ΤΟΠΙΚΑ

Βουνό… απλήρωτα κοινόχρηστα – Αλαλούμ και γκρίνιες με φόντο τη θέρμανση

βουνό-απλήρωτα-κοινόχρηστα-αλαλού-1031453

Εξελίσσονται σε εφιάλτη διαρκείας για ιδιοκτήτες, αλλά και εταιρείες διαχείρισης

Μπορεί οι θερμοκρασίες στον Βόλο να θυμίζουν… καλοκαίρι, ωστόσο το θέμα της θέρμανσης πιέζει και προκαλεί σε ορισμένες πολυκατοικίες από εντάσεις μέχρι ομηρικούς καβγάδες μεταξύ των ενοίκων, αλλά και μεταξύ ενοίκων και εκπροσώπων εταιρειών διαχείρισης.

Τις καταγγελίες για απλήρωτα κοινόχρηστα που πληθαίνουν συνοδεύει ο εφιάλτης της αποπληρωμής για τους ιδιοκτήτες και τους ενοικιαστές ακινήτων, καθώς επίσης και για τις εταιρείες διαχείρισης πολυκατοικιών, που σε πολλές περιπτώσεις επιβαρύνονται το κόστος και τρέχουν εκ των υστέρων να συγκεντρώσουν τα χρήματα που έχουν πληρώσει για να μην «παγώσουν» νοικοκυριά.

Το πρόβλημα έγινε εντονότερο μετά τις πλημμύρες. Πολλοί ιδιοκτήτες και ενοικιαστές εστίασαν στην αποκατάσταση των ζημιών που είχαν υποστεί τα σπίτια τους, αφήνοντας σε δεύτερη και τρίτη μοίρα την αποπληρωμή κοινοχρήστων, αλλά και την καταβολή της συμμετοχής τους για να επιδιορθωθούν βλάβες σε ανελκυστήρες.

Σε όποιες περιπτώσεις οι εταιρείες διαχείρισης είχαν αποθεματικό, επιλέχτηκε να πληρωθεί το κόστος από εκείνες και στη συνέχει να «λογαριαστούν» με τους ιδιοκτήτες και τους ενοικιαστές διαμερισμάτων. Υπάρχουν όμως και αρκετές πολυκατοικίες όπου ακόμη οι βλάβες δεν έχουν αποκατασταθεί, με αποτέλεσμα εκείνοι ειδικά που διαμένουν στους υψηλότερους ορόφους να υφίστανται μεγάλη ταλαιπωρία.

Προμήθειες με το σταγονόμετρο

Η ακρίβεια που θίγει τα περισσότερα νοικοκυριά, φέρνει περικοπές και αναγκάζει όλο και περισσότερους να αλλάξουν προγραμματισμό.

Ενώ ήδη διανύουμε τον Ιανουάριο αρκετοί ιδιοκτήτες διαχώρισαν τη θέση τους. Έχουν ενημερώσει ότι φέτος δεν θα βάλουν πετρέλαιο θέρμανσης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να προκαλούνται αρρυθμίες στις παραγγελίες, με τους υπαλλήλους των εταιρειών διαχείρισης κοινοχρήστων να αναγκάζονται να κάνουν τους διαιτητές σε ορισμένες περιπτώσεις, καθώς αρκετές γενικές συνελεύσεις στις πολυκατοικίες τέλος του χρόνου, μετατράπηκαν σε ατέρμονη συζήτηση για γερά νεύρα.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση «χαμένοι» είναι οι ένοικοι που ανταποκρίνονται με συνέπεια στις υποχρεώσεις τους, μολονότι κι εκείνοι αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα ακρίβειας, ανατιμήσεων, κ.λ.π..

«Υπάρχουν πάρα πολλά νοικοκυριά που είναι απόλυτα και λένε ότι εμείς δεν πρόκειται να ανάψουμε, οικονομικά δεν μπορούμε να το στηρίξουμε. Από την άλλη υπάρχει κόσμος που έχει μικρά παιδιά, ηλικιωμένους που είναι απαραίτητο. Υπάρχει θέμα», ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η Κωνσταντίνα Παπαϊοικονόμου, από τη γνωστή εταιρεία διαχείρισης «Μηχανογραφική Παπαοικονόμου» στον Βόλο.

«Τα νοικοκυριά που δεν έχουν την οικονομική ευχέρεια λόγω του νέου κύματος ακρίβειας αλλά και λόγω των διαφωνιών μεταξύ των ενοίκων σε μια πολυκατοικία, καθυστερούν αρκετά την εξόφληση των κοινόχρηστων λογαριασμών. «Υπάρχουν δύο κατηγορίες ενοίκων που δεν πληρώνουν. Ένα ποσοστό δεν έχει την οικονομική δυνατότητα, οπότε, είτε καταφεύγουν σε διακανονισμούς είτε οι υπόλοιποι ένοικοι επιβαρύνονται παραπάνω οικονομικά, ενώ ένα άλλο ποσοστό δεν πληρώνει επειδή υπάρχουν προβλήματα και διαφωνίες με τους ένοικους της οικοδομής», εξηγεί η ίδια.

Αρρυθμίες με το επίδομα θέρμανσης

Στο μεταξύ σε πολυκατοικίες που ο διαχειριστής είναι ενοικιαστής ή ιδιοκτήτης το πρόβλημα γίνεται ακόμη πιο έντονο, καθώς παρατηρείται απροθυμία για ανάληψη της διαχείρισης.

Σε αρκετές μάλιστα πολυκατοικίες δεν υπάρχει διαχειριστής καθώς ένοικοι και ιδιοκτήτες διαφωνούν για το ποιος θα αναλάβει την έκδοση ΑΦΜ για την πολυκατοικία, κάτι που είναι απαραίτητο για καταβληθεί το επίδομα θέρμανσης στη συνέχεια.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, απαιτείται να συμφωνήσει το σύνολο της γενικής συνέλευσης της πολυκατοικίας για να μπορέσει ο διαχειριστής να βγάλει ΑΦΜ. Αν δεν καταστεί δυνατό να επέλθει συμφωνία τότε δημιουργείται πρόβλημα.

Πάντως η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για το επίδομα θέρμανσης θα μείνει ανοιχτή έως και τις 19 Ιανουαρίου 2024 και αμέσως μετά θα «τρέξουν» οι έλεγχοι και η διαδικασία προκειμένου το επίδομα θέρμανσης να φανεί ως έκπτωση στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος (έναντι ή εκκαθαριστικό) των δικαιούχων.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου