ΤΟΠΙΚΑ

Βραβείο σε Βολιώτες αρχιτέκτονες

βραβείο-σε-βολιώτες-αρχιτέκτονες-1028340

Διακρίθηκαν για τις προτάσεις ανάπλασης χώρων στους νέους σταθμούς μετρό της γραμμής 4- Τα έργα παρουσιάζονται σε έκθεση στο Ζάππειο Μέγαρο

Βραβείο και τρεις επαίνους για τέσσερις διαφορετικές προτάσεις τους που αφορούν στη διαμόρφωση χώρων πάνω από τους συνολικά επτά νέους σταθμούς της γραμμής 4 του μετρό στην Αθήνα, απέσπασε διεπιστημονική ομάδα, μέλη της οποίας είναι κυρίως αρχιτέκτονες και φοιτητές αρχιτεκτονικής του Βόλου, η οποία κατέβηκε σε Αρχιτεκτονικούς Διαγωνισμούς Ιδεών που διεξήγαγε η Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η διεπιστημονική ομάδα, η καρδιά της οποίας «χτύπησε» στον Βόλο, συμμετείχε σε πέντε από τους επτά διαγωνισμούς που έγιναν για κάθε έναν από τους επτά νέους σταθμούς της γραμμής 4 του μετρό και απέσπασε τέσσερις διαφορετικές διακρίσεις. Πήρε το β’ βραβείο για την πρότασή της για τον σταθμό του Ευαγγελισμού και τρεις επαίνους για τους σταθμούς σε Κολωνάκι, Ακαδημίας και Αλεξάνδρας.

Το πάρκο του Ευαγγελισμού όπως το οραματίστηκε η ομάδα των Βολιωτών επιστημόνων

Τα αποτελέσματα των επτά διαφορετικών διαγωνισμών και τα βραβευμένα έργα παρουσιάστηκαν από τις 18 έως τις 23 Δεκεμβρίου, στο Ζάππειο Μέγαρο. Ανάμεσά τους και η πρόταση των Βολιωτών αρχιτεκτόνων.

Η επίσημη παρουσίαση μάλιστα έγινε την περασμένη Πέμπτη, με τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σταϊκούρα και τον υφυπουργό Νίκο Ταχιάο να επισκέπτονται την έκθεση, στην οποία το «παρών» έδωσαν και αρχιτέκτονες του Βόλου. «Τα έργα υποδομής όπως το μετρό οφείλουν να δημιουργούν αρχιτεκτονικά τοπόσημα, να συνομιλούν με το αστικό τοπίο, να εξασφαλίζουν αστική ποιότητα, να αναβαθμίζουν τους δημόσιους χώρους», ανέφερε ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σταϊκούρας. «Επιδίωξή μας είναι οι πολίτες που θα χρησιμοποιούν το μετρό να βιώνουν μια εμπειρία υψηλής ποιότητας», ανέφερε.

Διαγωνίστηκαν απέναντι σε μεγαθήρια

Η συμμετοχή της ομάδας από τον Βόλο στους διαγωνισμούς ήταν δυναμική. Κατάφερε να διακριθεί ανάμεσα σε αρχιτεκτονικά γραφεία – μεγαθήρια των Αθηνών και να εντυπωσιάσει με τις προτάσεις της, που όπως υπογραμμίζει η αρχιτέκτονας Φώφη Γιαμάκου, αποτελούν προϊόν διεπιστημονικής δουλειάς.

«Αξιοποιήσαμε όλα τα στελέχη της ομάδας και προσεγγίσαμε τον σχεδιασμό τόσο βάσει πολεοδομικών και κυκλοφοριακών χαρακτηριστικών όσο και με βάση τις νέες συνθήκες που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή. Αντιμετωπίσαμε συνολικά τον δημόσιο χώρο» αναφέρει η κ. Γιαμάκου.

Επαναπροσέγγιση του δημόσιου χώρου

Με αφορμή τη συμμετοχή του στην ομάδα και στους διαγωνισμούς για τους δημόσιους χώρους πέριξ των στάσεων της νέας γραμμής μετρό της Αθήνας, ο αρχιτέκτων μηχανικός Μιχάλης Πολυμενίδης αναφέρει: «συγκροτήσαμε μία ευρεία διεπιστημονική ομάδα και επιχειρήσαμε να επαναπροσεγγίσουμε την έννοια του δημόσιου χώρου, πειραματιζόμενοι πάνω στην κλίμακα, την τυπολογία, την λειτουργία και τις μεθοδολογίες σχεδιασμού. Το υπόγειο δίκτυο των συρμών αναδύεται σημειακά και μας φέρνει αντιμέτωπους με εντοπισμένες περιοχές με ποικίλα μεταξύ τους χαρακτηριστικά, διαφορετική σημασία και λειτουργία μέσα στην πόλη, με συγκείμενο πολιτικές και κοινωνικές αντιπαραθέσεις. Αντλώντας στοιχεία από αυτές τις εντοπισμένες τοπικότητες, κάναμε μερικά βήματα πίσω και κοιτώντας την μεγάλη εικόνα επιχειρήσαμε να επεξεργαστούμε τους χώρους αυτούς ενταγμένους σε ένα υπερτοπικό υπέργειο δίκτυο δημόσιων ελεύθερων χώρων μέσα στον ασφυκτικό πολεοδομικό ιστό.

Επόμενα βήματα και πρόθεση μας είναι να ανοίξει για μια ακόμη φορά το ζήτημα του προγραμματισμού και του σχεδιασμού του δημόσιου χώρου, μέσα από ένα ευρύτερο δημοκρατικό διάλογο με φορείς, επιστήμονες, κέντρα λήψης αποφάσεων, θεσμούς και φυσικά τους άμεσα ενδιαφερόμενους, τους πολίτες της κάθε πόλης».

Εργαλείο οι αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί

Για την κ. Γιαμάκου οι αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί αποτελούν ένα εργαλείο μέσα από το οποίο μπορούν να προκύψουν καινοτόμες ιδέες και προτάσεις.

«Οι αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί θα πρέπει να σταματήσουν να αποτελούν σχέδιο επί χάρτου. Οι προτάσεις έργων που παρουσιάζονται μπορούν να εξυπηρετήσουν τον στόχο που δεν είναι άλλος από τη βελτίωση του περιβάλλοντος και της καθημερινότητας μέσα από τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό» σημείωσε.

Αναφερόμενη στη συμμετοχή της ομάδας στους διαγωνισμούς μίλησε για μία διεπιστημονική προσπάθεια στην οποία «παντρεύτηκαν» οι επιστήμες της πολεοδομίας και της αρχιτεκτονικής, η εμπειρία των παλιών και οι φρέσκιες ιδέες των νέων.

Η ίδια σχολίασε ότι μέσα από τη συμμετοχή σε διαγωνισμούς δίνεται η δυνατότητα να αναπτυχθεί μία νέα δυναμική που λείπει από τις εργασίες της καθημερινότητας. «Μας ενθουσιάζει η προοπτική. Είναι μία δυνατή εμπειρία μέσα από την οποία μπορείς να οραματιστείς νέα πράγματα», ανέφερε.

Η ομάδα που διακρίθηκε

Συνολικά 16 μέλη, στην πλειοψηφία τους από τον Βόλο, συνθέτουν την ομάδα που κατέβηκε στους διαγωνισμούς και απέσπασε το β’ βραβείο και τρεις επαίνους για προτάσεις της.

  • Η ομάδα μελέτης αποτελείται από τους:

Φωτεινή Γιαμάκου– αρχιτέκτων μηχανικός

Νικόλαος Σουλάκης- αρχιτέκτων μηχανικός

Αθανάσιος Ανδρίτσος– μηχανικός πολεοδομίας, χωροταξίας και περιφερειακής ανάπτυξης

Ερμοφίλη Τουμπουλίδου -μηχανικός πολεοδομίας, χωροταξίας και περιφερειακής ανάπτυξης

Στελίνα Τσιάντου – αρχιτέκτων τοπίου

Ευάγγελος Κουτσιούμπας- αρχιτέκτων μηχανικός

Δημήτριος Στεφανάκης- αρχιτέκτων μηχανικός

Αθανάσιος Μουσμουλίδης- αρχιτέκτων μηχανικός

Μιχάλης Πολυμενίδης- αρχιτέκτων μηχανικός

Κωνσταντίνος Τριχιάς- αρχιτέντων μηχανικός.

  • Η ομάδα συνεργατών αποτελείται από τους:

Νικόλαος Χατζηνικολάου- πολιτικός μηχανικός

Παναγιώτης Διονυσίου– μηχανολόγος μηχανικός

Γεώργιος Ζέρβας, πολιτικός μηχανικός υδραυλικών έργων

Ευαγγελία Μιχαηλίδου, περιβαλλοντολόγος- δασολόγος

Σταύρος Καραπάνος– γεωπόνος

Ιωάννης Παρασκευόπουλος– τοπογράφος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου