ΤΟΠΙΚΑ

Κάλεσμα συμμετοχής στην πανελλαδική απεργία της 1η Μαΐου

κάλεσμα-συμμετοχής-στην-πανελλαδική-102350

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Βόλου, τιμώντας το διαχρονικό σύμβολο των αγώνων, την Εργατική Πρωτομαγιά, απευθύνει θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό και κάλεσμα συμμετοχής στην προκηρυχθείσα 24ωρη πανελλαδική απεργία για την Παρασκευή 1η Μαΐου 2020, για να αποτεθεί φόρος τιμής στην ιστορία, τους αγώνες και τους νεκρούς του Εργατικού Κινήματος, τηρουμένων αυστηρά και με συνέπεια των μέτρων προστασίας και των αποστάσεων, που έχει αποφασίσει η Πολιτεία και οι υγειονομικές Αρχές, για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Στην απεργιακή προκήρυξη – κάλεσμα, το Εργατικό Κέντρο Βόλου αναφέρει:

«ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΜΕ την Κυβέρνηση ότι δεν θ’ αφήσουμε να μπουν σε καραντίνα τα δικαιώματα των εργαζομένων και να φιμωθεί η φωνή τους. Η συνειδητή διευκόλυνση απ’ την πλευρά της των επικίνδυνων αντεργατικών φαινομένων, που, μέρα με τη μέρα, παίρνουν μορφή νέας χιονοστιβάδας, δεν πρόκειται να περάσει και θα προσκρούσει στα αγωνιστικά και νομικά όπλα, που διαθέτει το Συνδικαλιστικό Κίνημα.

ΑΞΙΩΝΟΥΜΕ την άμεση νομοθετική προστασία των εργατικών δικαιωμάτων και την ουσιαστική αντιμετώπιση (με τη διάθεση επαρκών πόρων και όχι φιλοδωρημάτων), του οικονομικού-αντιαναπτυξιακού «Αρμαγεδδώνα», που είναι βέβαιο πως θ’ ακολουθήσει μετά το τέλος της υγειονομικής κρίσης. Δεν θ’ ανεχθούμε «μέτρα», που θα πέσουν ξανά στις πλάτες των εργαζόμενων, όπως έγινε και με τα μνημόνια.

Οι μέρες που διανύουμε δεν είναι μόνον πονηρές. Είναι και εξαιρετικά κρίσιμες. Σε παγκόσμια κλίμακα, η υγειονομική κρίση λειτουργεί σαν «κερκόπορτα» για την μεθοδική αποσάθρωση των κερδισμένων, με αγώνες και αίμα, δικαιωμάτων των εργαζόμενων.

Η επιστροφή στην «κανονικότητα», που βήμα-βήμα –και με… ημίκλειστη τη Βουλή– σχεδιάζει η Κυβέρνηση, έχει την «οσμή» νέου αντεργατικού σκανδάλου! Οι δεκάδες χιλιάδες άνεργοι, που αφήνει πίσω της η υγειονομική κρίση και οι νομοθετικές διευκολύνσεις της Κυβέρνησης Μητσοτάκη στους εργοδότες, δεν μπορεί, φυσικά, να υιοθετηθεί από το Συνδικαλιστικό Κίνημα.

ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΟΥΜΕ στην Κυβέρνηση να μην αποτολμήσει την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, με το πρόσχημα της υγειονομικής κρίσης. Οι εργαζόμενοι και με τα μνημόνια και τώρα, είναι τα μεγάλα –και μοναδικά– θύματα της πλουτοκρατίας και οι φυσικοί πολιτικοί τους προστάτες ας μην κάνουν το λάθος να το επαναλάβουν.

Η κατάντια της Δημόσιας Υγείας και τα χιλιάδες κατεστραμμένα εργατικά νοικοκυριά ασφαλώς και δεν μπορεί να αντιμετωπισθούν με τη γαλαντομία και τις φιλεύσπλαχνες χορηγίες των καλοπληρωμένων κυβερνητικών στελεχών! Αν όντως θέλουν να προστατεύσουν τους εργαζόμενους, ας αφήνουν κατά μέρος τις «φιλοδωρίες» και ας ΝΟΜΟΘΕΤΗΣΟΥΝ ΤΩΡΑ μέσα στη Βουλή, για την ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ των εργασιακών και προνοιακών δικαιωμάτων. Ας επαναφέρουν και ας ενισχύσουν ΤΩΡΑ τον Δημόσιο και Δωρεάν χαρακτήρα της Υγείας. Κάθε άλλη πράξη τους, όσο «θεάρεστη» και αν είναι, δεν μας πείθει ότι δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των Κεφαλαιοκρατών εντολέων τους.

Για μας, αυτό ήταν και συνεχίζει να παραμένει και το παγκόσμιο και διαχρονικό μήνυμα της Εργατικής Πρωτομαγιάς, όσο και αν κάποιοι βολεύονται να το μετατρέπουν μονοπωλιακά σε ιδεολογικό «πυρσό» κομματικής επιδίωξης, διασπώντας τους κοινούς αγώνες.

ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ και ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

  1. Άμεσα μέτρα θωράκισης της εργασίας και στήριξης των εισοδημάτων των εργαζόμενων που επλήγησαν από την κρίση ή με άλλοθι την κρίση.
  2. Επαναφορά και επανίσχυση των εργασιακών σχέσεων και συμβάσεων σε κάθε επιχείρηση, στα προ της κρίσης ισχύοντα. Η κρίση να μην αποτελέσει το επιδέξιο κυβερνητικό εργαλείο, για την υλοποίηση των σχεδίων του ΣΕΒ και του Κεφαλαίου.
  3. Μόνιμη και σταθερή εργασία (7ωρο-5νθήμερο-35ωρο).
  4. Κατάργηση ΟΛΩΝ των Αντεργατικών – Αντιασφαλιστικών Νόμων.
  5. Κατάργηση όλων των διατάξεων, που ενισχύουν την ευελιξία στην εργασία
  6. Άμεση επαναφορά του πλαισίου προστασίας των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.
  7. Αποκατάσταση του κατώτατου μισθού, έτσι όπως προεκλογικά μας υποσχόταν και αυτή η κυβέρνηση.
  8. Καθολική, υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση, με οικοδόμηση ενιαίου συστήματος, που να περιλαμβάνει τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, τις υπηρεσίες πρόληψης και αποκατάστασης της υγείας.
  9. Πολιτικές για την προστασία των ανέργων.
  10. ΟΧΙ στην περαιτέρω διάλυση της Δημόσιας Δωρεάν Υγείας και της εμπορευματοποίησής της. Τα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα του κορωνοϊού παγκοσμίως –και στη Χώρα μας– εν πολλοίς οφείλονται στην μεθοδική αποδόμησή της, υπέρ των Ιδιωτικών Συμφερόντων. Η τακτική αυτή αποδεικνύεται εγκληματική και πρέπει να σταματήσει.

ΤΟ ΕΚΒ θα συνεχίσει να παρακολουθεί διαρκώς και από κοντά την κατάσταση. ΚΑΛΕΙ δε τους εργαζόμενους, που πέφτουν θύματα εργοδοτικών αυθαιρεσιών, να συνεχίσουν να τα καταγγέλλουν. Παραμένουμε ΟΛΟΙ σε αγωνιστική ετοιμότητα».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου