφίνη. Δήμος, Αστυνομία, Πυροσβεστική και Λιμενικό παρέμεναν σε επιφυλακή, όπως και στις άλλες περιοχές.

Συστάσεις της Περιφέρειας για παγετό

Συστάσεις προς τους αγρότες και κτηνοτρόφους εξέδωσαν, στο μεταξύ, οι Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Θεσσαλίας εν όψει του ισχυρού παγετού (-5 βαθμοί Κελσίου) που αναμένεται να σημειωθεί στην περιοχή, σύμφωνα με το δελτίο πρόγνωσης καιρού της ΕΜΥ. Με ανακοινώσεις τους οι αρμόδιες Διευθύνσεις προειδοποιούν:

Συστάσεις σε αγρότες

Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες είναι πιθανόν να προκαλέσουν ζημιές στις αμυγδαλιές που έχουν ανθίσει καθώς και στις βερικοκιές. Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας συστήνει εφαρμογή 2,5% μελάσας όπου υπάρχει δυνατότητα ή εφαρμογή χαλκού. Οι καλλιεργητές με ίδια πομόνα μπορούν να κάνουν χρήση νερού καθ όλη τη διάρκεια της νύχτας αφήνοντας ανοιχτά τα μπεκάκια, ή γενικότερα κατάκλιση εδάφους με νερό. Συστήνεται τέλος η χρήση ειδικών σκευασμάτων προστασίας από ήπιο παγετό που κυκλοφορούν τα τελευταία χρόνια στην αγορά. Όλες οι παραπάνω ενέργειες έχουν την δυνατότητα να μετριάσουν κατά 2 έως 3 βαθμούς τη θερμοκρασία, γεγονός που μπορεί να αποβεί καθοριστικό και σωτήριο για την προστασία της αγροτικής παραγωγής.

Συστάσεις σε κτηνοτρόφους

Ενόψει παγετού όπως επίσης και άλλων δυσμενών καιρικών φαινομένων του χειμώνα που επιφέρουν συνθήκες αποκλεισμού των ζώων στις εκτροφές και τα υποβάλλουν σε καταστάσεις στρες, οι κτηνοτρόφοι καλούνται να εξασφαλίσουν τις παρακάτω προϋποθέσεις προστασίας των ζώων τους:

  • Συγκέντρωση των ζώων εντός προφυλαγμένων χώρων
  • Κάλυψη των μεγάλων ανοιγμάτων των εγκαταστάσεων με χοντρό νάιλον, ειδικά σε αυτά των βορινών πλευρών των εγκαταστάσεων
  • Εξασφάλιση των ζώων της εκτροφής τους με επαρκή τροφή και ενίσχυση του σιτηρεσίου σε ενεργειακή απόδοση
  • Εξασφάλιση της παροχής νερού στην κατάλληλη θερμοκρασία 7 έως 17 βαθμούς Κελσίου, με τη διαρκή παρακολούθηση στη διάρκεια της ημέρας και την προσθήκη ζεστού νερού στις ανοικτές συσκευές και δεξαμενές νερού. Επίσης την κάλυψη των σωληνώσεων νερού με θερμομονωτικά υλικά
  • Εξασφάλιση εφοδιασμού με επαρκή ποσότητα άχυρου για την στρωμνή, είτε στο χώρο κατάκλισης των ζώων, είτε στους χώρους των τοκετών και των νεογέννητων, στους οποίους εάν υπάρχει δυνατότητα θα πρέπει να διατηρείται η κατάλληλη θερμοκρασία με θερμοπομπούς ( λάμπες υπέρυθρης ακτινοβολίας). Η στρωμνή πρέπει να διατηρείται στεγνή με συνεχή προσθήκη άχυρου ώστε να υποβοηθείται η θερμορύθμιση του σώματος των ζώων
  • Οι ζωοτροφές πρέπει να διατηρούντα σε χώρο κλειστό ή να καλύπτονται επαρκώς, ώστε να αποτρέπεται η υγρασία που θα οδηγήσει σε αλλοίωσή τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου