Δυσκόλεψαν περαιτέρω οι συνθήκες διαβίωσής τους–Διαδεδομένη χρήση κοκαΐνης ανάμεσα στους χρήστες – Οι νέες νίκες στον πόλεμο των ναρκωτικών από τη Μονάδα Υποκατάστασης
Εικόνες – σοκ στον ΟΚΑΝΑ Βόλου μετά τις διπλές πλημμύρες. Θεραπευόμενοι πέρασαν το κατώφλι της Μονάδας Υποκατάστασης ξυπόλητοι προκειμένου να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα! Τα ακραία καιρικά φαινόμενα ξεσπίτωσαν ωφελούμενους αυξάνοντας τον ήδη μεγάλο αριθμό εξυπηρετούμενων με προβλήματα διαβίωσης.
Πλέον πολλά εξαρτημένα άτομα τρώνε σε συσσίτια, κοιμούνται σε εγκαταλειμμένα σπίτια χωρίς ρεύμα και νερό, ζουν στον δρόμο, ενώ παρατηρείται και το παράδοξο να αυξάνεται ραγδαία η χρήση κοκαΐνης αμφιβόλου ποιότητας σε χαμηλές τιμές ανάμεσα στους χρήστες, η οποία φαίνεται ότι κατακλύζει τη «μαύρη αγορά» του Βόλου.
Κόντρα στη δύσκολη συγκυρία ο ΟΚΑΝΑ στέκεται στο πλευρό των θεραπευόμενων. Κάλυψε τις ανάγκες τους σε υπόδηση και συνέχισε αδιάλειπτα την υλοποίηση του προγράμματος. Το προσωπικό είναι εκεί για όλους τους ωφελούμενους και τους εργαζόμενους εξυπηρετούμενους παρά τις αντίξοες εργασιακές συνθήκες και την εργασία με μειωμένη φύλαξη.
Οι εργαζόμενοι αντλούν δύναμη και κουράγιο για το έργο τους από τις νίκες στον πόλεμο κατά των ναρκωτικών, οι οποίες συνεχίζονται παρά τις καταστροφικές συνέπειες των πλημμυρών σήμερα και της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης και της πανδημίας πρωτύτερα χάριν των σχέσεων εμπιστοσύνης, κατανόησης και αυστηρότητας που έχει οικοδομήσει το προσωπικό με τους εξυπηρετούμενους.
Δοκιμάστηκαν οι θεραπευόμενοι
Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο επιστημονικά υπεύθυνος της Μονάδας του ΟΚΑΝΑ στον Βόλο Θεοδόσης Γιαμουστάρης λέει ότι «πάρα πολλά μέλη του προγράμματος που προέρχονται από πληγείσες περιοχές δοκιμαστήκαν σοβαρά, καθώς κάποιων τα σπίτια πλημμύρισαν και έχασαν την οικοσυσκευή τους, άλλων «πνίγηκαν» οι επιχειρήσεις τους και όλο αυτό δημιούργησε μεγάλη δυσκολία. Χαρακτηριστικά είχαμε περιπτώσεις ανθρώπων που εμφανίστηκαν στο πρόγραμμα ξυπόλυτοι. Δεν είχαν να φορέσουν παπούτσια, επειδή έχασαν τα πάντα».
Η Μονάδα Υποκατάστασης κινητοποιήθηκε αστραπιαία. Σε συνεργασία με τον ξενώνα «Αριάδνη» του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου, που έχει απόθεμα ρούχων και υποδημάτων, φρόντισε να καλυφθούν οι ανάγκες. «Οι θεραπευόμενοι αποχωρήσουν από το πρόγραμμα με παπούτσια. Ηταν τρομακτική εικόνα να βλέπεις να μας επισκέπτονται ξυπόλητοι», σημειώνει ο ίδιος.
Σήμερα δυόμιση μήνες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες φαίνεται ότι τα πράγματα στις ζωές των εξυπηρετούμενων μπαίνουν σε σειρά σιγά σιγά. Επισημαίνεται ότι ο ΟΚΑΝΑ υποστηρίζει συνολικά 215 άτομα, τα οποία βρίσκονται σε όλες τις φάσεις του προγράμματος από το ξεκίνημα μέχρι την ολοκλήρωση και την κοινωνική επανένταξη.
Βιοπορισμός- εφιάλτης
Με την υλοποίηση του προγράμματος και τη πολύμηνη συνεργασία με τους ωφελούμενους οι εργαζόμενοι ενημερώνονται μοιραία για σημαντικά προβλήματα διαβίωσης που αντιμετωπίζουν πολλά μέλη του προγράμματος.
Δεν ευθύνονται μόνο οι πλημμύρες, σύμφωνα με τον κ. Γιαμουστάρη. Η πανδημία του κορονοϊού επιβάρυνε επίσης την κατάσταση όπως και η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση. «Ευτυχώς η Εκκλησία παρέχει δωρεάν σίτιση χωρίς να κάνει διακρίσεις. Πολλοί εξυπηρετούμενοι αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς και ζουν με κομμένο ηλεκτρικό ρεύμα. Επίσης, έχουμε τρείς άστεγους οι οποίοι μένουν είτε σε εγκαταλειμμένα σπίτια είτε στον δρόμο. Δυστυχώς το φαινόμενο της αστεγίας που έρχεται και φεύγει, παρουσιάστηκε πάλι», είπε ο επιστημονικά υπεύθυνος.
Παράδοξη στροφή στην κοκαΐνη
Ταυτόχρονα το προσωπικό βλέπει μία στροφή προς τη χρήση κοκαΐνης.
«Φαίνεται ότι υπάρχει σε αρκετή ποσότητα η εν λόγω αμφιβόλου ποιότητας ναρκωτική ουσία και σε χαμηλή τιμή, με αποτέλεσμα να είναι αρκετά διαδεδομένη η χρήση της ανάμεσα στους εξαρτημένους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαμουστάρης. Η χρήση της ναρκωτικής ουσίας διαπιστώνεται από τις εξετάσεις ούρων στις οποίες υποβάλλονται οι θεραπευόμενοι με συχνότητα ανάλογη με τη φάση του προγράμματος στο οποίο βρίσκονται.
«Παλαιότερα βλέπαμε χρήση κάνναβης, ηρωίνης και ηρεμιστικών χαπιών. Η χρήση κοκαΐνης ήταν εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο αντίθετα με όσα βλέπουμε εδώ και έναν χρόνο. Το διαπιστώνουμε κάθε εβδομάδα από την πανδημία και μετά. Να επισημανθεί ότι η κοκαΐνη είναι ένα αρκετά εθιστικό ναρκωτικό όπως ακριβώς και η ηρωίνη», σημειώνει.
Δίπλα στους θεραπευόμενους ακόμη και χωρίς φύλαξη
Το προσωπικό της δομής υποστηρίζει συνολικά τους θεραπευόμενους παρά τις περικοπές στις οργανικές θέσεις των υπαλλήλων ασφαλείας με την παύση εργασίας του ενός και τη μείωση του ωραρίου του δεύτερου υπαλλήλου security, όπως επισημάνθηκε.
Μετά τις 14:00 δεν υπάρχει φύλαξη, ενώ πολλοί ωφελούμενοι του προγράμματος επισκέπτονται τη Μονάδα Υποκατάστασης στις 15:00, καθώς τότε τελειώνει η εργασία τους.
«Είμαστε μία μεγάλη μονάδα με πολλά μέλη και φροντίζουμε να εξυπηρετούμε τους εργαζόμενους θεραπευόμενους και πέραν του ωραρίου χορήγησης υποκατάστατων, ώστε να μη χάσουν τις δουλειές τους. Έτσι, μετά τις περικοπές στις οργανικές θέσεις που έγιναν προσπαθούμε εμείς να υποκαταστήσουμε και τον ρόλο του φύλακα», σημειώνει ο κ. Γιαμουστάρης.
Δύναμη και κουράγιο από τις νίκες
Το προσωπικό χαίρεται να βλέπει τα μέλη να παίρνουν ξανά τη ζωή στα χέρια τους, να προχωρούν και να αφήνουν πίσω την τοξικομανία με όλες τις βλαβερές συνέπειες για τους ίδιους, τις οικογένειές τους και την ευρύτερα την κοινωνία.
«Έχουμε σταθερά ανθρώπους που πραγματικά αλλάζουν τη ζωή τους, όπως συνέβη με έναν άνδρα γύρω στα 50 ετών προερχόμενο από οικογένεια παλιννοστούντων με πολύ έντονη χρήση ναρκωτικών ουσιών και παραβατικότητα, πολλές φυλακίσεις λόγω της βίας και των ουσιών», λέει ο επιστημονικά υπεύθυνος.
Ο 50χρονος εντάχθηκε στο πρόγραμμα πριν από τέσσερα χρόνια και ήταν δύσκολο να συνεργαστεί με το προσωπικό λόγω της συνήθειας που είχε να ασκεί βία και να είναι παραβατικός, η οποία δεν αλλάζει εύκολα.
«Με τον καιρό κερδίσαμε την εμπιστοσύνη του και εκείνος τη δική μας και πλέον έχει ξαναφτιάξει τη ζωή του, εργάζεται και φροντίζει τη μητέρα του, η οποία είναι υπέργηρη. Σήμερα έρχεται στο πρόγραμμα μόνο μία φορά τον μήνα για τη χορήγηση μίας πολύ χαμηλής ποσότητας φαρμάκου και βαίνει προς την ολοκλήρωση του προγράμματος με την κοινωνική επανένταξη», είπε ο κ. Γιαμουστάρης.
Ο θεραπευόμενος έχασε ένα πολύ μεγάλο μέρος της ζωής του στο βούρκο των ναρκωτικών όπου έπεσε από ηλικίας ακόμη 20 ετών. Σήμερα είναι πολύ χαρούμενος που ανέκτησε τον έλεγχο της ζωής του και μπορεί να στηρίξει τη μητέρα του που τον έχει ανάγκη και να βγάζει νόμιμα χρήματα για τη διαβίωσή τους.
«Όταν μας επισκέφτηκε για πρώτη φορά ήταν αδυνατισμένος από τη πολύχρονη χρήση ναρκωτικών ουσιών, αγριεμένος από τα προβλήματα και τη διαλυμένη υγεία, πολύ νευρικός. Σήμερα είναι ευγενικός και διαχυτικός μαζί μας. Με έναν συνδυασμό σεβασμού, κατανόησης και αυστηρότητας βρήκαμε τρόπο επικοινωνίας και φτάσαμε στη σημερινή εξαιρετική συνεργασία που μας δίνει ελπίδα», είπε ο κ. Γιαμουστάρης.
Σεμινάρια στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό
Με στόχο πάντοτε την καλύτερη δυνατή διαχείριση των περιστατικών εξαρτημένων ατόμων και την ποιοτικότερη παροχή υπηρεσιών πραγματοποιήθηκαν με πρωτοβουλία του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου δύο σεμινάρια το προηγούμενο διάστημα που απευθύνονταν στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικού και κυρίως το προσωπικό του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών.
Στόχος ήταν να ενημερωθεί το προσωπικό στον τρόπο χειρισμού εξαρτημένων ατόμων, ώστε και οι ίδιοι να γνωρίζουν πως μπορούν να τα διαχειριστούν καλύτερα αλλά και οι υπηρεσίες που λαμβάνουν οι χρήστες ουσιών από το Αχιλλοπούλειο να είναι εφάμιλλες με τις υπηρεσίες που λαμβάνουν οι υπόλοιποι πολίτες. «Ηταν πολύ χρήσιμα αυτά τα δύο σεμινάρια. Η προσπάθεια συνεχίζεται απ’ όλους μας στη Μονάδα Υποκατάστασης», καταλήγει ο κ. Γιαμουστάρης.