Τα θέματα τέθηκαν στη διάρκεια της επιτροπής διαβούλευσης του Δήμου Βόλου για το σχέδιο Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης
Η παραβατικότητα στη συνοικία της Νεάπολης, φαινόμενο με το οποίο είναι αντιμέτωποι καθημερινά σχεδόν, κάτοικοι και επαγγελματίες της περιοχής, αλλά και η «συνύπαρξη» μαθητών και αυτοκινήτων στους δρόμους, ελλείψει πεζοδρομίων με επαρκές πλάτος, ήταν από τα κυρίαρχα ζητήματα που αναδείχθηκαν στη συνεδρίαση της επιτροπής διαβούλευσης του Δήμου Βόλου για το σχέδιο Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης.
Στη διάρκεια της συνεδρίασης παρουσιάστηκε ο σχεδιασμός του Δήμου Βόλου, που μεταξύ άλλων προβλέπει 23 έργα που θα αναβαθμίσουν τις συνοικίες της Νεάπολης, των Αγίων Αναργύρων και των Παλαιών, μέσω προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ, που προβλέπει μεταξύ άλλων διάθεση του 30% των κονδυλίων και για παρεμβάσεις που θα προορίζονται για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλεί η κλιματική αλλαγή.
Μάλιστα όπως ανέφερε ο γενικός διευθυντής του Δήμου Βόλου, Στάθης Νικηφόρος, ο δήμος δεν θα μεταφέρει έργα από το προηγούμενο ΕΣΠΑ με τη μορφή «γέφυρας» στο νέο, κάτι που συνεπάγεται ότι και τα έργα του παλιού προγράμματος θα ολοκληρωθούν και δεν θα χαθούν νέα κονδύλια.
Φορείς που συμμετείχαν στη σύσκεψη, εξέφρασαν ωστόσο τον προβληματισμό τους. Υπ’ αριθμόν ένα ζήτημα που αναδείχθηκε ήταν το πρόβλημα της παραβατικότητας στη συνοικία της Νεάπολης που συνδέθηκε με την ύπαρξη παράνομου καταυλισμού στην περιοχή. «Δεν μπορεί να υπάρξει αναβάθμιση με τέτοιες συνθήκες» σημείωσε ο ταμίας του Συλλόγου Ιδιοκτητών Συνεργείων Αυτοκινήτων και Μοτοσικλέτας Μαγνησίας, κ. Γιάννης Πασσιάς.
Λύση όμως δεν διαφαίνεται. Σύμφωνα με τον κ. Νικηφόρο, ο Δήμος Βόλου το 2018 είχε επιχειρήσει να εφαρμόσει πρόγραμμα για τους Ρομά μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών, ωστόσο «κόλλησε» σε όρο του προγράμματος. Ο Δήμος Βόλου σχεδίαζε να αξιοποιήσει οικόπεδο στην περιοχή για τη φιλοξενία των 32 παραγκών στις οποίες διαμένουν 99 Ρομά. Στο οικόπεδο θα έμπαιναν εγκαταστάσεις ντουζ, πλυντηρίων στο πλαίσιο προγράμματος αναβάθμισης του τρόπου ζωής και υγιεινής των Ρομά, ο σχεδιασμός όμως κόλλησε στην απόσταση από τον Βιολογικό που δεν ήταν πάνω από 500 μέτρα όπως προβλέπονταν στην προκήρυξη του έργου.
«Και πώς επιτρέπετε να συνεχίζεται αυτή η κατάσταση;» ανέφεραν συμμετέχοντες στη σύσκεψη, ζητώντας τη λήψη μέτρων για την ανακούφιση της συνοικίας.
Στην ίδια συνεδρίαση τέθηκε και ζήτημα ασφαλούς μετακίνησης των μαθητών προς τα σχολεία τους, τόσο από τον εκπρόσωπο της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Αντώνη Αντωνίου όσο και από εκπρόσωπο της Ενωσης Γονέων Βόλου. Μάλιστα από τη δεύτερη πλευρά, ζητήθηκε η χωροθέτηση σχολικών διαβάσεων και στη Λαρίσης, μέσω της οποίας κινείται σημαντική μερίδα μαθητών αλλά και διαπλάτυνση των πεζοδρομίων, έργα που έχουν ενταχθεί στον σχεδιασμό και θα υλοποιηθούν.
ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ