ΤΟΠΙΚΑ

Ανοίγει ο δρόμος για την εναρμόνιση της κρατικής ενίσχυσης μεταξύ πλημμυρών και πυρκαγιών στη Μαγνησία

ανοίγει-ο-δρόμος-για-την-εναρμόνιση-τη-1021071

Το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας που συζητιέται αυτές τις ημέρες σε επίπεδο Κοινοβουλευτικών Επιτροπών περιλαμβάνει και διατάξεις που αφορούν το σχέδιο στήριξης και αποκατάστασης που υλοποιείται στη Θεσσαλίας και, κυρίως, τη Μαγνησία. Συγκεκριμένα, το σχέδιο νόμου με τίτλο «Αναδιάρθρωση Πολιτικής Προστασίας – Εθνικός Μηχανισμός Εναέριας Διάσωσης και Αεροδιακομιδών και άλλες επείγουσες διατάξεις» περιλαμβάνει μέρος με τέσσερις διατάξεις αναφορικά με την ενίσχυση της κρατικής αρωγής. Μία εξ αυτών, η οποία και κατατέθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε συνεργασία με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αφορά την εναρμόνιση της φιλοσοφίας στήριξης των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και των κτηνοτροφικών μονάδων που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2023 με την αντίστοιχη στήριξη για τις περιπτώσεις των ακραίων πλημμυρικών φαινομένων του Σεπτεμβρίου του 2023.

Ειδικότερα, η διάταξη του άρθρου 57 ανοίγει το δρόμο για την εναρμόνιση της στήριξης προς τον πρωτογενή τομέα που επλήγη από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2023 με τις προβλέψεις για την αντίστοιχη στήριξη όσων επλήγησαν από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2023. Πρόκειται για μία εναρμόνιση ως προς το ύψος της στήριξης, το οποίο και είναι υψηλότερο από ότι ίσχυε ως τώρα, αλλά και ως προς το αφορολόγητο. Πρόκειται για μια εναρμόνιση που αφορά τις πληγείσες περιοχές του Έβρου, της Μαγνησίας, της Ρόδου και άλλων Περιφερειών της πατρίδας μας που επλήγησαν το καλοκαίρι του 2023 από καταστροφικές πυρκαγιές.

Στόχος της αξιολογούμενης ρύθμισης είναι να εξασφαλισθεί ότι οι ενισχύσεις που έλαβαν και θα λάβουν οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις σύμφωνα με τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων, ως αντιστάθμισμα για ζημιές στην φυτική παραγωγή και στο ζωικό κεφάλαιο, οι οποίες προκλήθηκαν από τις πυρκαγιές του θέρους 2023, είναι αφορολόγητες, ακατάσχετες και ανεκχώρητες στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης, μη εφαρμοζομένης της παρ. 1 του άρθρου 47 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/ 2013, Α΄ 167) σε περίπτωση διανομής ή κεφαλαιοποίησής της, δεν υπόκεινται σε οποιοδήποτε τέλος, εισφορά ή άλλη κράτηση υπέρ του Δημοσίου, δεν δεσμεύονται και δεν συμψηφίζονται με βεβαιωμένα χρέη στη φορολογική διοίκηση και το δημόσιο εν γένει, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα νομικά πρόσωπά τους, τα ασφαλιστικά ταμεία ή πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζονται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για την αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές και την κρατική αρωγή, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, ο οποίος και συνεργάστηκε με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σημείωσε ότι «όπως είχαμε αναφέρει προ ημερών, όταν και είχε καταβληθεί η αποζημίωση του ζωικού κεφαλαίου προς τους πυρόπληκτους κτηνοτρόφους της Μαγνησίας, δρομολογείται η εναρμόνιση της κρατικής ενίσχυσης στις δύο περιπτώσεις φυσικών καταστροφών. Και αυτό εδράζεται στη διάταξη η οποία και περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας που συζητιέται αυτές τις ημέρες στη Βουλή. Έτσι, με συγκεκριμένη διάταξη ανοίγει ο δρόμος για την εναρμόνιση της φιλοσοφίας της στήριξης προς τον πρωτογενή τομέα που επλήγη από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2023 με τις προβλέψεις για την αντίστοιχη στήριξη όσων επλήγησαν από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2023. Στήριξη τόσο προς τους κτηνοτρόφους, όσο και προς τις άλλες αγροτικές εκμεταλλεύσεις – ως προς τη φυτική παραγωγή. Πρόκειται, λοιπόν, για μία εναρμόνιση που θα αφορά το ύψος της στήριξης, το οποίο και θα είναι υψηλότερο από ότι ίσχυε ως τώρα, αλλά και ως προς το αφορολόγητο. Και αυτή η εναρμόνιση αφορά, μαζί με τις άλλες περιοχές, και τις περιοχές της Μαγνησίας που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2023. Συνεχίζουμε, λοιπόν, όλοι, σε ένα πλαίσιο στενής συνεργασίας, για να στηριχθούν όλοι όσοι επλήγησαν από τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές στη Θεσσαλία και στις άλλες περιοχές της πατρίδας μας».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου