Στο πλαίσιο του σχεδίου επιτάχυνσης του ρυθμού απονομής της Δικαιοσύνης- Τι λένε δικαστικοί υπάλληλοι και δικηγόροι
Με προβληματισμό και περίσκεψη παρακολουθούν τις εξελίξεις με τις αλλαγές στον δικαστικό χάρτη της χώρας και τη συγχώνευση Ειρηνοδικείων οι δικαστικοί υπάλληλοι και οι δικηγόροι του Βόλου. Παρά το γεγονός ότι οι ακριβείς προθέσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης δεν έχουν γίνει γνωστές, εξετάζονται ήδη σενάρια κατάργησης των περιφερειακών Ειρηνοδικείων και εν προκειμένω συγχώνευσης των Ειρηνοδικείων Σκοπέλου και Αλμυρού με το Ειρηνοδικείο Βόλου ή και μεταξύ άλλων συγχώνευσης του συνόλου των Ειρηνοδικείων με το Πρωτοδικείο Βόλου.
Εντούτοις, το δικαστικό μέγαρο Βόλου είναι αδύνατο να φιλοξενήσει περισσότερους υπαλλήλους ή να επιφορτισθεί με το αρχείο πιο πολλών υποθέσεων όταν στα δικαστήρια οι συνθήκες εργασίας των υπαλλήλων είναι ήδη ασφυκτικές, το κτίριο αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα και στους διαδρόμους υπάρχουν ντουλάπες με δικογραφίες ελλείψει χώρων για το αρχείο.
Εξίσου σημαντικό κρίνεται και το γεγονός ότι η Πύλη Ψηφιακών Υπηρεσιών Δικαστηρίων και Εισαγγελιών με την ονομασία «Σόλων» δεν έχει επεκταθεί ακόμη στη Μαγνησία και γι’ αυτό εκτιμάται ότι θα υπάρχει μεγάλος αντίκτυπος για τις τοπικές κοινωνίες, αν καταργηθούν τα περιφερειακά Ειρηνοδικεία.
Οι δικαστικοί υπάλληλοι περιμένουν να έχουν ενημέρωση για τις αλλαγές για να συζητήσουν το θέμα στο Διοικητικό Συμβούλιο. Ο πρόεδρος των Δικαστικών Υπαλλήλων Περιφέρειας Πρωτοδικείου Βόλου Γιώργος Κουζιώκας λέει ότι «ο προωθούμενος σχεδιασμός θα πρέπει να γίνει με διάλογο στον οποίο να συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, να ληφθούν υπόψιν οι ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής και τα προβλήματα και να υπάρξει ομαλή μετάβαση».
Πρώτα πρέπει να αντιμετωπιστεί το κτιριακό και η υποστελέχωση των δικαστικών Υπηρεσιών και να ολοκληρωθεί η ψηφιακή μετάβαση
Oπως επισημαίνει: «Το προωθούμενο σχέδιο φαίνεται ότι στοχεύει στην καλύτερη διαχείριση του προσωπικού και την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη απονομή της Δικαιοσύνης. Όμως, δεν έχει γίνει γνωστός ακόμη ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η συγχώνευση. Και ακόμη και να συνεχίσουν να εκδικάζονται υποθέσεις στις προκαθορισμένες δικασίμους στα περιφερειακά δικαστήρια, το αντικείμενο αρμοδιότητας των Ειρηνοδικείων δεν αφορά μόνο στις συζητήσεις υποθέσεων αλλά και την εξυπηρέτηση των πολιτών σε διάφορα θέματα όπως στην έκδοση σειράς πιστοποιητικών που είναι απαραίτητα για τους πολίτες».
Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Κουζιώκας τονίζει ότι «απαιτείται πρώτα να ξεπεραστεί το κτιριακό πρόβλημα του δικαστικού μεγάρου Βόλου, καθώς οι υπάλληλοι εργάζονται σε ασφυκτικές συνθήκες και υπάρχουν πολλά προβλήματα, αλλά και η υποστελέχωση των δικαστικών Υπηρεσιών αφού υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό που φθάνουν στο 30% των προβλεπόμενων οργανικών θέσεων υπαλλήλων στις δικαστικές Υπηρεσίες της Μαγνησίας.
Επίσης, πέραν του γεγονότος ότι πρέπει να προχωρήσει η ψηφιακή μετάβαση της Δικαιοσύνης, χρειάζεται να αναληφθούν πρωτοβουλίες για την ομαλή προσαρμογή. Ήδη έχει ξεκινήσει η υλοποίηση της επέκτασης του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων Πολιτικών και Ποινικής Δικαιοσύνης και στις δικαστικές Υπηρεσίες της Μαγνησίας που αφορά και την έκδοση ψηφιακών πιστοποιητικών, όμως χρειάζεται αρκετό χρόνο ακόμα για να ολοκληρωθεί».
Τι αποφάσισαν οι δικηγόροι
Οι δικηγόροι του Βόλου συζήτησαν το θέμα μετά από πρόσκληση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος που ζήτησε από όλους τους Δικηγορικούς Συλλόγους να πάρουν θέση. Οι νομικοί τοποθετούνται αρνητικά απέναντι στην εξέλιξη ενός τέτοιου ενδεχόμενου, σύμφωνα με την απόφαση του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου (ΔΣΒ).
Ο πρόεδρος του ΔΣΒ Χρήστος Στρατηγόπουλος λέει ότι η συζήτηση αυτή αφορά περισσότερα καταρχήν σενάρια συγχώνευσης (συγχώνευση περιφερειακών ειρηνοδικείων στο Ειρηνοδικείο όπου εδρεύει το Πρωτοδικείο, συγχώνευση όλων των Ειρηνοδικείων στο Πρωτοδικείο λόγω ομογενοποίησης του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας κ.λ.π).
«Στο πλαίσιο της σχετικής διαβούλευσης μεταξύ του Υπουργείου Δικαιοσύνης και των θεσμικών φορέων εκπροσώπησης των λειτουργών και συλλειτουργών της Δικαιοσύνης, η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος έχει συστήσει σχετική επιτροπή, με αντικείμενο τη συγκέντρωση στοιχείων που αφορούν στα Ειρηνοδικεία της χώρας και τις θέσεις των οικείων Δικηγορικών Συλλόγων, σχετικά με τη συγχώνευση ή μη των Ειρηνοδικείων της περιφέρειάς τους.
Συνεπώς, το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου κλήθηκε να διατυπώσει τη θέση του σχετικά με τη συγχώνευση ή μη στο Ειρηνοδικείο Βόλου των Ειρηνοδικείων Αλμυρού και Σκοπέλου.
Για τη διατύπωση της θέσης του το ΔΣ του Συλλόγου έλαβε υπόψιν του στοιχεία που απέστειλαν οι διευθύνοντες από τα εν λόγω Ειρηνοδικεία (ενδεικτικά αριθμό υπηρετούντων δικαστών, υπαλλήλων, εκδικαζόμενων υποθέσεων εκδιδόμενων αποφάσεων, κατάσταση κτιριακής υποδομής, στοιχεία απόστασης – πρόσβασης από την έδρα του Πρωτοδικείου κλπ).
Με βάση τα παραπάνω, το ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου διατύπωσε σε πρόσφατη συνεδρίασή του τη θέση περί μη συγχώνευσης αμφοτέρων των Ειρηνοδικείων (Αλμυρού και Σκοπέλου) αξιολογώντας ότι αφενός τα στοιχεία που αφορούν στη λειτουργία τους, συνδυαστικά μεταξύ τους περιλαμβανομένων και των μη δικαιοδοτικών υπηρεσιών που παρέχουν στους πολίτες των τοπικών κοινωνιών π.χ. πιστοποιητικά διαθήκες, αφετέρου η ανάγκη συνέχισης της υπηρέτησης των τοπικών κοινωνιών και εκ τρίτου η ιδιαίτερα μεγάλη επιβάρυνση που υφίσταται το Ειρηνοδικείο Βόλου, λόγω και της πλήρους ανεπάρκειας της κτιριακής υποδομής και συνεπώς των διαθέσιμων προς άσκηση της λειτουργίας του χώρων, συνηγορούν υπέρ της συνέχισης διατήρησης των εν λόγω Ειρηνοδικείων και της μη συγχώνευσής τους με το Ειρηνοδικείο Βόλου, σημειώνει.
Τα στοιχεία λειτουργίας των περιφερειακών Ειρηνοδικείων συνηγορούν υπέρ της συνέχισης διατήρησης των εν λόγω δικαστηρίων
Το ΔΣ του Συλλόγου θα επανεκτιμήσει – επικαιροποιήσει τη θέση του στο συγκεκριμένο ζήτημα, σε εύλογο χρόνο, με βάση και τις σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες της Πολιτείας.
Υπενθυμίζεται ότι έχει προηγηθεί το 2013 κύκλος συγχωνεύσεων Ειρηνοδικείων και στο νομό Μαγνησίας στο πλαίσιο του οποίου είχαν συγχωνευθεί με το Ειρηνοδικείο Βόλου τα Ειρηνοδικεία Ζαγοράς, Αργαλαστής, Μηλεών ενώ το Ειρηνοδικείο Σκοπέλου είχε συγχωνευτεί με το Ειρηνοδικείο Σκιάθου.