ΤΟΠΙΚΑ

Χριστούγεννα στην ανεργία για δεκάδες συμβασιούχους του Π.Θ

χριστούγεννα-στην-ανεργία-για-δεκάδε-1027951

Εργαζόμενοι ακόμη και με 20ετή εμπειρία είναι ή θα βρεθούν στον «αέρα» επειδή δεν υπάρχουν προγράμματα για να απορροφηθούν

«Μαύρες» γιορτές στην ανεργία καλούνται να κάνουν δεκάδες συμβασιούχοι εργαζόμενοι του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, πολλοί εκ των οποίων σε διοικητικά πόστα, εργαστήρια και ερευνητικά προγράμματα υπηρεσιών και τμημάτων που εδρεύουν στον Βόλο. Ορισμένες συμβάσεις εργασίας έληξαν στις 30 Νοεμβρίου και άλλες λήγουν στις 31 Δεκεμβρίου και δεν υπάρχει προοπτική ανανέωσής τους.

Υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που εργάζονται στο ίδιο πόστο ακόμη και 20 συνεχόμενα χρόνια, βρίσκονται ξαφνικά στον δρόμο, χωρίς να έχουν δικαίωμα να μπουν ούτε σε ταμείο ανεργίας.

Σύμφωνα με το μέλος της διοίκησης του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Δημήτρη Μαριεττάκη, σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαν, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν χρηματοδοτούμενα προγράμματα για την ένταξη των συμβασιούχων και τη συνέχιση της απασχόλησής τους, ούτε υπάρχει πληροφόρηση αν και πότε θα ανοίξουν νέα προγράμματα για να απορροφηθούν οι εργαζόμενοι, που καλούνται να κάνουν… «μαύρες» γιορτές.

Χθες, πραγματοποιήθηκε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στον Βόλο. Κύριο αίτημα, να μη χάσει κανένας την εργασία του.

Όπως αναφέρεται και σε ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου, «το τελευταίο χρονικό διάστημα δεκάδες εργαζόμενοι με συμβάσεις στο Πανεπιστήμιο είναι αντιμέτωποι με την απόλυση αφού λήγουν οι συμβάσεις τους και δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη για την ανανέωσή τους. Κάποιοι βρίσκονται ήδη στον αέρα από τις 30 Νοεμβρίου».

Οι εργαζόμενοι στο ψήφισμα του Συλλόγου τους τονίζουν ότι οι συμβασιούχοι καλύπτουν κρίσιμες λειτουργικές ανάγκες στα Πανεπιστήμια, αναπληρώνοντας σημαντικό μέρος των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και εργάζονται πλάι-πλάι με τους μόνιμους και ΙΔΑΧ συναδέλφους, με τα ίδια προσόντα και τις ίδιες υποχρεώσεις αλλά πολλές φορές με ελάχιστα δικαιώματα. Έχουν αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία, βρίσκονται συνεχώς με το άγχος της απόλυσης, της ανανέωσης της σύμβασης. Παρά την σημαντική προσφορά τους, τους αρνούνται κατηγορηματικά το δίκαιο αίτημα για τη μονιμοποίηση τους, κρατώντας τους ομήρους για χρόνια.

Αναφέρουν ότι είναι πραγματικά τραγικό, εργαζόμενοι ακόμα και με 20 σχεδόν χρόνια προϋπηρεσίας και προσφοράς στο Πανεπιστήμιο, που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, να απολύονται ή να κινδυνεύουν με απόλυση με το πρόσχημα της λήξης των συμβάσεων.

Καλούν Κυβέρνηση, Περιφέρεια και Πρυτανικές Αρχές να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να βρουν τώρα λύσεις και κονδύλια για την άμεση ανανέωση όλων των συμβάσεων.

Σημείωσαν τέλος ότι ριζική λύση στο πρόβλημα θα δώσει η μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου όπως έχει γίνει και παλιότερα στο ίδρυμα.

Ο πρύτανης απουσίαζε και οι εργαζόμενοι συναντήθηκαν με τον αντιπρύτανη Διεθνών Σχέσεων, Εξωστρέφειας και Δια Βίου Εκπαίδευσης κ. Σπύρο Καραμάνο, ο οποίος μίλησε με τους υπαλλήλους, γνώριζε το πρόβλημα και τόνισε ότι οι πρυτανικές αρχές κάνουν προσπάθειες για την επίλυσή του.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου