ΤΟΠΙΚΑ

Στο «κόκκινο» η ατμοσφαιρική ρύπανση

στο-κόκκινο-η-ατμοσφαιρική-ρύπανση-1029296

Πάρτι… ΡΜ2,5 και ΡΜ10 στην ατμόσφαιρα της πόλης καταγράφουν οι σταθμοί της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του δικτύου GreenYourAir

Κόκκινο χτυπά τις τελευταίες ημέρες η ατμοσφαιρική ρύπανση στον Βόλο. Στους σταθμούς μέτρησης της ποιότητας της ατμόσφαιρας, που λειτουργούν τόσο από την Περιφέρεια Θεσσαλίας όσο και από το δίκτυο GreenYourAir καταγράφονται καθημερινά υπερβάσεις των συγκεντρώσεων αιωρούμενων σωματιδίων, με το φαινόμενο της αιθαλομίχλης να είναι αισθητό κυρίως τις βραδινές ώρες.

Στο σύνολο των σταθμών καταγράφονται υπερβάσεις των ανώτατων ορίων συγκεντρώσεων τόσο στα ΡΜ10 όσο και στα ΡΜ 2,5, με τους μέσους όρους να κυμαίνονται ακόμη και τέσσερις φορές πάνω από τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια. Υπάρχουν όμως και ωριαίες καταμετρήσεις που δείχνουν ότι σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, κυρίως τις βραδινές, τα επίπεδα ρύπανσης είναι ακόμη πιο υψηλά.

Σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, λειτουργούν δύο σταθμοί μέτρησης της ποιότητας της ατμόσφαιρας στο Διοικητήριο της Περιφέρειας αλλά και στο πάρκο της Νέας Δημητριάδας.

Για προχθές, Τετάρτη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, οι συγκεντρώσεις ΡΜ10 στην ατμόσφαιρα έφθασαν κατά μέσο όρο στα 52μg σύμφωνα με τον σταθμό στο διοικητήριο και στα 47μg σύμφωνα με τον σταθμό στο πάρκο της Νέας Δημητριάδας. Ωστόσο, στη διάρκεια του 24ωρου υπήρξαν μεγάλες ωριαίες υπερβάσεις. Το όριο για τα ΡΜ10 είναι τα 50μg και καταγράφτηκαν τιμές 93μg και 140μg σε πάρκο Ν. Δημητριάδας και Διοικητήριο αντίστοιχα.

Στα ύψη και τα ΡΜ2,5, τα πιο μικρά σωματίδια, το όριο για τα οποία είναι τα 15μg/m3 σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ο μέσος όρος 24ωρου ήταν βάσει των μετρήσεων, στο πάρκο της Ν. Δημητριάδος τα 37μg και στο Διοικητήριο τα 41μg, οι συγκεντρώσεις όμως στη διάρκεια του 24ωρου έφθασαν στα 81 και 127μg αντίστοιχα.

Η κακή ποιότητα της ατμόσφαιρας στον Βόλο επιβεβαιώνεται και από τις μετρήσεις στο GreenYourAir. Σύμφωνα με τις τιμές που λαμβάνονται από το δίκτυο των 12 σταθμών, ο μέσος όρος του 24ωρου στις συγκεντρώσεις των ΡΜ2,5 ήταν 60,32μg με την ατμόσφαιρα της πόλης να χαρακτηρίζεται «πολύ κακή». Η κατάσταση στην ατμόσφαιρα ήταν στο «κόκκινο» λίγο μετά τις έξι χθες το απόγευμα, οπότε και καταγράφονταν συγκεντρώσεις 82,18μg και η εικόνα χαρακτηριζόταν ως «εξαιρετικά κακή».

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου