Οι συναλλαγές σε ρευστό έως 500 ευρώ και ο καθημερινός «βραχνάς» επιχειρήσεων
Για τους μικρομεσαίους επαγγελματίες το ακατάσχετο στους επαγγελματικούς λογαριασμούς παραμένει ζητούμενο, καθώς αποτελεί ένα πάγιο αίτημα το οποίο όμως δεν έχει δικαιωθεί, με αποτέλεσμα αρκετές φορές είτε η εφορία είτε τα ασφαλιστικά ταμεία να απλώνουν το μακρύ τους χέρι…, μπλοκάροντας χρήματα.
Οπως ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ επαγγελματίας από τον κλάδο φανοποιίας αυτοκινήτων στον Βόλο, μόλις πριν από λίγες μέρες η εφορία μπλόκαρε τραπεζικό λογαριασμό του, τον οποίο χρησιμοποιεί σε συναλλαγές που έχει με ασφαλιστικές εταιρείες από τις οποίες πληρώνεται για λογαριασμών πελατών τους, για οφειλές που είχε ο επαγγελματίας και δεν έχουν ρυθμιστεί.
Το πρόβλημα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο όταν τα ποσά που περιμένουν να πληρωθούν οι επαγγελματίες είναι άνω των 500 ευρώ κι αυτό διότι η συναλλαγή απαραιτήτως γίνεται μέσω τραπέζης, με αποτέλεσμα να είναι πιο εύκολο για την εφορία είτε τα ασφαλιστικά ταμεία να «μπλοκάρουν» τα συγκεκριμένα χρήματα μέσω του μηχανισμού που διαθέτουν.
Η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών ν. Μαγνησίας κατά καιρούς έχει γίνει αποδέκτης παρόμοιων περιστατικών που τείνουν να γίνουν καθημερινότητα. Επιχειρήσεις με οφειλές περιμένουν να πληρωθούν από προμηθευτές τους και από το δημόσιο για δουλειές που έχουν κάνει και όταν το ποσό είναι άνω των 500 ευρώ, βρίσκονται επί ξύλου κρεμάμενοι, καθώς τα χρήματα ανά πάσα στιγμή μπορεί να «μπλοκαριστούν», αν δεν υπάρχει ρύθμιση οφειλών.
Στην παρούσα όμως χρονική συγκυρία και με ενεργή την απόφαση των αρμοδίων υπουργείων για αναστολή πλειστηριασμών και κατασχέσεων στις πληγείσες περιοχές, είναι λογικό οι επαγγελματίες να αισθάνονται απροστάτευτοι και να οργίζονται.
«Το ακατάσχετο στον επαγγελματικό λογαριασμό αποτελεί ένα πάγιο αίτημά μας, όμως δυστυχώς δεν έχει γίνει αποδεκτό με τις προϋποθέσεις που εμείς έχουμε θέσει, γνωρίζοντας τις ιδιαιτερότητες της αγοράς και πώς θα ανακουφιστούμε» σχολίασε σχετικά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ Δωροθέα Καναβιτσά.
«Τα έσοδα μιας επιχείρησης δεν αποτελούν καθαρά κέρδη, αλλά προορίζονται για να καλύπτουν σημαντικό μέρος των υποχρεώσεων και της καθημερινής λειτουργίας της επιχείρησης, όπως είναι οι τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων και εργοδότη, οι οφειλές προς εφορία, η μισθοδοσία, η πληρωμή των προμηθευτών, το κόστος ενέργειας και οι δανειακές υποχρεώσεις. Η δέσμευση ενός λογαριασμού σημαίνει σε μεγάλο βαθμό διακοπή της ρευστότητας. Εάν ο επαγγελματίας δεν μπορεί να εκταμιεύσει τα χρήματα για τις δουλειές που έκανε, πως θα μπορέσει να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του;» αναρωτήθηκε η ίδια, επαναλαμβάνοντας αυτό που μόνιμα διατείνονται οι μικρομεσαίοι: Χρειάζεται μία ολιστική παρέμβαση σε αυτά τα θέματα, ώστε η στήριξη των επιχειρήσεων να μην είναι αποσπασματική.
«Εμείς θα επιμείνουμε να επισημαίνουμε την ανάγκη θεσμοθέτησης ενός μοναδικού ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού με ποσοστό επί του τζίρου, ο οποίος θα εξυπηρετεί όλες τις οικονομικές λειτουργίες της επιχείρησης και του οποίου οι τεχνικές παραμετροποιήσεις δύνανται να υπόκεινται σε κάποια κριτήρια, όπως ο κύκλος εργασιών και το ύψος των οφειλών», προσθέτει η κ. Καναβιτσά, παραπέμποντας στις σχετικές προτάσεις που είχε καταθέσει η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών
ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ