ΤΟΠΙΚΑ

Κραυγή αγωνίας για το άνοιγμα σχολείων

κραυγή-αγωνίας-για-το-άνοιγμα-σχολείω-102843

Εγγυήσεις ζητά ο εκπαιδευτικός κόσμος της Μαγνησίας και μιλά για ανέφικτα σενάρια

Ανοιγμα των σχολείων σε δύο φάσεις έως τέλος Μαΐου, με τους μαθητές των Λυκείων και των Γυμνασίων να είναι οι πρώτοι που θα επιστρέψουν στις τάξεις μετά από δύο μήνες, στις 11 Μαΐου. Ενας μαθητής ανά θρανίο και αντισηπτικά στις αίθουσες διδασκαλίας είναι το νέο σενάριο επαναλειτουργίας της εκπαίδευσης, που είδε το φως της δημοσιότητας και ήρθε να προκαλέσει νέα ανησυχία σε εκπαιδευτικούς και όχι μόνο κύκλους της Μαγνησίας.

Εκπαιδευτικοί υποστηρίζουν ότι το νέο σενάριο, που προβλέπει έναν μαθητή ανά θρανίο, είναι ανέφικτο κι ότι δεν θα αποφευχθεί ο συγχρωτισμός. Τα αντισηπτικά θεωρούν δε ότι δεν… σώζουν την κατάσταση κι ότι θα πρέπει τα σχολεία να απολυμαίνονται σε καθημερινή βάση προκειμένου το περιβάλλον να είναι ασφαλές. «Κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά δύσκολο, αν υπολογίσει κανείς τον αριθμό των σχολικών κτιρίων και το γεγονός ότι σήμερα στην αγορά ακόμη και οι απλές μάσκες είναι δυσεύρετες», αναφέρουν εκπαιδευτικοί.

Οι ίδιοι ζητούν εγγυήσεις από τους λοιμωξιολόγους για την ασφάλεια της επιστροφής στη σχολική καθημερινότητα. «Πρέπει να μας δηλώσουν κατηγορηματικά ότι δεν υφίσταται κίνδυνος για εκπαιδευτικούς και μαθητές πριν το άνοιγμα των σχολείων», ζητούν οι ίδιοι κύκλοι.

Υποστηρίζουν δε ότι η επιστροφή στο σχολείο ίσως ακυρωθεί στην πράξη και εξηγούν: «Πολλοί γονείς το πιθανότερο είναι να μη στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο φοβούμενοι ότι ο κίνδυνος δεν έχει περάσει. Ιδίως για όσους μαθητές αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας η μη επιστροφή θεωρείται δεδομένη. Δεν αποκλείεται μάλιστα να υπάρξουν και καθηγητές, που θα αρνηθούν την επιστροφή τους στις τάξεις. Το δικαίωμά τους απορρέει από τον νόμο, σύμφωνα με τον οποίο όταν υφίσταται βιολογικός κίνδυνος ο προϊστάμενος έχει την υποχρέωση να απομακρύνει τους υπαλλήλους από τον κίνδυνο».

Εκπαιδευτικοί της Μαγνησίας ζητούν να σταματήσει η διαρροή σεναρίων, να υπάρξουν σαφείς αποφάσεις, αυστηρές οδηγίες και καλή προετοιμασία πριν οι πόρτες των σχολείων ανοίξουν εκ νέου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου