ΤΟΠΙΚΑ

Απαξίωση τεχνικών επαγγελματων – Αναζητούν επειγόντως εργατικά χέρια

απαξίωση-τεχνικών-επαγγελματων-ανα-1016510

Οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις δυσκολεύονται να βρουν κατάλληλα καταρτισμένους εργαζομένους, σύμφωνα με έρευνα

Σε Γόρδιο δεσμό εξελίσσεται για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ευρύτερα τους παραγωγικούς φορείς τοπικά η εξεύρεση καταρτισμένων υπαλλήλων, με τα ελλείμματα στην αγορά εργασίας να διευρύνονται διαρκώς.

Μολονότι η ανεργία στους νέους παραμένει σε σχετικά αυξημένα επίπεδα, άνω του 25%, την ίδια στιγμή καταγράφονται σοβαρές ελλείψεις κυρίως σε τεχνικό προσωπικό, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να μην μπορούν εύκολα να εξασφαλίσουν εργαζόμενους με εξειδίκευση.

Τα μεγαλύτερα ελλείμματα εντοπίζονται στη μεταποίηση και κυρίως στον τομέα των μεταλλοκατασκευών, ακολουθεί ο κατασκευαστικός κλάδος και τέλος ο πρωτογενής τομέας.

Στην τοπική υπηρεσία της Δημόσιας Επιχείρησης Απασχόλησης στον Βόλο καθημερινά καταγράφονται περιπτώσεις εργοδοτών, οι οποίοι χρειάζονται εργαζομένους για να τους απασχολήσουν με σύμβαση αορίστου χρόνου και φεύγουν άπραγοι, καθώς δεν υπάρχει άμεση ανταπόκριση.

«Σε αυτήν τη φάση, σε μια σειρά από τομείς, η ελληνική αγορά εργασίας είναι αντιμέτωπη με χαμηλή προσφορά και υψηλή ζήτηση. Έχουμε φτάσει πλέον στο σημείο που δεν διαλέγει ο εργοδότης εργαζόμενο αλλά ο εργαζόμενος εργοδότη», σχολίασε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Κώστας Πελεκούδας, επαγγελματίας στον χώρο των αλουμινοκατασκευών.

Κώστας Πελεκούδας:
Πρέπει να ξεφύγουμε από αυτόν το φαύλο κύκλο, που απειλεί πλέον ανοιχτά τη στελέχωση των επιχειρήσεων, μικρών ή μεγαλύτερων

Με λίγα λόγια, ενώ η προσφορά εργασίας είναι μεγάλη, δεν υπάρχει δυναμικό για να καλυφτούν τα κενά.

«Αυτό μπορεί να το διαπιστώσει ο οποιοσδήποτε, απλά και μόνον αν ανοίξει την έγκριτη εφημερίδα σας και δει τις αγγελίες που υπάρχουν για αναζήτηση εργατικών χεριών. Αυτό το γεγονός πρέπει να μας απασχολήσει σαν κοινωνία ώστε να καταλάβουμε τι φταίει, ποιες είναι οι αιτίες και τι πρέπει να γίνει ώστε να ξεφύγουμε από αυτόν το φαύλο κύκλο που έχουμε πέσει, που απειλεί πλέον ανοιχτά τη στελέχωση των επιχειρήσεων, μικρών ή μεγαλύτερων», προσθέτει ο κ. Πελεκούδας.

Χρειάζονται κίνητρα

Οι επαγγελματίες εκτιμούν ότι αυτό που έχει διαδραματίσει τον σημαντικότερο ρόλο στην τρομακτική έλλειψη τεχνικού προσωπικού, με ολέθριες συνέπειες για μια σειρά από τεχνικά επαγγέλματα όπως, ξυλουργοί, ηλεκτρολόγοι-ψυκτικοί-υδραυλικοί-μηχανικοί αυτοκινήτων-ηλεκτρονικοί και άλλα, που βασιζόταν, πέρα από τις δεξιότητες, και στην χειρωνακτική εργασία, είναι ότι η Πολιτεία άργησε να αναλάβει πρωτοβουλίες και να δώσει κίνητρα, για να υπάρξει στροφή του εργατικού δυναμικού προς αυτούς τους κλάδους.

«Στις αρχές της δεκαετίας του 2000 δυστυχώς τα Τεχνικά Λύκεια και οι Τεχνικές Σχολές απαξιώθηκαν, και αυτή η δεξαμενή των νέων παιδιών, που έδινε δεκάδες εργατικά χέρια σε όλες τις επιχειρήσεις, μικρές ή μεγάλες, άρχισε να έχει τεράστιες ελλείψεις που στην πορεία ήταν αδύνατον να καλυφθούν. Γίνεται τα τελευταία χρόνια μία προσπάθεια μέσω των σχολών του πρώην ΟΑΕΔ, αλλά και στα ΕΠΑΛ, όμως αυτό δεν αρκεί. Πρέπει να δοθούν επιπλέον κίνητρα, ώστε να υπάρξει σαφής στροφή στην αγορά εργασίας.

Δεν υπάρχουν οι άνθρωποι να καλύψουν τις θέσεις εργασίας που υπάρχουν και ένα πλήθος τεχνικών επαγγελμάτων θα οδηγηθεί στην απαξίωση και τον μαρασμό.

Αυτή η έλλειψη προσωπικού σε πληθώρα επαγγελμάτων πρέπει και επιβάλλεται να μας απασχολήσει σαν κοινωνία, να σκύψει το Πολιτικό σύστημα και να ακούσει τη βάση της κοινωνίας και πρέπει και εμείς οι γονείς να δώσουμε στα παιδιά μας να καταλάβουν ότι καμία δουλειά δεν είναι ντροπή, αρκεί να αμείβεσαι καλά και μέσα σε ένα πλαίσιο ασφάλειας και αξιοπρεπούς εργασίας» επισημαίνει με τη σειρά του ο Γιάννης Πλησιώτης, που δραστηριοποιείται στον χώρο των ξυλουργικών κατασκευών.

Γιάννης Πλησιώτης:
Δεν υπάρχουν οι άνθρωποι να καλύψουν τις θέσεις εργασίας που υπάρχουν και ένα πλήθος τεχνικών επαγγελμάτων

Τι έδειξε μελέτη του Ευρωβαρόμετρου

Πρόσφατη μελέτη του Ευρωβαρόμετρου έδειξε ότι η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού εξελίσσεται σε ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τους Έλληνες μικρομεσαίους να απαντούν στην έρευνα ότι σε ποσοστό 77% δυσκολεύονται να βρουν και να προσλάβουν προσωπικό με τις κατάλληλες δεξιότητες. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται σε 62%, ποσοστό εξίσου σημαντικό, καθώς δείχνει πως η πρόκληση της έλλειψης δεξιοτήτων έχει αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου και περιλαμβάνει πλέον όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και όλους τους κλάδους της οικονομίας.

Η έρευνα αποτελεί χρήσιμο εργαλείο για την κατανόηση του αντικτύπου των ελλείψεων αυτών, ιδιαίτερα στις ΜμΕ, και αναμένεται να τροφοδοτήσει τη χάραξη πολιτικής της Κομισιόν, όπως για παράδειγμα την εφαρμογή μιας δέσμης μέτρων αρωγής για τις ΜμΕ προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε εργαζομένους με βελτιωμένες δεξιότητες.

Αναφορικά με την Ελλάδα, το πρόβλημα αφορά πλέον σχεδόν το σύνολο των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Είναι ενδεικτικό ότι, βάσει των απαντήσεων που έδωσαν, σχεδόν οκτώ στους δέκα (76%) εργοδότες που απασχολούν έως εννέα υπαλλήλους δυσκολεύονται να βρουν κατάλληλα καταρτισμένους εργαζομένους, ενώ το πρόβλημα μεγαλώνει περαιτέρω όσο μεγαλώνει και η επιχείρηση. Ετσι, η δυσκολία αφορά το 90% όταν πρόκειται για εργοδότες που απασχολούν από 10 έως 49 εργαζομένους και αγγίζει το 93% για επιχειρήσεις με έως 249 εργαζομένους.

Οι ΜμΕ αντιμετωπίζουν συχνότερα έλλειψη δεξιοτήτων για τεχνικά καταρτισμένο προσωπικό, όπως οι υπάλληλοι εργαστηρίου, οι μηχανικοί και άλλοι. Ειδικά στη χώρα μας, το ήμισυ (48%) των ΜμΕ αναφέρει ότι αντιμετωπίζει ελλείψεις ειδικευμένου προσωπικού στις τεχνικές αυτές ειδικότητες, έναντι 42% στην Ε.Ε. Ακολουθούν οι ελλείψεις σε ειδικούς εξυπηρέτησης πελατών, επαγγελματίες πωλήσεων, συμβούλους πελατών, υπεύθυνους υποδοχής κ.λπ. με 37% στην Ελλάδα και 23% στην Ε.Ε., σε ειδικούς έρευνας και ανάπτυξης με 29% και 20% αντιστοίχως, καθώς και ελλείψεις σε ειδικούς πληροφοριακών συστημάτων.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου