ΤΟΠΙΚΑ

Yγειονομικό βραβείο στον Βόλο για τη διαχείριση εκτάκτων καταστάσεων

yγειονομικό-βραβείο-στον-βόλο-για-τη-δι-1023052

Σύγχρονοι «στρατιώτες» του ΕΣΥ οι νοσηλευτές, αλλά με σοβαρά προβλήματα να απασχολούν τον κλάδο

Σύγχρονοι στρατιώτες της ζωής, που στήριξαν ανθρώπους που επλήγησαν σοβαρά από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού και τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου, αλλά και οι ίδιοι δοκιμάστηκαν, είναι οι νοσηλευτές του Νοσοκομείου Βόλου, στο πρόσωπο των οποίων η Πανελλήνια Συνδικαλιστική Νοσηλευτική Ομοσπονδία Ελλάδας, που σήμερα ολοκληρώνει το 23ο συνέδριό της στον Βόλο, βράβευσε τον επαγγελματισμό των υπαλλήλων υγείας.

Το «Αχιλλοπούλειο» Νοσοκομείο Βόλου όπως είναι γνωστό τόσο στις πυρκαγιές όσο πολύ περισσότερο στις πλημμύρες αποτέλεσε κέντρο υποδοχής των πληγέντων. Σε συνεννόηση με τον διοικητή Ιωάννη Ντόκο και τους γιατρούς, η νοσηλευτική υπηρεσία οργάνωσαν κέντρο υποδοχής των πληγέντων, καθώς δεκάδες άνθρωποι, όπως νεφροπαθείς, μεταγγιζόμενοι, χειρουργημένοι, καρκινοπαθείς, που δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν τα σπίτια τους φιλοξενήθηκαν σε κλινικές, γιατί ο κίνδυνος να χάσουν την ζωή τους στον δρόμο ήταν κάτι παραπάνω από ορατός, φιλοξενήθηκαν στη δομή.

Παραλαμβάνοντας το βραβείο για την αποτελεσματική διαχείριση και οργάνωση η διευθύνουσα της νοσηλευτικής υπηρεσίας Κατερίνα Χαρανά τόνισε ότι οι νοσηλευτές απέδειξαν ότι «μπορούν να τα καταφέρουν με τον επαγγελματισμό, την προσαρμοστικότητα, την ομαδική εργασία, τη συναδελφικότητα. Είναι όμως λίγοι, παραμένουν πολύτιμοι και μπορούν να αποτελέσουν την κρίσιμη γραμμή άμυνας ενάντια στις υγειονομικές απειλές. Η επαρκή στελέχωση αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για κάθε νοσηλευτή που εισέρχεται στο σύστημα υγείας».

Επίσης, στο συνέδριο μέσω της προϊσταμένης Χαράς Κυπαρίσση και άλλων νοσηλευτριών του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών παρουσιάστηκε η βιωματική εμπειρία να οργανώσει την υποδοχή των πληγέντων από τις πρόσφατες πλημμύρες.

Επίσης, βραβεύτηκαν οι διευθύνσεις νοσηλευτικών υπηρεσιών ν. Έβρου (Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Καβάλα και Ξάνθη για την αποτελεσματική διαχείριση στις μεγάλες φωτιές του καλοκαιριού), ενώ συγχαρητήρια σε όλες τις διευθύντριες νοσηλευτικής υπηρεσίας της 5η ΥΠΕ έδωσε και ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ Φώτης Σερέτης.

Εξουθενωμένοι… από τα κενά και τις χαμηλές απολαβές

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου που ολοκληρώνεται σήμερα, αυτό που καταδείχθηκε κυρίως, εκτός από την ανάγκη διαρκούς επιμόρφωσης των νοσηλευτών, είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, καθώς μολονότι δίνουν μάχη να κρατηθεί όρθιο το ΕΣΥ, διαχρονικά η πολιτεία δεν έχει αναγνωρίσει στον βαθμό που θα έπρεπε την προσφορά τους, προκειμένου να λύσει θεσμικά, αλλά και οικονομικά ζητήματα που απασχολούν τον συγκεκριμένο κλάδο.

Σε πρόσφατη έρευνα που έγινε και για την οποία έγινε μνεία στο συνέδριο, οι εργαζόμενοι υγειονομικοί κλήθηκαν να απαντήσουν βάζοντας βαθμολογία από το 1 έως το 6, όπου το 1 αντιστοιχούσε στη χαμηλότερη ικανοποίηση και το 6 στην υψηλότερη αναφορικά με τη μισθολογική τους εξέλιξη και τις διαδικασίες λειτουργίας του ΕΣΥ.

Η πλειονότητα των εργαζομένων ήταν γυναίκες (78,05%), κυρίως λόγω του μεγάλου αριθμού γυναικών νοσηλευτριών στο ΕΣΥ.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η μέση βαθμολογία ικανοποίησης από την εργασία για τους υγειονομικούς είναι 3,63, δηλαδή λίγο πιο πάνω από τον μέσο όρο.

Συγκεκριμένα, οι υγειονομικοί δήλωσαν δυσαρεστημένοι από τις αποδοχές (2,38) και την εξέλιξή τους (2,84). Οριακά πάνω από τη βάση είναι οι πρόσθετες αμοιβές (3,04) και οι διαδικασίες λειτουργίας στα ιδρύματα όπου εργάζονται (3,23).

Αντίθετα, σχετική ικανοποίηση δηλώνουν οι υγειονομικοί για τη φύση της εργασίας (4,53), την επίβλεψη (4,52), τους συναδέλφους τους (4,37) και την επικοινωνία (4,22).

Οι νοσηλευτές εδώ και χρόνια αναμενόταν να ενταχθούν στα βαρέα και ανθυγιεινά, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει νομοθετηθεί από καμία κυβέρνηση.

«Ενώ μετά την πανδημία περιμέναμε η πολιτεία να δώσει κάποια κίνητρα στους νοσηλευτές, δεν έχει δώσει τίποτα και η απογοήτευση μας είναι τεράστια. Είναι ένα ιδιαίτερα σκληρό και δύσκολο επάγγελμα που θα πρέπει να αμείβεται αναλόγως, κάτι το οποίο δεν ισχύει. Υπάρχει υψηλό επίπεδο, όμως, αυτό δεν αμείβεται ανάλογα. Οι νοσηλευτές που φεύγουν στο εξωτερικό σύντομα αναλαμβάνουν θέσεις ευθύνης και διοικητικές θέσεις λόγω του υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης τους. Και πλέον πολύς κόσμος αναζητά εργασία στο εξωτερικό, γιατί οι συνθήκες εργασίας στα δημόσια νοσοκομεία στην Ελλάδα, είναι εξοντωτικές», τόνισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Γιώργος Αβραμίδης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Συνδικαλιστικής Νοσηλευτικής Ομοσπονδίας των Νοσηλευτών του ΕΣΥ (ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ-ΕΣΥ).

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου