ΤΟΠΙΚΑ

Μοχλός ανάπτυξης το αεροδρόμιο ~ Πρόταση για θερινό Νταβός στο Βόλο

μοχλός-ανάπτυξης-το-αεροδρόμιο-πρότα-101889

Επιστολή σε υπουργούς από τον προϊστάμενο της περιφερειακής υπηρεσίας τουρισμού Θεσσαλίας

Η ανάγκη ανάδειξης της άλλης Ελλάδας, με μοχλό τα αεροδρόμια Αγχιάλου και Σκιάθου, μέσα από μια σειρά δράσεων που θα θέσουν τη Θεσσαλία και τη Μαγνησία στο επίκεντρο, αλλά και οι δυνατότητες φιλοξενίας διεθνούς οικονομικού φόρουμ, στην περιοχή μας, υπογραμμίζεται μέσω των προτάσεων που απέστειλε εγγράφως ο προϊστάμενος της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Δημήτρης Τριανταφύλλου, στους αρμόδιους υπουργούς.

Σύμφωνα με την άποψη που διατυπώνει εγγράφως ο ίδιος, υπογραμμίζεται ότι η ανάδειξη της άλλης Ελλάδας θα έχει ως αποτέλεσμα μακροπρόθεσμα την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου προς όφελος της οικονομίας της χώρας. «Μέσω των ΜΜΕ πληροφορήθηκα ότι η Πολιτεία σκέπτεται να προτείνει στην Ευρώπη τοποθεσία για τη διεξαγωγή ενός ετήσιου θερινού Νταβός σε κάποιο νησί της Νότιας Ελλάδος. Πρότασή μου είναι, η διεξαγωγή της συνάντησης να γίνεται είτε στη Σκιάθο που έχει αεροδρόμιο είτε εντός της πόλης του Βόλου ή Αγριάς ή Πορταριάς Πηλίου που απέχουν 10 χλμ από το Βόλο και διαθέτουν τεσσάρων και πέντε αστέρων ξενοδοχεία και όχι μόνο. Η περιοχή Μαγνησίας διαθέτει βουνό – θάλασσα και το αεροδρόμιο Κεντρικής Ελλάδος που εδρεύει στη Ν. Αγχίαλο για απευθείας πτήσεις των φιλοξενούμενων Πρωθυπουργών» επισημαίνεται μεταξύ των προτάσεων του προϊστάμενου της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Θεσσαλίας.

Πάγια θέση του ίδιου είναι ότι η Κεντρική Ελλάδα θα γίνει μεσοπρόθεσμα γνωστή παγκόσμια και η συνεπακόλουθη προβολή θα δώσει μία νέα ώθηση στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, στη βιωσιμότητα του αεροδρομίου Κεντρικής Ελλάδος, δημιουργώντας παράλληλα κίνητρα για την περαιτέρω κατασκευή μεγάλης δυναμικότητας πεντάστερων ξενοδοχειακών καταλυμάτων στην περιοχή Μαγνησίας.

Τράπεζα πληροφοριών

Πέραν των αναγκαίων υποδομών, όπως info kiosks και visitor centers σε επιλεγμένα σημεία και η δημιουργία χώρων στάθμευσης επισκεπτών και τουριστικών λεωφορείων, προτείνονται τουριστικά πακέτα διασύνδεσης παραδοσιακών προϊόντων με τον τουρισμό και η διοργάνωση έκθεσης διεθνούς εμβέλειας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τριανταφύλλου προτείνει τη θέσπιση Ετήσιας Θεσσαλικής Τουριστικής Εκθεσης, ανάλογης της FILOXENIA Θεσσαλονίκης, όπου θα εκθέτουν μέσω των Συλλόγων τους όλα τα τουριστικά καταλύματα και επιχειρήσεις της Θεσσαλίας με την ανάλογη προβολή των δημοφιλών τουριστικών περιοχών της Θεσσαλίας (Πήλιο – Σποράδες – Μετέωρα – Λίμνη Πλαστήρα – Χιονοδρομικά κέντρα, Αρχαιολογικοί τόποι, παράλια Λάρισας κλπ).

Στις προτάσεις της ΠΥΤ Θεσσαλίας, με επίκεντρο την τουριστική ανάπτυξη, περιλαμβάνονται ακόμη οι βραβεύσεις τουριστικών επιχειρηματιών που προσφέρουν ποιοτικό τουρισμό, αλλά και οι βραβεύσεις αποφοίτων τουριστικών σχολών. Στην επιστολή του κ. Τριανταφύλλου κατατίθεται η πρόταση να θεσπιστεί για τους τρεις πρώτους αποφοίτους αριστούχους Τουριστικών Σχολών ΤΕΙ Λάρισας, βραβείο (να δίδεται από τον Περιφερειάρχη με ανάλογη προβολή στα ΜΜΕ ) επαγγελματικής συνεργασίας ενός χρόνου με ξενοδοχεία περιοχής Θεσσαλίας που θα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον με αίτησή τους στην Σχολή, με στόχο την εδραίωση της Τουριστικής παιδείας στην Ελλάδα.

Σημαντική είναι παράλληλα η δημιουργία δικτύου δημοσιογράφων και τουριστικών πρακτόρων και τράπεζας τουριστικών πληροφοριών που θα ανανεώνεται διαρκώς, δίνοντας ολοκληρωμένη εικόνα για την περιοχή, τις υποδομές, τους φορείς, τις δράσεις και τις ανάγκες που υπάρχουν.

Η διεθνής προβολή και οι ενέργειες προώθησης της περιοχής μας, η δημιουργία ιστοσελίδας διαφήμισης κατά Περιφέρεια, όπου θα γίνονται γνωστές οι δραστηριότητες της περιοχής, η μετάβαση, τα καταλύματα, οι αεροπορικές πτήσεις, θα λειτουργήσουν ενισχυτικά προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης του τουρισμού σε ετήσια βάση.

Σημαντική είναι, εξάλλου, η δημιουργία παρατηρητηρίου βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης στον ΕΟΤ και βάσης δεδομένων όπου όλοι οι επιχειρηματίες τουρισμού θα καταθέτουν στοιχεία της επισκεψιμότητας κατά μήνα και θα παρέχονται συμβουλευτικές υπηρεσίες και υποστήριξη στους ΟΤΑ και σε άλλους φορείς.

Αξονες ανάπτυξης της Μαγνησίας

Αναλύοντας τα επιμέρους δεδομένα της Μαγνησίας, ο προϊστάμενος της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Θεσσαλίας υπογραμμίζει ότι «ο Bόλος αποτελεί το μονοπάτι για τους προορισμούς Σποράδων και Πηλίου» και θα πρέπει να δοθεί έμφαση μεταξύ άλλων στο συνεδριακό τουρισμό, τον τουρισμό κρουαζιέρας, τις παραδοσιακές γεύσεις και την προβολή του αεροδρομίου ως πύλη εισόδου.

Το Πήλιο, αντίστοιχα, «αποτελεί από τους σημαντικότερους προορισμούς λόγω της φυσικών καλλονών αλλά και των παραδοσιακών χωριών που διαθέτει» όπως σημειώνει ο κ. Τριανταφύλλου, τονίζοντας παράλληλα ότι πρέπει να τονωθεί η αγορά «δεδομένου ότι ο κύριος όγκος επισκεπτών από την Ελληνική αγορά παρουσίασε σημαντική πτώση αφίξεων τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κατάστασης». Στο πλαίσιο αυτό προτείνεται η τόνωση του εσωτερικού τουρισμού με ειδικές τιμές, το συνεδριακό τουρισμό, την προβολή των τοπικών μύθων διεθνώς, την προβολή του χιονοδρομικού και τη δημιουργία του αντίστοιχου διαφημιστικού υλικού.

Για τα νησιά, προτείνεται η ανάπτυξη με επίκεντρο την ιδιαίτερη φυσιογνωμία του καθενός, με έμφαση στη μείωση της τιμής των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων και τη στοχευμένη προβολή στο εξωτερικό και την αναζήτηση νέων αγορών. Επιπλέον για τη Σκιάθο προτείνεται η αύξηση των πτήσεων τσάρτερ στο αεροδρόμιο, τη Σκόπελο η αξιοποίηση της φήμης που προήλθε από την ταινία «Μάμα μία» και για την Αλόννησο η αξιοποίηση του θαλάσσιου πάρκου, που αποτελεί «μοναδικό αξιοθέατο» και των εναλλακτικών δράσεων.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου