ΤΟΠΙΚΑ

Κοντά στην τοπική κοινωνία οι «Άσπρες Πεταλούδες»

κοντά-στην-τοπική-κοινωνία-οι-άσπρες-102325

Καινοτόμες εθελοντικές πρωτοβουλίες από το έμψυχο δυναμικό του Ιδρύματος

Ποικίλες δραστηριότητες αναπτύσσονται προς όφελος των 49 περιθαλπόμενων του Ιδρύματος «Ασπρες Πεταλούδες» με τη συνδρομή του τμήματος ανάπτυξης, το οποίο δημιουργήθηκε με στόχο την ουσιαστική αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων λειτουργίας του Ιδρύματος «επιχειρούμε να μεταδώσουμε την τεχνογνωσία που αποκτήθηκε μέσα από την εμπειρία ετών. Ως ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης στην τοπική κοινωνία, που ήταν υποστηρικτική από δημιουργίας του Ιδρύματος μέχρι και σήμερα, υλοποιήσαμε δυο σημαντικές δράσεις που στηρίζονται σε μια κοινή ιδέα. Κάθε άτομο που παρουσιάζει νοητικά, κινητικά, συναισθηματικά προβλήματα και δυσκολίες και διαβιεί είτε σε περιβάλλον κλειστής περίθαλψης είτε σε ελεγχόμενο περιβάλλον εντός σπιτιού, έχει το δικαίωμα να επικοινωνεί, να συμμετέχει, να ψυχαγωγείται, να εκπαιδεύεται, αρκεί ως θεραπευτές και γονείς να αναγνωρίσουμε τις ανάγκες του και να του παρέχουμε τις δυνατότητες» όπως αναφέρει η Χρύσα Βεργούλια, Ψυχολόγος του Ιδρύματος, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Στο πλαίσιο αυτό υλοποιούνται θεραπευτικές και υποστηρικτικές παρεμβάσεις, με στόχο τη διασφάλιση της ποιότητας ζωής και παροχή εξατομικευμένης φροντίδας τόσο σε περιθαλπόμενους του Ιδρύματος όσο και σε ανθρώπους της τοπικής κοινωνίας που αντιμετωπίζουν παρόμοιες δυσκολίες και χρήζουν υποστηρικτικής βοήθειας.

Εχοντας ως σύνθημα τη φράση «Απλωσε το χέρι σου, είμαι δίπλα σου», οι υπηρεσίες του Ιδρύματος τέθηκαν εθελοντικά στη διάθεση της τοπικής κοινωνίας. Η επιστημονική ομάδα και το εξειδικευμένο προσωπικό του Ιδρύματος απλώνει καθημερινά το χέρι σε ανθρώπους της κοινωνίας μας που έχουν στο περιβάλλον τους ανθρώπους με νοητική υστέρηση, σύνδρομο Down και αυτισμό και «βοηθά στην υποστήριξη τους τόσο συμβουλευτικά, κοινωνικά, νομικά και διοικητικά όσο και σε προβλήματα διαχείρισης της συμπεριφοράς των παιδιών τους» όπως επισημαίνει η κ. Βεργούλια.

Φθινόπωρο στο Πήλιο

Την ίδια χρονική περίοδο, το Τμήμα Ανάπτυξης του Ιδρύματος, που δημιουργήθηκε με την καθοδήγηση του προέδρου, Αθανάσιου Μπακαλιάνου, ανέλαβε την υλοποίηση ενός Θεραπευτικού Προγράμματος Υποστηριζόμενης Φθινοπωρινής Διαβίωσης Αυξημένης Φροντίδας σε φυσικό περιβάλλον με τίτλο: «Φθινόπωρο στο Πήλιο», που αποσκοπεί στη βελτίωση των δεξιοτήτων των συμμετεχόντων σε βασικούς τομείς όπως επικοινωνία, συμπεριφορά, αυτοεξυπηρέτηση, κοινωνικοποίηση. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα υλοποιηθεί για δεύτερη χρονιά, στο διάστημα από 29 Σεπτεμβρίου έως 3 Οκτωβρίου, στις κτιριακές εγκαταστάσεις του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων «Κένταυρος».

Για πρώτη φορά, φέτος, το πρόγραμμα απευθύνεται σε ανθρώπους με νοητική υστέρηση που δεν είναι περιθαλπόμενοι στο Ίδρυμα κι αξιολογήθηκε από την επιστημονική ομάδα ότι χρήζουν υποστήριξης, όσο και σε περιθαλπόμενους. «Το σημαντικότερο όλων είναι να δώσουμε τη δυνατότητα σε άτομα με νοητική υστέρηση που διαβιούν είτε σε περιβάλλον κλειστής περίθαλψης είτε σε ελεγχόμενο περιβάλλον εντός σπιτιού, να βιώσουν μια μοναδική εμπειρία καθώς το πρόγραμμα συνδυάζει ποικιλία θεραπευτικών παρεμβάσεων και ψυχαγωγίας σε ένα άκρως εκπληκτικό φυσικό περιβάλλον» υπογραμμίζει η Ψυχολόγος του Ιδρύματος.

Μέσα από ένα πλούσιο και δομημένο πρόγραμμα δραστηριοτήτων οι ωφελούμενοι του προγράμματος ενθαρρύνονται σε νέες εμπειρίες, συμμετέχουν ενεργά σε ομαδικές δραστηριότητες, βιώνουν τη χαρά του παιχνιδιού, της δημιουργικής απασχόλησης και της κοινωνικής ζωής.

Ο αριθμός των εθελοντών που επιθυμούν να συμμετέχουν στην παραπάνω εθελοντική δράση, αυξάνεται καθημερινά. «Οι εθελοντές που επιλέχθηκαν κι εκπαιδεύονται για να τρέξουν τη δράση είναι νέα παιδιά που επεδίωξαν κι επέδειξαν πάθος για τη συμμετοχή τους, ενδιαφέρονται να ασχοληθούν επαγγελματικά στο μέλλον κι έχουν σχετικά πτυχία, ώστε να αποκτήσει προστιθέμενη αξία η μεταφορά τεχνογνωσίας του Ιδρύματος» σημειώνει μεταξύ άλλων η Ψυχολόγος του Ιδρύματος.

Βασικός στόχος του Τμήματος Ανάπτυξης, που χρηματοδοτεί τη συγκεκριμένη δράση, δεν είναι μόνο η συνέχιση της δράσης, αλλά η διασφάλιση, ουσιαστικά, της συστηματικής εφαρμογής της σε ετήσια βάση και η ενισχυμένη αλληλεπίδραση του Ιδρύματος με τους θεσμοθετημένους φορείς της πόλης και τους επιχειρηματίες.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου