ΤΟΠΙΚΑ

Ενας Κένταυρος στην Αυστραλία ~ Από τα βάθη της καρδίας στις άκρες του διαδικτύου

ενας-κένταυρος-στην-αυστραλία-από-τα-β-103174

Παραμύθι του Αϊγιωργίτη της διασποράς Δημήτρη Προύσαλη στην κεντρική σελίδα ομογενειακού ιστότοπου

Παραμύθια από τα βάθη της καρδιάς βρέθηκαν στις άκρες του διαδικτύου, με έναν Κένταυρο να… ταξιδεύει στη μακρινή Αυστραλία με όχημα τα λαϊκά παραμύθια. Περιήγηση στις μηχανές αναζήτησης του διαδικτύου έφερε απρόσμενη χαρά, αλλά παράλληλα και βαθιά ικανοποίηση στον προφορικό αφηγητή Δημήτρη Προύσαλη, καθώς για άλλη μια φορά η σημαντικότητα των λαϊκών παραμυθιών καθρεφτίστηκε σε ανάρτηση σε διαδικτυακό ιστότοπο της ελληνικής ομογένειας.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Το κείμενο του Αϊγιωργίτη της διασποράς Δημήτρη Προύσαλη, προφορικού αφηγητή, καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου «Παραμύθια και Μύθοι στου Κενταύρου τη ράχη» αλλά και επιστημονικού εκπροσώπου της ομώνυμης ΑΜΚΕ, βρέθηκε να φιλοξενείται στις αναρτήσεις της κεντρικής σελίδας του ομογενειακού ιστοτόπου Anagnostis e-Magazine στην Αυστραλία.

Το συγκεκριμένο λαϊκό παραμύθι με τον τίτλο «Η χρυσή γη της Αιθιοπίας» μιλά για την υπέρμετρη αγάπη, που τρέφουν οι ντόπιοι για τα χώματα της πατρίδας τους.

«Οταν δυο ξένοι μελετητές και ερευνητές καταγράφουν τα πάντα από όσα βλέπουν και εκτιμούν στο πολυετές τους ταξίδι-επίσκεψη στην αφρικανική χώρα, αποφασίζουν να επιστρέψουν στις πατρίδες τους, τότε οι ντόπιοι συνοδοί τους, τους ζητούν τα παπούτσια που φορούν. Εκείνοι ξαφνιασμένοι τους τα δίνουν και βλέπουν τους ντόπιους να βουρτσίζουν με φροντίδα και γνοιάξιμο τις σόλες των παπουτσιών τους. Οταν ξαναπαίρνουν τα παπούτσια τους, ρωτούν όλο απορία για την πράξη αυτή και οι κάτοικοι της Αιθιοπίας απαντούν: «Τούτη η γη μάς θρέφει, σ’ αυτήν ονειρευόμαστε και μεγαλώνουμε τα παιδιά μας, αυτήν ποτίζουμε με τον ιδρώτα μας για να καρπίσει. Εδώ πάνω περπάτησαν οι δικοί μας άνθρωποι πριν από μας, εδώ έχουμε θάψει τους προγόνους μας, τούτη η γη είναι πατέρας, μάνα και αδερφός μας, για μας κάθε κόκκος χώματός της είναι πολύτιμος και δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε μήτε έναν από τα χρυσά χώματά μας…» αναφέρει, μεταξύ, άλλων, το παραμύθι που ταξίδεψε στην άλλη άκρη της Γης.

Η ανάρτηση του αφρικανικού παραμυθιού στην ομογενειακή ιστοσελίδα της μακρινής Αυστραλίας αποτελεί απόδειξη της σημαντικής προσφοράς των λαϊκών ιστοριών, καθώς μεταφέρουν ισχυρά μηνύματα και ταυτόχρονα ενισχύουν τους δεσμούς των απόδημων Ελλήνων. «Οπως οι Αφρικανοί κάτοικοι της Αιθιοπίας τιμούν τη γη τους, έτσι και οι Ελληνες του εξωτερικού κρύβουν μια πολύτιμη αίσθηση της μητροπολιτικής πατρίδας, του χώρου αναφοράς όλων των Ελλήνων, που σε όποια άκρη και να βρεθούν, από ένα καινούργιο μετερίζι, κουβαλούν μέσα τους μια χούφτα Ελλάδα, στα τραγούδια τους, στα παραμύθια τους, στα έθιμα που διατηρούν με περιβάλλοντα πολλές φορές άξενα» αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Αϊγιωργίτης προφορικός αφηγητής.

Αφηγήσεις εκτός συνόρων

Δεν είναι η πρώτη φορά που η φωνή του Κένταυρου ακούγεται εκτός συνόρων με τα λαϊκά παραμύθια, καθώς τα τελευταία αποτελούν ισχυρό όχημα πολιτισμού, ενίσχυσης των δεσμών, αναστοχασμού, εκπαιδευτικού μέσου, αλλά και πολύμορφου διαλόγου με την κοινωνία, την τέχνη, την παράδοση και τους εκπαιδευτικούς χώρους.

Την περασμένη χρονιά ο Πηλιορείτης παραμυθάς εκπροσώπησε τη θεσσαλική μυθολογία αφηγούμενος τον μύθο του βασιλιά Ερυσίχθονα στην Ινδία, σε συνεργασία με τον φορέα «Ακαδημία Αφήγησης Kathalaya» στο διαδικτυακό πρόγραμμα για ενήλικο ακροατήριο Abhilasha Katha-Storytelling for grown ups.

Ο εκπρόσωπος της πηλιορείτικης ΑΜΚΕ «Παραμύθια και Μύθοι στου Κενταύρου τη ράχη» με έδρα τον Αγιο Γεώργιο Νηλείας συμμετείχε την προηγούμενη χρονιά δύο φορές σε φεστιβάλ αφήγησης στη Λεμεσό στην Κύπρο, στο 7ο Φεστιβάλ Αφήγησης και Παραμυθιού Κύπρου-Ιανουάριος 2021 και στο 8ο Φεστιβάλ Αφήγησης ζωντανά τον περασμένο Νοέμβριο.

«Στις δραστηριότητες που εκπορεύονται από το καταστατικό της ΑΜΚΕ συμπεριλαμβάνονται οι πρωτοβουλίες για την προώθηση και διάχυση της αφηγηματικής αναγκαιότητας, οι οποίες αποτυπώνονται σε μια αξιόλογη κινητικότητα με συνεντεύξεις σε όλα τα μέσα» εξηγεί ο ίδιος.

Οι δράσεις του «Κένταυρου» έχουν μια ευρεία ακτίνα, που αφορά επίσης σε επιστημονικές εισηγήσεις σε συνέδρια και ημερίδες, όπως η ημερίδα για την Ποντιακή Λαογραφία στην Κομοτηνή, η οποία πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά τον περασμένο Δεκέμβριο, το Συνέδριο Ψηφιακής Λαογραφίας διαδικτυακά στη Ρόδο τον περασμένο Νοέμβριο, το 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εκπαίδευση και Πολιτισμός στον 21ο αιώνα και άλλα.

Κοινωνικές δράσεις

Από τις δράσεις του «Κενταύρου» δεν λείπουν επίσης αφηγήσεις και συνεργασίες στο πλαίσιο κοινωνικών προγραμμάτων για ευπαθείς ομάδες, όπως η Παγκόσμια Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για την Τυφλοκώφωση, τον Ιούνιο του 2021, «Δράσεις για τη συμπερίληψη» τον περασμένο Δεκέμβριο.

Παράλληλα εντάσσονται ομιλίες για την αφήγηση στον εκπαιδευτικό κόσμο με σύνδεση στα σύγχρονα περιβαλλοντικά προβλήματα (9η Γιορτή Πολυγλωσσίας Δήμου Θεσσαλονίκης), στο πλαίσιο Ευρωπαϊκού Προγράμματος για την Κοινωνιογλωσσική Ανάπτυξη και ομιλία ευαισθητοποίησης των εκπαιδευτικών για την αφήγηση παραμυθιών σχετικών με το περιβάλλον.

Στις πρόσφατες δράσεις εκπαιδευτικού χαρακτήρα πρέπει να αναφερθούν επίσης η σεμιναριακή ομιλία και αφήγηση με το ΚΕΚ Ρόδου-διαδικτυακά Φεβρουάριος 2022, αλλά και η συνεργασία με το 1ο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας Μαγνησίας μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ 2014-2020 με τίτλο: «Από την ιδέα …στο εκτυπωμένο βιβλίο» και ορίζοντα την έκθεση έργων των μαθητών της Α-Β και Γ Λυκείου στο 12ο Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου τον ερχόμενο Αύγουστο.

«Είναι γνωστό πως μέρος του προγράμματος του πηλιορείτικου φεστιβάλ αποτελούν εκτός από τις παραστάσεις αφήγησης και καλλιτεχνικές εκθέσεις, με το τοπικό μαγνησιακό στοιχείο να έχει ιδιαίτερη παρουσία (ΚΔΑΠ Προσφυγικών ΚΕΚΠΑ ΔΙΕΚ Βόλου και ατομικοί καλλιτέχνες Β. Πατσέας, Χρ. Γιαννακόπουλος, Μ. Καραθανάση, Δ. Αργυρίου κ.ά.)» τονίζει ο Δημήτρης Προύσαλης.

Πηγή έμπνευσης για τη Λυρική

Το κείμενο παραμυθιού των ιθαγενών Ινουίτ από βιβλίο του Δημήτρη Προύσαλη, από την ενότητα «Παραμύθια του Κάτω Κόσμου», εκδόσεις Απόπειρα 2007, έγινε αντικείμενο έμπνευσης του άξονα των Κοινωνικών και Εκπαιδευτικών δράσεων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ως μουσικό παραμύθι σε μουσική της Ισμήνης Μπεκ, σε συνεργασία με σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής.

Θετικά απάντησε, στο μεταξύ, η ΑΜΚΕ «Παραμύθια και Μύθοι στου Κενταύρου τη ράχη» σε σχετικές προσκλήσεις, που αφορούσαν αφηγηματικές δράσεις, όπως η Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης-Μάρτιος 2021-διαδικτυακά στα Χανιά Κρήτης και η Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας στη Θεσσαλονίκη, ενώ λειτούργησε για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά από το 2016 τη Λέσχη Αφήγησης Αθήνας, με μορφή ζωντανών και διαδικτυακών συναντήσεων και πανελλήνια συμμετοχή.

Συμμετείχε, επίσης, με επετειακές παραστάσεις στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια της Εθνικής Παλιγγενεσίας σε συνεργασία με τους Δήμους Νοτίου Πηλίου, Καλαμάτας και φορείς εκπαίδευσης. Αξιοσημείωτη είναι ακόμη η εκδοτική δραστηριότητα της ΑΜΚΕ, αφού για την επέτειο του 1821 υποστήριξε την κυκλοφορία τριών ανεξάρτητων βιβλίων: Γ. Βλαχογιάννη «Μνήμη: 1821 Από το καριοφίλι στην πένα. Βίωμα-ιστορία-λογοτεχνία», εκδόσεις Λογότυπο, «Μάχου Υπέρ Πίστεως και Πατρίδος: Αφηγήσεις και ιστορίες για το θρησκευτικό συναίσθημα των Ελλήνων το 1821» -εκδόσεις Αρμός και «Παραμύθια, μύθοι, παραδόσεις και άγνωστες ιστορίες από τον κόσμο του 1821» εκδόσεις Απόπειρα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου